Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΣας αφορά! Υπολογίστε ΕΔΩ το Δώρο Χριστουγέννων σας

Σας αφορά! Υπολογίστε ΕΔΩ το Δώρο Χριστουγέννων σας

Δώρο Χριστουγέννων: Ενώ διανύουμε πλέον τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη, αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε στο άρθρο παρακάτω αναλυτικά πότε οι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων φέτος στους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας και σύμβαση είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, καθώς και τον τρόπο που οι εργαζόμενοι μπορούν να δουν online τα χρήματα που θα λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων – ένα χρήσιμο εργαλείο για να σχεδιάσετε τα έξοδα σας κατά την περίοδο των γιορτών.

Συγκεκριμένα φέτος όπως και κάθε χρόνο οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων. Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του είναι η 21η Δεκεμβρίου του έτους.

Να σημειωθεί επίσης κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Αν το δώρο είτε καταβληθεί μεταγενέστερα, είτε δεν καταβληθεί καθόλου, τότε η διαδικασία από την πλευρά του εργοδότη θεωρείται παράνομη.

Παρόλα αυτά από την άλλη, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα αν το επιθυμούν, να καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που απασχολούν πριν την ημερομηνία που αναφέραμε παραπάνω.

Είναι σημαντικό επίσης να διευκρινιστεί ότι τόσο το Δώρο Χριστουγέννων όσο και συνολικά τα δώρα εορτών επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Ενώ μην ξεχάσουμε να ενημερώσουμε εργαζόμενους και εργοδότες ότι το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Δείτε Online το ποσό που δικαιούστε.

Διαβάστε παρακάτω τη δυνατότητα που δίνεται στους εργαζόμενους να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν online για να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα χρήματα που θα έχουν στη διάθεση τους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων!

Δώρο Χριστουγέννων: Η online εφαρμογή

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται. Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι, όμως, από τους παραπάνω μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.

Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση;

Σε αυτήν την περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Δώρο Χριστουγέννων – Έτσι θα το υπολογίσετε

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τις 10 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων

α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2022 μέχρι 31-12-2022. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.

Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

Υπολογισμός ανέργων

Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και παίρνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο το ύψος του δώρου Χριστουγέννων και αν θα τους καταβληθεί ολόκληρο δηλαδή 438 ευρώ εξαρτάται από το πόσο διάστημα ήταν άνεργοι μέσα στο τρέχον έτος.

Ειδικότερα, το ποσό του δώρου Χριστουγέννων που θα πάρουν ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, εφόσον λάμβαναν το επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή 438 ευρώ.

Στην περίπτωση που έπαιρναν για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Σήμερα το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 17,52 ευρώ και το μηνιαίο στα 438 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ