«Σάλος» με τη τιμή στη βενζίνη – Τι έχει συμβεί τώρα

Άσχημα είναι τα νέα με την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα καθώς η τιμή της έχει ανέβει πάλι επικίνδυνα. Η κατάσταση δεν είναι καλή και δεν δείχνει να έρχεται κάποια βελτίωση το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, η παρακάτω δήλωση ενός ειδικού, επιβεβαιώνει το κακό σενάριο Δείτε αναλυτικά… Αυξάνεται η τιμή στη βενζίνη παρά τη μείωση του […]

«Σάλος» με τη τιμή στη βενζίνη - Τι έχει συμβεί τώρα

Άσχημα είναι τα νέα με την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα καθώς η τιμή της έχει ανέβει πάλι επικίνδυνα.

Η κατάσταση δεν είναι καλή και δεν δείχνει να έρχεται κάποια βελτίωση το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, η παρακάτω δήλωση ενός ειδικού, επιβεβαιώνει το κακό σενάριο

Δείτε αναλυτικά…

Αυξάνεται η τιμή στη βενζίνη παρά τη μείωση του βαρελιού

Για το παράδοξο που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Βανζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, την ώρα που οι αυξήσεις πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε ότι «πράγματι τον τελευταίο καιρό έχει ανέβει η τιμή. Τους τελευταίους δύο μήνες η απλή αμόλυβδη έχει ανέβει γύρω στα 15 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο κίνησης γύρω στα 24, πολύ περισσότερο από την αμόλυβδη». Η ίδια συσχέτισε την άνοδο των τιμών με την αύξηση της τιμής Brent στο βαρέλι, που βρίσκεται γύρω από τα 87 δολάρια.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «πέρυσι τέτοια εποχή, λίγο πιο πριν, είχαμε το βαρέλι 134 δολάρια και είχαμε την ίδια τιμή, γύρω, στο 1.90-2 ευρώ στην Αττική. Τώρα λοιπόν με αυτή την τιμή πιάσαμε το ίδιο ποσό. Αυτό είναι ένα αξιοπερίεργο για εμάς τους πρατηριούχους. Ο μόνος που μπορεί να μάς εξηγήσει πώς αυτό συμβαίνει είναι τα διυλιστήρια, γιατί εμείς είτε είναι 1,90 είτε είναι 1,50 ευρώ, το ίδιο ποσοστό έχουμε κέρδος».

«Τα τιμολόγιά μας λοιπόν είναι αυξημένα. Και μην ξεχνάτε ότι εδώ και δύο χρόνια ο κλάδος μας έχει στην πλάτη του το πλαφόν. Τι σημαίνει αυτό. Είναι περιορισμένο το ποσοστό κέρδους μας. Δεν μπορεί κανείς να πει, Ζάγκα, τώρα ήρθε ο Αύγουστος, έχεις αυξήσει τις τιμές. Όχι, εμείς έχουμε πλαφόν. Σύμφωνα λοιπόν με το ποσοστό κέρδους που πουλάγαμε πριν ένα μήνα, πριν ένα χρόνο, το ίδιο πουλάμε και τώρα. Ξεκάθαρα τα πράγματα. Εκείνο που θέλει ο κλάδος, ο οποίος θέλει να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του, είναι να φύγει όλο αυτό το κομμάτι το οποίο ξεπλένει χρήματα στον κλάδο μας. Και τι κάνουν τώρα αυτοί οι κύριοι; Παραπλανούν τον κόσμο με δήθεν φτηνές τιμές» συμπλήρωσε.

«Εμείς έχουμε τιμολόγια. Όταν λοιπόν εγώ έχω αρχίσει και τελειώνω και έχει ανέβει η τιμή και θα πάρω τιμολόγιο, είμαι υποχρεωμένη να ανεβάσω. Όταν όμως έχει πέσει, είμαι πάλι υποχρεωμένη με το τιμολόγιο (σ.σ. να την κατεβάσω), αυτό που λέω είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί το πρόστιμο είναι 5.000 και άνω και εμείς, οι απλοί πρατηριούχοι, το 5.000 είναι πολύ μεγάλο ποσό. Για ορισμένους «κυρίους» 50-150 χιλιάδες είναι ένα τίποτα. Γιατί αυτοί, το τι τιμή έχουν, το πόσα κερδίζουν και πόσα χάνει το κράτος και τι αθέμιτο ανταγωνισμό έχουμε εμείς και πώς εξαπατούν τον κόσμο, είναι μια άλλη ιστορία», συνέχισε η κυρία Ζάγκα.

Πώς θα καταλάβεις ότι η βενζίνη είναι νοθευμένη

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να αντιμετωπίσει κανείς ένα τέτοιο πρόβλημα και να μπει σε μπελάδες. Κι αυτό διότι όπως όλοι γνωρίζουν, ένα καύσιμο κακής ποιότητας μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο όχημά μας.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι οδηγοί σήμερα, θεωρούν δεδομένο πως βάζουν στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους ποιοτικό καύσιμο. Όμως πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και να είμαστε πάντα επιλεκτικοί, γιατί υπάρχει πιθανότητα το καύσιμο να μην είναι της ποιότητας που το πρατήριο… διαφημίζει.

Ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες σταθμών ανεφοδιασμού, πραγματοποιούνται συχνοί και σχολαστικοί έλεγχοι. Ακόμα κι αν αυτό δεν τις καθιστά 100% αδιάβλητες, δίχως αμφιβολία μπορούν να χαρίσουν σχετική σιγουριά, ακόμη και εάν η τιμή του καυσίμου είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλα πρατήρια.

Αντίθετα, το φθηνότερο καύσιμο από αμφιβόλου αξιοπιστίας βενζινάδικα, μπορεί στο τέλος να μας κοστίσει πολύ περισσότερο. Όσο λοιπόν κι αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία, όσο κι αν θέλουμε να βρούμε την πιο συμφέρουσα επιλογή, θα πρέπει τελικά να καταλήξουμε σε αυτή συνυπολογίζοντας πάντα όλα τα δεδομένα.

Παρακάτω σας δείχνουμε το πως μπορείτε να δείτε εάν το ένα καύσιμο που βάλατε στο αυτοκίνητό σας είναι κακής ποιότητας. Δυστυχώς βέβαια, σε αυτή την περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες, ισχύει το ρητό “εάν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις”, ωστόσο με μια λίγο πιο προσεκτική ματιά, ίσως γλιτώσετε από τρεχάματα.

Ενδείξεις καυσίμου κακής ποιότητας

– Παρότι είναι δύσκολο να το κάνει κάποιος, υπάρχει περίπτωση τα κακής ποιότητα καύσιμα να μπορούν να διακριθούν ακόμα και με οπτική επιθεώρηση. Με κατάλοιπα να είναι εμφανή στην επιφάνεια. Επίσης, ένα κακής ποιότητας καύσιμο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή. Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι είναι δύσκολο για τον μέσο οδηγό να προβεί σε έναν οπτικό ή άλλο έλεγχο στο καύσιμο κάθε φορά που γεμίζει το αυτοκίνητό του.

– Η τρίτη ένδειξη είναι η πλέον χαρακτηριστική και αφορά στην περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα. Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Δείκτης κακής ποιότητας καυσίμου είναι και όταν το αυτοκίνητό μας ξαφνικά εμφανίσει υψηλότερη κατανάλωση από τη συνήθη, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φταίνε και άλλοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιες «ασυνήθιστες» συμπεριφορές του αυτοκινήτου θα πρέπει να μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το να ξαναβάλουμε βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο.

Γιατί δεν έχει νόημα να βάζεις 100άρα βενζίνη (εκτός αν έχεις Ferrari)

Για έναν τυπικό κινητήρα που είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί με κανονική αμόλυβδη βενζίνη, η χρήση βενζίνης 100 οκτανίων είναι χωρίς κανένα όφελος και πιθανώς επιβλαβής για το αυτοκίνητό σας. Ας δούμε που οφείλεται αυτό:

Αριθμός οκτανίων: Υποδεικνύει την αντοχή ενός καυσίμου στην εκρήξη μέσα στον κινητήρα. Όταν το μείγμα αέρα-καυσίμου στον χώρο καύσης πυροδοτείται πρόωρα ή ανομοιόμορφα δημιουργείται κρουστική καύση που προκαλεί κραδασμούς στη μηχανή.

Σχεδιασμός Κινητήρα: Τα περισσότερα σύγχρονα επιβατικά αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν αποδοτικά με κανονική αμόλυβδη βενζίνη, συνήθως με οκτανίωση 87 έως 91, ανάλογα με την περιοχή. Αυτοί οι κινητήρες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν βέλτιστα με την συγκεκριμένο αριθμό οκτανίων, εξασφαλίζοντας την σωστή καύση και απόδοση.

Μηδενικά οφέλη στην Απόδοση: Η χρήση υψηλότερης οκτανιαίας βενζίνης από αυτήν που απαιτεί ο κινητήρας δεν παρέχει καμία πρόσθετη ισχύ ή απόδοση για έναν τυπικό αυτοκίνητο. Δεν θα βελτιώσει την επιτάχυνση, την οικονομία καυσίμου ή την διάρκεια ζωής του κινητήρα. Μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε ελαφρώς μειωμένη οικονομία καυσίμου και αυξημένες εκπομπές διοξειδίου.

Πιθανά Προβλήματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση βενζίνης με υψηλότερη οκτανίωση από αυτήν που απαιτεί ο κινητήρας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Η διαδικασία καύσης του κινητήρα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, με αποτέλεσμα μη πλήρη καύση του καυσίμου, αύξηση της συσσώρευσης άνθρακα και δημιουργία καταλοίπων στον κινητήρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση του κινητήρα, αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και πιθανή μακροπρόθεσμη βλάβη.

Εάν το αυτοκίνητό σας είναι σχεδιασμένο για κανονική αμόλυβδη βενζίνη, δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα ή όφελος στη χρήση υψηλότερης οκτανιαίας βενζίνης ενώ αυτό μπορεί ακόμα να είναι επιβλαβές για την απόδοση και την διάρκεια ζωής του κινητήρα.