Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΣάλος με τις τράπεζες, εικόνες ντροπή - Εξαγριωμένος ο κόσμος, δείτε τι...

Σάλος με τις τράπεζες, εικόνες ντροπή – Εξαγριωμένος ο κόσμος, δείτε τι συνέβη!

Τράπεζες: Τραγικές καταστάσεις έχουν φέρει τα νέα μέτρα στα τραπεζικά καταστήματα.

Οργή πολιτών, εικόνες ντροπή!

Πρωτόγνωρες εικόνες έχει φέρει η πανδημία στα υποκαταστήματα των Τραπεζών.

Για να ακριβολογούμε, έξω από τα καταστήματα, καθώς ο κόσμος περιμένει (λόγω μέτρων) όντας εξαγριωμένος που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ή έστω να εισέλθει και να τακτοποιήσει κάποια εκκρεμότητα.

Η aftodioikisi.gr βρέθηκε την Παρασκευή, εν μέσω βροχής σε δυο υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

Και στα δύο η ίδια «εμπειρία». Ουρές και κόσμος στριμωγμένος έξω από τις πόρτες.

Τσακωμοί για το ποιος έχει σειρά, «σφήνες», εκνευρισμοί, ηλικιωμένοι που ζητούν προτεραιότητα λόγω προβλημάτων υγείας, «έκτακτα» περιστατικά με ανθρώπους που θέλουν επειγόντος να μπουν γιατί τους κράτησε την κάρτα το μηχάνημα…

Μη εφαρμόσιμες οι οδηγίες

Και ενώ η οδηγία λέει… «κλείνεις ραντεβού» και μετά πας, τα ραντεβού αυτά στην πλειονότητά τους είναι μη εφαρμόσιμα.

Α) Διότι αν τηλεφωνήσεις σε υποκατάστημα για να κλείσεις ραντεβού, δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα

Β) Αν πάρεις στα κεντρικά, σε παραπέμπουν σε υποκατάστημα και απλά σου δίνουν ένα τηλέφωνο (που κανείς δεν το σηκώνει)

Γ) Αν επιχειρήσεις να κλείσεις ραντεβού διαδικτυακά, μπορεί να πέσεις στην περίπτωση να είναι «τέλος του μήνα» και να μην σου δίνεται καν αυτή η επιλογή από το σύστημα

Δ) Ακόμη και αν καταφέρεις να κλείσεις ραντεβού και το ανακοινώσεις στο πλήθος που περιμένει, «έχω προτεραιότητα, έχω ραντεβού», πιθανόν να σε… «λιντσάρουν» ή να ακούσεις το γνωστό «και εμείς κύριε ραντεβού έχουμε… στην σειρά σας!».

Τράπεζες: Ηρεμία εντός των υποκαταστημάτων

Εντός των υποκαταστημάτων βέβαια, ηρεμία. Διότι συνήθως χωρούν 10-13 άτομα, η εξυπηρέτηση –αν μπεις- γίνεται γρήγορα εκτός αν δεν είσαι “προετοιμασμένος” και σου ζητήσουν διάφορα δικαιολογητικά ή δεν έχεις καταλάβει καλά τη διαδικασία, οπότε πάει στράφι το «περίμενε».

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι βέβαια, δεν βιώνουν και τις καλύτερες ημέρες. Διότι μπορεί να μην παρατηρείται το «μπούγιο» με τα «χαρτάκια» πλέον αλλά… ο κόσμος έχοντας περάσει όλη αυτή την ταλαιπωρία, εισέρχεται «φτιαγμένος» και αποφασισμένος… «να γίνει η δουλειά»!

Αυτό πολλές φορές φέρνει τους πελάτες σε κόντρα με τους εργαζόμενους που σε πολλές περιπτώσεις –χωρίς και οι ίδιοι να ευθύνονται- ακούνε τα «σκολιανά» τους.

Τράπεζες: “Τελειώνετεεε”!!!

Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι ότι οι «απ’ έξω» παρατηρούν τους “από μέσα” από τις τζαμαρίες (αν αργούν δηλαδή) και αρχίζουν και τις χτυπάνε με δύναμη, φωνάζοντας «τελειώνετεεεε…»!!!

Κατά την επίσκεψή μας είδαμε και άλλα… Κινητές συσκευές που ελέγχουν πιστοποιητικά να μη δουλεύουν, υπαλλήλους να αναγκάζονται να βγαίνουν εκτός τράπεζας να υπογράφουν έγραφα στο… πόδι, υπαλλήλους να εξυπηρετούν και υποθέσεις πολιτών αλλά και να… ελέγχουν τις πόρτες, ανθρώπους να προσπαθούν να μπουν με διάφορες δικαιολογίες του τύπου: «μέσα ήμουν, ξέχασα την ταυτότητά του» ή «έχω μιλήσει με το διευθυντή, με περιμένει»…

Και όλα αυτά, ενώ οι πόρτες είναι την περισσότερη ώρα με κόκκινο λαμπάκι και πρασινίζουν (για είσοδο στον επόμενο) μόνο όταν βγει κάποιος ή αν… το πάρει χαμπάρι ο υπάλληλος που –μαζί με τις άλλες δουλειές που έχει επωμισθεί– πρέπει να τσεκάρει και τις ροές εισόδου-εξόδου.

Αυτά λοιπόν, σε μια τυπική τραπεζική ημέρα (Παρασκευή), προς το τέλος του μήνα.

Όσοι έχετε (και ξέρετε από e-banking) μπορείτε τώρα να αισθανθείτε τυχεροί.

Αλλά προσωρινά, διότι και αυτό απαιτεί ενημέρωση στοιχείων και σίγουρα θα βρεθείτε (και εσείς) σε κάποιο υποκατάστημα με τα έγγραφα ανά χείρας.

Τραπεζικές συναλλαγές – Νέα μέτρα: Ποιοι τρώνε «πόρτα» από τις τράπεζες

Τραπεζικές συναλλαγές – Νέα μέτρα: Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ποιες αλλαγές ισχύουν για τις τράπεζες.

Τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα μετά τα πρόσφατα επιπλέον μέτρα κατά της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Με την ΚΥΑ αριθμός Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136 (ΦΕΚ Β’ 5138/5.11.2021) θεσπίστηκαν νέα μέτρα προστασίας για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή

2. εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.

3. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).

4. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

5. Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.

6. Τέλος, υπενθυμίζεται στους συναλλασσόμενους ότι η καταπολέμηση της πανδημίας προϋποθέτει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους μας. Ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής».

Τράπεζες: Σάλος με τα ΑΤΜ σε όλη τη χώρα – Οργή πολιτών – Τι έχει συμβεί

Τράπεζες ATM: Μεγάλο θέμα έχει προκύψει σε όλη τη χώρα αναφορικά με τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Δείτε τι έχει συμβεί!

Σε συνέχεια των αντιδράσεων που υπάρχουν Πανελλαδικά για τη συρρίκνωση των υποκαταστημάτων Τραπεζών και των ΑΤΜ, ειδικά στην επαρχία, ένα θέμα που είχε αναδείξει η ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, δημιουργείται «ντόμινο» διαμαρτυριών τοπικών φορέων.

Μετά τη Θάσο, στην οποία πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση προς την Τράπεζα Πειραιώς, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ξεσηκωμός υπάρχει και στο Δήμο Ξηρομέρου.

Ο Δήμος, τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας προς τις διοικήσεις των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς, έπειτα από παράπονα για τα μηχανήματα των ΑΤΜ και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και γίνεται λόγος για απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους πολλούς μόνιμους κατοίκους, μόνιμους, ετεροδημότες αλλά και πολλούς επισκέπτες του Αστακού και γενικότερα του δήμου, όταν τα ΑΤΜ δεν είχαν τροφοδοτηθεί με μετρητά!

Το γεγονός αυτό μάλιστα, όπως σημειώνει η «Πελοπόννησος» ήρθε μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών για κλείσιμο των υποκαταστημάτων στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου και έτσι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση γίνεται από τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές.

Τράπεζες ATM: Ολες οι τράπζες έχουν πρόβλημα

Αντίστοιχα, πριν λίγο καιρό υπήρξε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και του δημάρχου Ικαρίας προς Τράπεζα Πειραιώς, Alpha κι Εθνική Τράπεζα για δυσλειτουργία ΑΤΜ στο νησί και το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος της Alpha Bank στον Εύδηλο.

«Πώς θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;». Το ερώτημα αυτό έθεσε προς κάθε αρμόδιο, πριν λίγο καιρό και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, αφού ενημερώθηκε για το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε πολλούς Δήμους.

Σε ορισμένους δε εξ αυτών (Ανωγείων, Σκύδρας, Μουζακίου, Νεμέας, Αμφίπολης, Ληξουρίου κ.α.) αφορά το κλείσιμο του μοναδικού υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην περιοχή!

Τράπεζες ATM: Θριλερ με τραπεζες: Λουκέτα σε καταστήματα και «εξαφάνιση» ΑΤΜ

Τραπεζες: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί με τις μεγάλες τράπεζες της χώρας στο μέλλον. Δείτε τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα που προκαλεί ανησυχία.

Οι τράπεζες έχουν εξαπολύσει (ακόμα ένα) κύμα πιέσεων για εφαρμογή του προγράμματος «εθελούσιας» εξόδου, με στόχο τη συρρίκνωση του δικτύου τους και τη μείωση προσωπικού.

Μόνο στην Πειραιώς έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα 800 μετακινήσεις εργαζόμενων σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο παράλληλα και τα ΑΤΜ.

Τραπεζες: Η εν λόγω τράπεζα εξήγγειλε τον Μάρτιο του 2021 το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού «Sunrise».

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για απομάκρυνση πάνω από 2.200 εργαζόμενων έως το τέλος του 2022, καθώς και το κλείσιμο 135 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια (από 505 θα μειωθούν σε 430). Που σημαίνει και λιγότερα ΑΤΜ για εξυπηρέτηση πελατών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ Μανώλης Μπεμπένης καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ ότι έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς από πρόθεση ένα τοξικό περιβάλλον με αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές, ανασφάλεια, ανέφικτους στόχους, με απώτερο σκοπό οι εργαζόμενοι να καμφθούν ψυχολογικά και να φύγουν με εθελούσια.

Στην ετήσια αξιολόγηση «υπήρξε σωρεία πιέσεων μέσω περιφερειακών διευθυντών προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνάδελφοι των καταστημάτων με την ελάχιστη δυνατή βαθμολογία. Στη συνέχεια, άρχισαν και περίεργες μετακινήσεις (και ΑμεΑ) σε καταστήματα τα οποία όλοι υποπτεύονταν πως θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πιεστούν να αποχωρήσουν».

Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που κλείνουν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην εθελούσια έξοδο (αφού δεν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα), σε κάποιες προσχηματικές θέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή σε νησιωτικές περιοχές και στην υποχρεωτική άδεια!

Τράπεζες ATM: Τραπεζες: «γενναιόδωρη εθελούσια»

Την ίδια περίοδο πύκνωσαν τα δημοσιεύματα περί «γενναιόδωρης εθελούσιας», μια κλασική συνταγή κοινωνικού αυτοματισμού, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

«Στην πραγματικότητα, μιλάμε για ποσά 40.000 – 50.000 ευρώ, που απευθύνονται σε εργαζομένους με ηλικία γύρω στα 40 ή 45 έτη – ποιος λογικός άνθρωπος θα έφευγε με αυτά τα χρήματα όταν θέλει πάνω από 25 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, ενώ η ανεργία καλπάζει;» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο Σταμάτης Μπούκας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ).

«Συνάδελφος, μητέρα δύο παιδιών, πώς θα πάει από μια πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη (αυτό προτείνει η τράπεζα), όπου το κόστος ζωής, αν δεν έχεις δικό σου σπίτι, είναι πάρα πολύ μεγάλο; Ξαφνικά, ενώ σε όλα τα καταστήματα καταργούν τους ταμίες, ειδικά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη έχουν ανάγκη από ταμίες; Έτσι, αρκετοί ‘παίρνουν’ την εθελούσια γιατί δεν αντέχουν την πίεση», αναφέρει ο ίδιος.

«Οι τράπεζες, με ‘ούριο’ άνεμο από την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας περί απολύσεων, προχωρούν σε απολύσεις ομαδικού χαρακτήρα επικαλούμενες τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Κάθε φορά που κλείνει ένα κατάστημα, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται και όσοι δεν αποχωρήσουν ‘εθελούσια’, απολύονται» τονίζει η Ειρήνη Πλιάτσικα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής (σ.σ.: έγινε πρόσφατα μία απόλυση στον Πύργο Ηλείας).

Οι (επαπειλούμενες) απολύσεις είναι παράνομες

«Οι (επαπειλούμενες) απολύσεις είναι παράνομες καθώς καταστρατηγούν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των διοικήσεων απέναντι στους υπαλλήλους τους, βάσει των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» επισημαίνει.

Το «σχέδιο» των τραπεζών, που συνοδεύεται από τις εξοντωτικές μετακινήσεις εργαζόμενων, περιλαμβάνει το κλείσιμο συνολικά 64 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, 25 της Εθνικής Τράπεζας και 7 της Τράπεζας Αττικής μέσα στο καλοκαίρι (το 2020 έκλεισαν 158).

Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πολλά από τα λουκέτα μπαίνουν σε ακριτικές ή/και ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά με, κατά κύριο λόγο, ηλικιωμένους κατοίκους.

Ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις ενάντια στην υποβάθμιση, με αποκορύφωμα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης 22.7 σε αρκετές περιοχές.

Στόχος, υποτίθεται, είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ακόμη κι αν θέτει στο περιθώριο χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα: μόλις το 37% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 57% (Eurostat).

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 185. Αλλά, μόνο πέρυσι, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αποχώρησαν 4.538 εργαζόμενοι. (Πηγή: aftodioikisi.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ