φέτα: Η κακοκαιρία Daniel προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε πολλά βασικά είδη τροφίμων αφήνοντας το στίγμα της και στο δημοφιλέστερο τυροκομικό προϊόν της Ελλάδας τη φέτα.
Σύμφωνα με το enikos.gr οι τρομοκρατικές ελλείψεις στην φέτα λόγω της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί ο παραγωγικότατος θεσσαλικός κάμπος οδηγεί την τιμή της ακόμα και στα 20 ευρώ το κιλό.
Η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel έχει οδηγήσει σε εκτίναξη την τιμή της φέτας, αλλά και σε πολύ μεγάλες ελλείψεις του φημισμένου τυροκομικού προϊόντος, που έχει ελληνική σφραγίδα στα πέρατα του κόσμου.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μεγάλη ανησυχία για ελλείψεις και ανατιμήσεις στην φέτα το επόμενο διάστημα έχει προκαλέσει η τεράστια καταστροφή της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.
φέτα: Η Θεσσαλία παράγει το 40% του φημισμένου τυριού
Στην Θεσσαλία παραγόταν:
το 13% του αγελαδινού γάλακτος
το 22% του πρόβειου γάλακτος
το 16,49% του γίδινου γάλακτος
Επίσης στην Θεσσαλία πραγματοποιείται η μισή ελληνική παραγωγή τυριών. Συγκεκριμένα:
το 47% των μαλακών τυριών
το 23% των σκληρών τυριών
το 57% του νωπού βουτήρου
το 38% της μυζήθρας
το 38% της κρέμας
«Η περιοχή παράγει περίπου το 30-40% της φέτας της χώρας. Δεν έχει πληγεί όλη η περιοχή, αλλά σίγουρα ένα σημαντικό ποσοστό θα επηρεαστεί.
Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά στην αγορά θα είναι μικρότερη. Επομένως με την ίδια ζήτηση θα έχουμε θέμα» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Εκτίναξη στην τιμή της φέτας
Η τιμή του κιλού της φέτας είναι αυτήν την στιγμή στα 13 με 16 ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.
Το πρόβλημα επιτείνουν οι συμφωνίες εξαγωγών των μεγάλων εταιρειών που πρέπει να τηρηθούν καθώς τα 6 από τα 10 κιλά τυριού που παράγεται στην Ελλάδα προορίζονται για εξαγωγή.
«Κάποιοι θα αναγκαστούν να φέρουν γάλα από το εξωτερικό, το οποίο απαγορεύεται διότι η φέτα είναι προϊόν ΠΟΠ, που φτιάχνεται μόνο από ελληνικό γάλα. Θα ανεβεί η τιμή του γάλακτος και σαν αποτέλεσμα θα ανεβεί και η τιμή της φέτας» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), Ιωάννης Βιτάλης.
Σύμφωνα με την αγορά, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν υποστεί ολική καταστροφή, είναι τόσο απογοητευμένοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον χώρο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα αβέβαιο μέλλον τόσο τους ίδιους όσο και την κτηνοτροφία εν γένει.
Η ιστορία και οι μάχες της φέτας
Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για την παραγωγή της φέτας, ήταν στην Ελλάδα, τον 8ο αιώνα π.χ. η τεχνολογία που περιγράφεται στην ομήρου οδύσσεια, για να παρόχθιε αυτό το τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι στην πραγματικότητα παρόμοιε με τη μέθοδο, που οι σύγχρονοι βοσκοί χρησιμοποιούν.
Ως δημοφιλής, στην αρχαία Ελλάδα, το τυρί φέτα ήταν ζωτικής σημασίας για την ελληνική γαστρονομία. Ωστόσο, αυτό που θεωρούμε φέτα σήμερα, για πρώτη φορά καταγράφηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία, με την επωνυμία «prosphatos» που σημαίνει «φρέσκο». Η αποθήκευση και εμπορία της, εντός άλμης, αργότερα εξηγήθηκε από έναν ιταλό επισκέπτη στο νησί της Κρήτης.
Η φέτα, υπήρξε μια πηγή, ώστε ένα κομμάτι των νομικών, να μάχεται, τις τελευταίες δεκαετίες. Όντος της ευρωπαϊκής ένωσης, η Δανία, παρασκεύασε κι αύτη ένα τύπου τυρί που αποκαλούσε «φέτα», αλλά το έκανε από ασπρισμένο αγελαδινό γάλα. Από το 2002, που σηματοδοτείται η επίλυση της υποθέσεως αυτής, η ΕΕ θεώρει τον ορό «φέτα» ως, η «προστατευόμενου προϊόντος καταγωγής?, την Ελλάδα.
Μια άλλη πρόσφατη συμφωνία του 2013 μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά προστατεύει την ονομασία ?φέτα? στο να μην την χρησιμοποιήσουν, εκτός και αν αναφέρεται σε πρόβειο τυρί, από κατσικίσιο γάλα που εισάγεται από την Ελλάδα.
Οι καναδοί παρασκευαστές, καλούνται σήμερα να ονομάσουν ένα παρόμοιο προϊόν τους
Αυτές οι διαφορές προέρχονταν, κυρίως, από το επιχείρημα, ότι οι συγκεκριμένες φυλές προβάτων και αιγών στην Ελλάδα, είναι αυτές που δίνουν στην πραγματική φέτα, το διακριτικό άρωμα και τη γεύση του.
Πως να την χρησιμοποιήσετε σε συνταγές Φέτα χρησιμοποιείται γενικά ως ένα κάλυμμα για σαλάτες και αλλά ειδή τροφίμων.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τυρί φέτα, ωμή η μαγειρεμένη. Πολλές συνταγές απαιτούν το τυρί φέτα να θρυμματίζεται, αλλά θα βρείτε επίσης πολλές συνταγές που την χρησιμοποιούν ως φέτες.
Μια από τις καλυτέρα συνταγές μας, περιλαμβάνουν φέτα είναι τα ψητά παντζάρια, ως σαλάτα . Είναι μια απλή σαλάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, λογά των παντζαριών και χρησιμοποιώντας φέτα ως κάλυμμα.
Μπορείτε επίσης να απολύσετε τη φέτα, σε πολλές συνταγές μεσογειακής διατροφής , μαζί με αγγούρι. Απλά, βαλτέ τη φέτα, κόψτε σε φέτες το αγγούρι, καλείτε με χούμους και με κόκκινες πιπεριές.
Είστε διψασμένοι για τυρί στη σχάρα; τότε προτείνω τη χρήση φέτας, ως μέρος αυτού του αβοκάντο στη σχάρα τυρί σάντουιτς. Πίστεψε με, θα είστε πραγματικά ευτυχείς που κάνατε.
Προσοχή στις πιθανές παρενέργειες
Ενώ η φέτα είναι σημαντικά λιγότερο αλλεργιογόνος από τα τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα, είναι πιθανόν να δημιουργεί αλλεργία σε κάποιους, λογά του κατσικίσιου η πρόβειου γάλακτος. Περίπου το 90 τοις εκατό των ατόμων με αλλεργία στο γάλα, έχουν διαγνωστεί στο αγελαδινό. Βρέθηκε, επίσης, ότι το σώμα τους αναγνωρίζει τις ίδιες πρωτεΐνες στο γάλα κατσικάς.
Ωστόσο, αν είστε ευαίσθητοι, αλλά είστε αλλεργικοί στο γάλα της αγελάδας, θα βρείτε πιθανώς, τα προϊόντα, όπως η φέτα, να είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση! Μια άλλη πιθανή προσοχή κατά την κατανάλωση φέτας, είναι για εκείνους που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης.
Και πάλι, η ισταμίνη είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη σε μικρές δόσεις, και σας βοηθά να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις του σώματος σας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση από αυτό το τυρί, προκαλεί φλεγμονή.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, έχουν ένα πολύ σκληρό χρόνο χωρίς να χαλάσει ισταμένης όταν υπάρχει σε υψηλό επίπεδα στο σώμα, και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν την πρωτεΐνη ισταμένης.
Εάν έχετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, εφίδρωση η πρήξιμο, μετά την κατανάλωση τυριού φέτας η αλλά γαλακτοκομικά προϊόντα από αίγες ή πρόβατα, να σταματήσετε να τρωτέ και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως.
Διατροφικές Πληροφορίες
Η φέτα είναι ένα πολύ δημοφιλές τυρί. Είναι μαλακό, αλμυρό τυρί που δεν έχει τρύπες και έχει αψιά γεύση.
Μία μερίδα φέτα ζυγίζει περίπου 28 γραμ. και περιέχει: 74 θερμίδες 6 γρ λίπους
260 mg νατρίου 1,2 γρ υδατάνθρακες 4 γρ πρωτεΐνης 1 γρ ζάχαρη 0,2 mg ριβοφλαβίνη / Βιταμίνη Β2
140 mg ασβεστίου 312 mg νατρίου 94 mg φωσφόρου 0,5 μg βιταμίνης Β12
0,1 mg βιταμίνης Β6 4,2 μg σεληνίου