Σάλος με το ΙΚΕΑ – Πουλάει προϊόντα 20% πάνω από τις ΗΠΑ

ΙΚΕΑ: Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει σε πολλούς καταναλωτές το γεγονός ότι η εταιρεία πουλάει ακριβότερα τα προϊόντα της στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι υπάρχουν προϊόντα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 20% σε σχέση με τις ΗΠΑ. Πέρα για πέρα παράλογη η απόφαση αυτή, αφού δεν […]

Σάλος με το ΙΚΕΑ - Πουλάει προϊόντα 20% πάνω από τις ΗΠΑ

ΙΚΕΑ: Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει σε πολλούς καταναλωτές το γεγονός ότι η εταιρεία πουλάει ακριβότερα τα προϊόντα της στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι υπάρχουν προϊόντα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 20% σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Πέρα για πέρα παράλογη η απόφαση αυτή, αφού δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ισοτιμία ανάμεσα σε ευρώ και δολάριο.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

ΙΚΕΑ: Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα και πόσο στις ΗΠΑ

H IKEA πουλάει στην Ελλάδα προϊόν 20% ακριβότερα από τις ΗΠΑ.

Με διαφορετικές τιμές σε Ελλάδα και ΗΠΑ, την ώρα που η ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι 1 προς 1, πουλιέται τραπεζάκι στα καταστήματα IKEA.

Συγκεκριμένα, στα ελληνικά καταστήματα το βρίσκουμε στην τιμή των 189 ευρώ ενώ στην Αμερική στην τιμή των 149,99 δολαρίων δηλαδή μια απόκλιση της τάξεως του 20%.

Κάτι που δεν είναι λογικό από την στιγμή που τα δύο νομίσματα αξίζουν σχεδόν το ίδιο, μάλλον τα καταστήματα της IKEA στην Ελλάδα κοστολογούν διαφορετικά με την αμερικάνικη αγορά…

Δείτε τις φωτογραφίες:

Έρχεται νέο κατάστημα – Σε ποια περιοχή

Σε διαδικασία έκδοσης αδειών κατασκευής βρίσκεται αυτή την περίοδο το νέο μεγάλο κατάστημα IKEA (τύπου big box) που πρόκειται να δημιουργηθεί εντός της έκτασης του Ελληνικού.

H διαδικασία έκδοσης των αδειών δόμησης αφορά, εκτός από το IKEA, και το σύνολο της ανάπτυξης ενός εμπορικού πάρκου που έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει ο όμιλος Φουρλή που διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα και τα καταστήματα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στο πλάνο ανάπτυξης της αλυσίδας σημείων πώλησης ειδών σπιτιού για το προσεχές χρονικό διάστημα μαζί με δύο ακόμα καινούργια καταστήματα ΙΚΕΑ στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση του ομίλου Φουρλή στο Ελληνικό (που περιλαμβάνει και τη δημιουργία του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ – πρώτο στα νότια προάστια), αναμένεται έως το τέλος του 2022, το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου έτους να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση της έκτασης στον όμιλο Φουρλή, όπου θα δημιουργηθεί το εμπορικό πάρκο.

Όπως αναφέρουν στο NouPou πηγές κοντά στον όμιλο Φουρλή, μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της γης στον όμιλο Φουρλή από την Ελληνικό Α.Ε. που διαχειρίζεται συνολικά την επένδυση εντός του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό (καθώς και το σύνολο της συγκεκριμένης έκτασης), θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Ωστόσο οι εργασίες για το ΙΚΕΑ αλλά και για το εμπορικό πάρκο θα «τρέξουν» παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής των κτιρίων στην υπόλοιπη έκταση του Ελληνικού που είναι προγραμματισμένα να λειτουργήσουν έως και το 2025 και στην πρώτη φάση εξέλιξης της επένδυσης, όπως είναι για παράδειγμα το Vouliagmenis Mall, που θα δημιουργήσει η Lamda Development εντός του χώρου. Ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστικές εργασίες θα τρέχουν παράλληλα τόσο για τα εμπορικά κτίρια της Lamda στο Ελληνικό όσο και για το retail park του ομίλου Φουρλή, για το οποίο η εκτίμηση κόστους κάνει λόγο για επένδυση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ότι όλες οι εγκαταστάσεις θα μοιράζονται κοινές υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία των κτιρίων στη συνέχεια (για παράδειγμα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης).

Το σύνολο της στεγασμένης επιφάνειας στο retail park του ομίλου Φουρλή στο Ελληνικό θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 30.000 τετραγωνικών μέτρων, από τα οποία τα 12.000 τετραγωνικά μέτρα θα καταλαμβάνονται από το κατάστημα της IKEA. Επιπλέον όμως πρόκειται να δημιουργηθεί και ένα κατάστημα Intersport, αλυσίδα την οποία επίσης διαχειρίζεται ο όμιλος στην Ελλάδα.

To retail park θα κατασκευαστεί στην ευρύτερη έκταση του Vouliagmenis Mall που θα αναπτύξει η LAMDA Development στο Ελληνικό, στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και την ευθύνη ανάπτυξης του έργου θα έχει η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Φουρλή.

Πότε θα είναι έτοιμο

Ο προγραμματισμός του ομίλου Φουρλή για την έναρξη κατασκευής του retail park που θα περιλαμβάνει και το κατάστημα ΙΚΕΑ εντός του Ελληνικού ορίζει ότι αυτό θα συμβεί περίπου στα μέσα του 2023. Ο χρόνος αποπεράτωσης του συγκεκριμένου έργου θα είναι περίπου δύο έτη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εκτός απροόπτου η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Τι γνωρίζουμε για τα ΙΚΕΑ

Η ΙKΕΑ (σουηδική προφορά: ικέιά) είναι επιχείρηση με μεγάλα καταστήματα επίπλων, έχει σουηδική προέλευση, η έδρα της είναι στην Ολλανδία αλλά διατηρεί σουηδική ταυτότητα.

Η αλυσίδα έχει 345 καταστήματα σε 42 χώρες, πολλά στην Ευρώπη, τα υπόλοιπα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, την Ασία και την Αυστραλία.

Ο κατάλογος της IKEA, που περιέχει περίπου 12.000 προϊόντα, είναι τυπωμένος σε 160 εκατομμύρια αντίγραφα (2006) παγκοσμίως, και διανέμεται δωρεάν, μέσω του ταχυδρομείου και των καταστημάτων.

Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στο Αιλμχουλτ (Älmhult) της Σουηδίας το 1943 από τον Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ingvar Kamprad). Το όνομα της επιχείρησης είναι σύνθετο των πρώτων γραμμάτων αντίστοιχα του ονοματεπώνυμού του, του κτήματος και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Πρώτα, ο Κάμπραντ πωλούσε τα προϊόντα του από το σπίτι του και με ταχυδρομική εντολή, αλλά τελικά άνοιξε ένα κατάστημα στην κοντινή πόλη Älmhult. Εκεί βρισκόταν επίσης και το πρώτο κατάστημα “Αποθήκη επίπλων IKEA” που ήρθε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τα πολυκαταστήματα IKEA και στις 23 Μαρτίου 1963, το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο εξωτερικό, στο Asker της Νορβηγίας.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε η εταιρία με ένα κατάστημα στην Θεσσαλονίκη το 2001 και ακολούθησε ένα κατάστημα στα Σπάτα της Αττικής το 2003.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 5 καταστήματα ΙΚΕΑ: 2 στην Αθήνα (στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και στην λεωφ. Κηφισού), στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα και στα Ιωάννινα. Καθώς, επίσης και 6 κέντρα παραγγελιών και παραλαβών σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα βρίσκονται στην Πάτρα, στην Κομοτηνή , στη Ρόδο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στην Καλαμάτα, το οποίο και άνοιξε το καλοκαίρι του 2019.

Στην Κύπρο λειτουργεί ένα κατάστημα στη Λευκωσία, ενώ υπάρχει κέντρο παραγγελιών και παραλαβών στη Λεμεσό.