Σας αφορά! Τελικά θα ανοίξουν τα μαγαζιά την Δευτέρα;

Μαγαζιά: Μπορεί αυτή τη στιγμή να μπαίνουμε για τα καλά σε ρυθμούς Πρωτοχρονιάς και να περιμένουμε την έλευση του 2023 με τεράστια προσμονή, όμως καταστηματάρχες και εργαζόμενοι βρίσκονται ενώπιον μιας αρκετά μπερδεμένης κατάστασης. Τι έχει συμβεί, λοιπόν; Όπως φαίνεται έχει επικρατήσει μια σύγχυση αναφορικά με το αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά την αμέσως επόμενη μέρα […]

Σας αφορά! Τελικά θα ανοίξουν τα μαγαζιά την Δευτέρα;

Μαγαζιά: Μπορεί αυτή τη στιγμή να μπαίνουμε για τα καλά σε ρυθμούς Πρωτοχρονιάς και να περιμένουμε την έλευση του 2023 με τεράστια προσμονή, όμως καταστηματάρχες και εργαζόμενοι βρίσκονται ενώπιον μιας αρκετά μπερδεμένης κατάστασης.

Τι έχει συμβεί, λοιπόν; Όπως φαίνεται έχει επικρατήσει μια σύγχυση αναφορικά με το αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά την αμέσως επόμενη μέρα της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα αυτό το θέμα φαίνεται πως εκτός από καταστηματάρχες και εργαζόμενους, έχει απασχολήσει και τους καταναλωτές μεταξύ των οποίων υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πότε τελικά θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά από το νέο έτος.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα από όλα πρέπει να τονίσουμε πως η 2α Ιανουαρίου δεν λογίζεται ως επίσημη αργία.

Παρόλα αυτά εθιμικά είθισται να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Κάτι που στην πράξη σημαίνει πως για το ζήτημα των μαγαζιών η απόφαση πέφτει στον ίδιο τον επιχειρηματία, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ανοίξει το κατάστημα του ή αν το αφήσει για ακόμη μια μέρα κλειστό.

Πάντως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο διαφωνούν για το θέμα.

Πότε ανοίγουν όλα τα μαγαζιά σε κανονικά ωράρια

Κι αυτό διότι από ότι φαίνεται πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι σχεδιάζουν να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα.

Θυμίζουμε ότι άλλες χρονιές, ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ,  στις 2/1 γίνεται απογραφή ή έχουν οι εργαζόμενοι μία μέρα ξεκούρασης.

Το σίγουρο είναι πως ασχέτως των τελικών αποφάσεων ή των περιπτώσεων όπου τελικά τα μαγαζιά ανοίξουν στις 2/1 καθολικά τα μαγαζιά θα επιστρέψουν στο κανονικό ωράριο λειτουργίας από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου.

Εορταστικό ωράριο: Πώς λειτουργούν σούπερ μάρκετ και καταστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά

Τα εμπορικά καταστήματα και τα μαγαζιά ανοίγουν στις 09:00 το πρωί και κλείνουν στις 21:00 το βράδυ, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων 2022.

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς (Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022) τα μαγαζιά κλείνουν στις 20:00 το βράδυ. Την ίδια ώρα κλείνουν και τα σούπερ μάρκετ.

Ακολουθεί το εορταστικό ωράριο σε καταστήματα και μαγαζιά μέχρι την Πρωτοχρονιά:

Παρασκευή 30/12/2022 09:00-21:00

Σάββατο 31/12/2022 09:00-20:00

Κυριακή 1/1/2023 ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 2/1/2023 ΚΛΕΙΣΤΑ

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου του 2023 τα καταστήματα επιστρέφουν σε κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Όλες οι αργίες του 2023

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι να ανοίξουμε τα ημερολόγια του 2023. Ήδη, πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν τα τριήμερα και τις αργίες του νέου έτους για να δρομολογήσουν διακοπές και άδειες.

Η καινούρια χρονιά, φέρνει λοιπόν πέντε τριήμερα (συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων και του Πάσχα), ενώ δύο εθνικές εορτές και επέτειοι συμπίπτουν με ημέρες Σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα, η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου πέφτουν Σάββατο.

Πρώτο τριήμερο αυτό των Θεοφανίων, καθώς η 6η Ιανουαρίου του 2023 είναι Παρασκευή. Ακολουθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις 25 έως 27 Φεβρουαρίου.

Έπειτα έρχεται το τριήμερο του Πάσχα στις 15 με 17 Απριλίου και αυτό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ημέρα Δευτέρα. Επίσης και η αργία του Αγίου Πνεύματος στις 5 Ιουνίου πέφτει Δευτέρα.

Δείτε αναλυτικά τις αργίες του νέου έτους:

Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1 Ιανουαρίου

Θεοφάνια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου

Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου

Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου

Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου

Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου

Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου

Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου

Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου

28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου

Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου

Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Αγορά Θεσσαλονίκης: Πού ανέβηκαν και πού έπεσαν οι τιμές

Ανοδικά αλλά συγκρατημένα κινούνται οι πωλήσεις του χοιρινού κρέατος, με  το αρνί και το κατσίκι να έχουν την τιμητική τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζει το τέλος του 2022. Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι έχουν πέσει από πέρσι, ενώ οι τιμές τις γαλοπούλας, παρουσίασαν αύξηση από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Δεν προλαβαίνουμε να κόβουμε αρνί και κατσίκι», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης και εξηγεί πως «τη στιγμή που όλα τα κρεατικά σημειώνουν μια μεσοσταθμική άνοδο της τάξης του 20%, το αρνί και το κατσίκι διατίθενται φέτος φτηνότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 9-10 ευρώ/κιλό, από 12-13 ευρώ/κιλό το 2021».

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, υποτονικό καταγράφεται φέτος το ενδιαφέρον των καταναλωτών για γαλοπούλα, το κόστος της οποίας καταγράφεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό ίσως και άνω του 10%, με την τιμή της να ξεκινά από 8,5 ευρώ/κιλό.

Έτσι διαμορφώθηκε η κίνηση στα μαγαζιά

Οι γιορτές είναι πάτα μια καλή περίοδος για τους κρεοπώλες ανεξάρτητα με τους τζίρους, σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «μπορεί οι καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο σε ποσότητα κρέας ή τελικά όσο αντέχει το πορτοφόλι τους, αλλά ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά μας και θερμαίνει εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε πετύχει να ενισχύσουμε στα προηγούμενα χρόνια, όταν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, μας έφεραν και πάλι κοντά. Αυτή είναι μια κατάκτηση που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Αναφορικά με την κίνηση, ο κ. Μπαλαμαπανίδης επισημαίνει ότι οι πολλές αγορές έγιναν τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ότι λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά «έχουμε μεν δουλειά, ωστόσο οι νοικοκυρές προμηθεύονται συμπληρώματα για το γιορτινό τους τραπέζι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, αν και πολλοί έμποροι μιλούν για πτώση στην αγορά κρέατος σε ποσοστό ίσως και άνω του 40% στις φετινές εορτές, ωστόσο ο ίδιος, από τις συζητήσεις με συναδέλφους του εντοπίζει στην αγορά του νομού μια μέση πτώση της τάξης του 20% συγκριτικά με τις εορτές του 2021. «Οι καταναλωτές θέλουν να προβούν σε μεγαλύτερες αγορές, αλλά δεν μπορούν λόγω της ακρίβειας σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, συνεπεία της διεθνούς συγκυρίας. Έτσι οι παραγγελίες και οι αγορές τους είναι απόλυτα συνειδητές. Πλέον, δεν υπάρχουν οι υπερβολές που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαμαπανίδης.

Για τις τιμές των κρεάτων, σημειώνει πως οι καταναλωτές μπορούν να βρουν χοιρινό από 6,50 έως και 7,50 ευρώ/κιλό (5-6,50 ευρώ το 2021), μοσχάρι από 11-13 ευρώ/κιλό (9-11 ευρώ πέρυσι), κοτόπουλο από 4,5 ευρώ και λουκάνικο περί τα 7,5 ευρώ.