Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΡεύμα: Πού η αίτηση για τα 600 ευρώ - Πότε η πληρωμή...

Ρεύμα: Πού η αίτηση για τα 600 ευρώ – Πότε η πληρωμή στο ΙΒΑΝ

Ρεύμα: Ολες οι πληροφορίες για την επιδότηση εως 600 ευρώ για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τι ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση…

Η εξειδίκευση των νέων μέτρων για το ρεύμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Πέμπτης από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης που πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων ροκανίζοντας τζίρους και κέρδη.

Τους προηγούμενους μήνες έχτισε μεθοδικά γραμμές στήριξης με πρώτη γραμμή τα 43 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Η δεύτερη είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών που τονώνουν το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η τρίτη γραμμή ήταν η επιδότηση λογαριασμών με 3,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Η τέταρτη γραμμή ήταν τα επιδόματα και το επίδομα καυσίμων και η πέμπτη γραμμή άμυνα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού

Χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ώστε να έχουμε πόρους να στηρίξουμε, εκτελούμε ικανοποιητικά τον προϋπολογισμό για να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, αξιοποιούμε με υπευθυνότητα την προσωρινή δημοσιονομική χαλάρωση.

Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δραστικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο αυξάνονται και επιδοτούνται για πρώτη φορά οι καταναλώσεις για πάνω από 300 κιλοβατώρες με κόστος 900 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τους Πόρους Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το τέλος πάνω του 90% που θα επιβληθεί στις ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες.

Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από Δεκέμβριο έως Μάιο που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις.

Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ. Αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα με 45.000 ευρώ, καλύπτουμε δηλαδή το 95% των νοικοκυριών.

Υπολογίζεται ότι οι οικιακοί καταναλωτές για την α κατοικία έχουν επιδοτηθεί με 775 εκατ. ευρώ ενώ έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση υπολογίζεται 280 εκατ. ευρώ.

Τρίτον συνεχίζεται και τον Ιούνιο να επιδοτείται το πετρέλαιο diesel ώστε το όφελος να είναι στα 0,15 ευρώ για τον καταναλωτή

Όσον αφορά τον μηχανισμό του πλαφόν ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτως των τιμών του φυσικού αερίου, Θα επιδοτηθούν τα κοινωνικά τιμολόγια, όλες οι επιχειρήσεις, όλες οι πρώτες κατοικίες. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι παρεμβάσεις θα απορροφήσουν το 80% της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ρεύμα: Διευκρινίσεις για τα 600 ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την επιστροφή των χρημάτων έως 600 ευρώ μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης για καταναλωτές πρώτης κατοικίας που δεν έχουν καλυφθεί από τις προηγούμενες επιδοτήσεις

Αφορά νοικοκυριά φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με έσοδα 45.000 ευρώ

Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Απαραίτητη για την επιστροφή η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο ωφελούμενος θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία που θα δίνει η ΑΑΔΕ αλλά και θα επικαιροποιεί αν χρειάζεται

Τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει ο καταναλωτής αλλά θα αντλούνται από τους παρόχους

Ρεύμα: Πού η αίτηση για τα 600 ευρώ – Πότε η πληρωμή στο ΙΒΑΝ

Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη 600 ευρώ. Προϋπόθεση η αίτηση σε ειδική πλατφόρμα. Το ποσό υπολογίζεται με βάση την συνιδιοκτησία ή τη χρήση.

Εντός Ιουνίου θα γίνουν οι πληρωμές. Στην πλατφόρμα θα είναι και οι λογαριασμοί Μαΐου, άρα μέσα στον Μάιο θα ανοίξει. Ο καταναλωτής θα επικαιροποιεί τα στοιχεία του. Το ποσό που θα επιστρέφεται θα είναι αφορολόγητο.

Επίδομα 600 ευρώ: Έτσι υπολογίζετε τα χρήματα που θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Η επιδότηση των λογαριασμών για το ρεύμα

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ο οποίος εξήγγειλε ότι:

Για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο η επιδότηση αορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη κύριες χωρις εισοδηματικά κριτήρια. Για τις 300 κιλοβατώρες θα ανέλθει η μέση ενίσχυση σε 56,6. ευρώ. Για το σύνολο πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για τις μη κύριες κατοικίες επιδοτείται 100 ευρώ τη μεγαβατόρα για να απορροφήσουμε το 50% της επιβάρυνσης

Για τα κοινωνικά τιμολόγια θα απορροφηθεί το 100% της επιβάρυνσης

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον για τα αρτοποιεία δίνουμε πρόσθετη ενίσχυση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για το φυσικό αέριο τον Μάιο η επιδοτηση θα ανέλθει στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα

Από τον Ιούλιο και μετά, την 1η Ιουλίου εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης μονάδων παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας που για το επόμενο 6μηνο υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και ουσιαστικά αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όσο διάστημα θα ισχύει ο μηχανισμός

Την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί στην Κομισιόν η γνωστοποίηση της θεσμικής παρέμβασης στο πλαφόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ