Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήPlusΡιζικές αλλαγές στην εστίαση! Τα παίρνουν όλα πίσω - Τι θα γίνει

Ριζικές αλλαγές στην εστίαση! Τα παίρνουν όλα πίσω – Τι θα γίνει

Εστίαση: Τρομερή αλλαγή έρχεται από την κυβέρνηση σχετικά με το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στην εστίαση. Τι αναμένεται να γίνει.

Ευχάριστα είναι τα νέα για την εστίαση στη χώρα, αφού είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα, οι καταστηματάρχες αν και είχαν στερηθεί εδώ και αρκετό καιρό τους ανεμβολίαστους πελάτες τους, θα έχουν σε λίγο καιρό την ευκαιρία να αυξήσουν το τζίρο.

Δείτε τι έρχεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Εστίαση: Καταργούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Σενάριο 1: Το πρώτο σενάριο θέλει την επαναφορά των ανεμβολίαστων μόνο στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Ωστόσο υπάρχει και το παρακάτω σενάριο που συγκεντρώνει και αυτό ορισμένες πιθανότητες.

Σενάριο 2: Τα μέτρα είναι ζήτημα κάποιων ημερών, μερικών εβδομάδων, να καταργηθούν και να επιτραπούν ξανά στους κλειστούς χώρους των μπαρ, εστιατορίων, σε καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Όλα αυτά θα γίνουν, μόλις ανακοινωθεί η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η άρση του συγκεκριμένου μέτρου, όχι μόνο θα επιτρέψει ξανά την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους, αλλά θα διευκολύνει και την πρόσβασή τους στους ανοιχτούς χώρους, εφόσον δεν θα είναι απαραίτητο το αρνητικό rapid test.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι το πιστοποιητικό είναι δεδομένο ότι θα καταργηθεί κάποια στιγμή και στην Ελλάδα, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, το πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ, αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη σχετική εισήγηση των ειδικών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ:

«Στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα».

Κάτι ανάλογο εξάλλου είχαν πει και τις προηγούμενες ημέρες ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Θάνος Πλεύρης.

Τότε θα καταργηθεί το πιστοποιητικό στην εστίαση

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, έδωσε και τον χρονικό ορίζοντα κατάργησης του πιστοποιητικού.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΕΡΤ για το πότε θα γίνει αυτό, είπε:

«Στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Θεωρώ ότι 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε».

Και ο ίδιος τόνισε ότι ενδεχομένως να επιστρέψει το φθινόπωρο:

«Το πρώτο που θα επανέλθει μόλις ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι το Green Pass και τότε δεν θα έχουν χρόνο να καλύψουν αυτό το κενό. Θα δημιουργηθεί ξανά αυτή την κατάσταση, την περιμένουμε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Μάλλον

Οκτώβριο θα έχουμε πάλι πίεση και το Green Pass μάλλον θα επανέλθει τον Οκτώβριο.»

Τελειώνει και η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Από τα τελευταία «οχυρά» είναι και η μάσκα στους κλειστούς χώρους. Η απελευθέρωση των μέτρων περιορισμού θα έρθει πριν από το καλοκαίρι.

Πιθανότατα να καταργηθεί στα εμπορικά καταστήματα και στους χώρους θεάματος, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η κατάργησή της θα έρθει τελευταία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ.

Τέλος τόνισε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Παράταση στα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους

Ενόψει της προοπτικής επανέναρξης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, και της επιβολής κανόνων τήρησης αποστάσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVIO – 19, με την αξιολογούμενη διάταξη παρέχεται εκ νέου, και μέχρι την 31η.10.2021, η δυνατότητα ατελούς παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου, ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο 7

«Έως την 31η.10.2021, με απόφαση της υπηρεσίας του οικείου δήμου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.

Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση.

Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Προκειμένου περί πλατειών, στις οποίες προβάλλονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η πρόσθετη παραχώρηση χώρου γίνεται κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 13 του β.δ. 24.9/20.10.1958 (Α’ 171).

Προκειμένου περί οδών, η παραχώρηση χρήσης τους λαμβάνει χώρα ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών.

Για τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους ισχύει αναλόγως το άρθρο 13 του βασιλικού διατάγματος του τετάρτου εδαφίου. Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στον χώρο που παραχωρείται σύμφωνα με το άρθρο αυτό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ