Σάλος με τα σούπερ μάρκετ: Εκτακτη απόφαση μετά την τεράστια οργή

Σούπερ μάρκετ: Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους καταναλωτές και στους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων εξαιτίας των υπερβολικά υψηλών τιμών τους και τις μειωμένες ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες τους. Το ΙΝΚΑ απαντά στην αισχροκέρδεια των παραγωγών και καλεί τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν κάθε είδους τυριά , γάλατα, γιαούρτια είτε εγχώρια, είτε όχι από τις 13/2 έως και […]

Σάλος με τα σούπερ μάρκετ: Εκτακτη απόφαση μετά την τεράστια οργή

Σούπερ μάρκετ: Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους καταναλωτές και στους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων εξαιτίας των υπερβολικά υψηλών τιμών τους και τις μειωμένες ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες τους.

Το ΙΝΚΑ απαντά στην αισχροκέρδεια των παραγωγών και καλεί τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν κάθε είδους τυριά , γάλατα, γιαούρτια είτε εγχώρια, είτε όχι από τις 13/2 έως και τις 20/2.

Σε μποϊκοτάζ στα τυροκομικά γαλακτοκομικά γάλατα γιαούρτια από 13 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2023 καλεί τους καταναλωτές το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της η καταναλωτική οργάνωση, αναφέρει πως «μετά από την ίδια εικόνα που παρουσιάζει η αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα τα προϊόντα γάλακτος εμείς ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας μετά από απαίτηση χιλιάδων ή και εκατομμυρίων Καταναλωτών ξεκινάμε Μποϊκοτάζ στα τυροκομικά γαλακτοκομικά γάλατα γιαούρτια από 13 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2023.

Σούπερ μάρκετ: Προσοχή

Ζητάμε από τους πολίτες καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα αυτά τα προϊόντα. Η δύναμη της αγοράς είμαστε εμείς οι πολίτες καταναλωτές.

Λέμε όχι στην ακρίβεια παντού όχι στην αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία. Ότι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ας το κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες καταναλωτές.

Ας φροντίσουμε το πορτοφόλι μας την τσέπη μας ας προστατέψουμε το εισόδημα που κάποιοι θέλουν να κλέψουν χωρίς ίχνος λογικής αλλά και ηθικής αφού παράλληλα μειώνουν
τις ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων.

Από 13 Φεβρουαρίου ημέρα Δευτέρα έως 20 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή 2023 δεν αγοράζουμε προϊόντα γαλακτοκομικά γάλατα γιαούρτια τυροκομικά εγχώρια ή εισαγωγής.»

Την ίδια ώρα, κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, οι τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού» διατηρούνται σταθερές.

Ειδικότερα, το 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 15η εβδομάδα εφαρμογής του (08/02/2023 -14/02/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

«Η μέση τιμή του «καλαθιού» παραμένει σταθερή» σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, από το σύνολο 882 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

-στα 70, ποσοστό 8%, η τιμή μειώθηκε,

-στα 734, ποσοστό 83%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

-και σε 78, ποσοστό 9%, η τιμή αυξήθηκε.

Σούπερ μάρκετ: 3 δημοφιλή προϊόντα που αυξάνονται ξανά οι τιμές τους

Νέο χτύπημα στην τσέπη του καταναλωτή. Οι ήδη αυξημένες τιμές των απορρυπαντικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα.

Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Reuters, η εταιρεία Unilever με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές σε απορρυπαντικά και σαπούνια αλλά και σε άλλα προϊόντα προκειμένου να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος εισροών.

Η Unilever που παράγει μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες απορρυπαντικών και άλλων προϊόντων, όπως το υγρό καθαριστικό Fairy, το σαπούνι Dove, το παγωτό Ben & Jerry’s, αναμένει ότι ο πληθωρισμός κόστους θα συνεχιστεί το 2023, προβλέποντας καθαρό πληθωρισμό υλικών κατά το πρώτο εξάμηνο περίπου 1,5 δις. ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Για αυτόν τον λόγο θα προχωρήσει και σε αυξήσεις τιμών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Ο κλάδος είχε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα εφοδιασμού κατά την διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Όπως δήλωσε επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών, Graeme Pitkethly, οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν το δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, oρισμένες εταιρείες στην Ευρώπη είπαν ότι ενδέχεται να χαλαρώσουν τις αυξήσεις των τιμών που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια, καθώς το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και άλλων πρώτων υλών έχει χαλαρώσει, παρέχοντας ενδεχομένως κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές.

Η Unilever δεν είναι μία από αυτές.

Σούπερ μάρκετ: Ίδιο προϊόν με διαφορετική τιμή 

Ιστορίες καθημερινής… τρέλας στα σούπερ μάρκετ με την ακρίβεια να «χτυπά» κόκκινο και τις καταγγελίες να πληθαίνουν σχετικά με διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα ή για μειωμένο περιεχόμενο σε συσκευασίες προϊόντων που πωλούνται στην ίδια τιμή ή και κάποιες φορές ακριβότερα.

Οι καταναλωτές είναι «όμηροι» των ανατιμήσεων ή του «shrinkflation», ενώ πλέον οι περισσότεροι έχουν γίνει πιο υποψιασμένοι όταν πηγαίνουν για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το enikos.gr, το εξής παράδοξο παρατηρήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα ράφια γνωστής αλυσίδας του λιανεμπορίου τροφίμων στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Καταναλωτής που ήθελε να αγοράσει σφουγγαρίστρα πολύ γνωστής μάρκας, βρήκε σετ με δύο σφουγγαρίστρες στην τιμή των 5,03 ευρώ και μάλιστα στο ράφι με τις προσφορές, όπου αναγραφόταν «μόλις για λίγο» προκειμένου να σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι να το αγοράσουν.

Λίγο πιο πέρα – 3-4 θέσεις πιο μακριά- όπως καταγγέλλεται, το ίδιο σετ με σφουγγαρίστρες είχε αναγραφόμενη τιμή 4,72 ευρώ.

Και όλα αυτά στο ίδιο σούπερ μάρκετ, την ίδια ημέρα, με το ίδιο προϊόν σε διαφορετική τιμή.

Είναι μία από τις πολλές καταγγελίες και τα «παράδοξα» που καταγράφονται στην αγορά. Σημειώνεται ότι στον «απόηχο» των καταγγελιών για συρρικνωμένες συσκευασίες και τσουχτερές τιμές, το ΙΝ.ΚΑ. έδωσε «σήμα» για μποϊκοτάζ σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα για μία εβδομάδα, από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τονίζουν ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και οι καταγγελίες εξετάζονται.

Μία μικρή συγχυση επικρατεί για το άνοιγμα του gov.gr για την έναρξη των αιτήσεων για το Market Pass. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από 1η Φλεβάρη.
Εντούτοις ως αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα ενώ χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαπανάσης τόνισε πως η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη σε 7-8 μέρες.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Market Pass: Σύγχυση με τις αιτήσεις και το gov.gr, «σπάει» στα τρία η πληρωμή

Τα ποσά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί ούτως ή άλλως όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους του Market Pass
Τα κριτήρια που πρέπει να καλύπτουν τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να δικαιούνται το Market Pass:

α) Κριτήριο εισοδήματος
Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
β) Κριτήριο περιουσίας

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται από το Market Pass

Από το πρόγραμμα ενίσχυσης του Market Pass εξαιρούνται:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.