Ρεύμα: Μεγάλη προσοχή στο κόλπο των παρόχων στους λογαριασμούς!

Ρεύμα: Μεγάλη προσοχή στο κόλπο των παρόχων στους λογαριασμούς! Τι κάνουν στα ψιλά γράμματα και παραπλανούν τους καταναλωτές. Oρισμένες εταιρείες επιχειρούν να εμφανίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις. Τις παγίδες και τα «ψιλά γράμματα» στα νέα τιμολόγια ρεύματος αναζητούν οι καταναλωτές. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά. Ρεύμα – Μεγάλη προσοχή στο κόλπο των παρόχων στους […]

Ρεύμα: Μεγάλη προσοχή στο κόλπο των παρόχων στους λογαριασμούς!

Ρεύμα: Μεγάλη προσοχή στο κόλπο των παρόχων στους λογαριασμούς! Τι κάνουν στα ψιλά γράμματα και παραπλανούν τους καταναλωτές.

Oρισμένες εταιρείες επιχειρούν να εμφανίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις.

Τις παγίδες και τα «ψιλά γράμματα» στα νέα τιμολόγια ρεύματος αναζητούν οι καταναλωτές.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Ρεύμα – Μεγάλη προσοχή στο κόλπο των παρόχων στους λογαριασμούς!

Τις παγίδες και τα «ψιλά γράμματα» στα νέα τιμολόγια ρεύματος αναζητούν οι καταναλωτές σε μια προσπάθεια να βρουν τη φτηνότερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Παραπλανητικές διαφημίσεις
Βασική παγίδα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι καταναλωτές είναι η επιχείρηση παραπλάνησης των καταναλωτών από ορισμένες εταιρείες που επιχειρούν να εμφανίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις.

Η ΡΑΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον τρεις εταιρείες, αλλά δεν δημοσιοποίησε τα ονόματά τους όπως είχε προειδοποιήσει, παρά τους έδωσε δεύτερη ευκαιρία να αποσύρουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις έως τη Δευτέρα.

«Αυτοί με πήραν και μου έταξαν λαγούς με πετραχήλια, ότι θα πληρώνω λιγότερο ρεύμα, και τελικά βλέπω αυξήσεις» λέει στο OPEΝ καταναλωτής ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης, αναφέρει: «Καλούμε τους καταναλωτές να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τα ψιλά γράμματα γιατί εκεί υπάρχουν παγίδες».

2. Χαμηλές χρεώσεις με υψηλό πάγιο
Μια άλλη παγίδα είναι η χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, αλλά με υψηλό πάγιο στα 5 ή 4 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία διαφημίζει κιλοβατώρα στα 0,50 ευρώ, ο καταναλωτής μπορεί να νομίζει πως θα πληρώσει 150 ευρώ για 300 κιλοβατώρες, ενώ θα πληρώσει 155 με το πάγιο.

«Θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να συνυπολογίζουν τις χρεώσεις. Να μην μένουν μόνο στην προσφορά αλλά να εξετάζουν: για πόσο διάστημα με ποιους όρους ισχύει, το ύψος του παγίου και την συνεπή πληρωμή», σχολιάζει ο κ. Γεωργιάδης.

3. Χαμηλές πάγιες χρεώσεις αλλά για ορισμένους μήνες
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην πρακτική κάποιων παρόχων, που διαμόρφωσαν εξαιρετικά φτηνά πάγια που όμως ισχύουν μόνο τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια η χρέωση είναι αυξημένη.

4. Διαφορετικές τιμές κιλοβατώρας ανά κλίμακα κατανάλωσης
Σε αυτή την περίπτωση αν η κατανάλωση ξεπεράσει ένα πλαφόν, αυξάνεται σημαντικά η χρέωση. Ο πελάτης κινδυνεύει αν καταναλώσει μία κιλοβατώρα παραπάνω από το όριο των 2.000 κιλοβατωρών να χρεωθεί για όλες με την υψηλότερη χρέωση.

5. Δύο χρεώσεις για το ίδιο πρόγραμμα
Μία ακόμη εμπορική πολιτική που εφάρμοσαν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι να προτείνουν δύο χρεώσεις για το ίδιο πρόγραμμα και η φτηνότερη συνδέεται με τη συνέπεια στις πληρωμές των λογαριασμών. Αρα οι καταναλωτές για να απολαμβάνουν τη χαμηλή χρέωση θα πρέπει να είναι συνεπείς στις πληρωμές καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος,

Ασύμφορα τα σταθερά τιμολόγια

Την ίδια στιγμή πανάκριβα είναι πλέον τα σταθερά τιμολόγια στους λογαριασμούς ρεύματος, τα οποία εξαιτίας του μηχανισμού που έχει μπει σε λειτουργία από 1η Αυγούστου καθίστανται μάλλον ασύμφορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, στα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν υπάρχει πλέον κρατική επιδότηση επομένως ο καταναλωτής καλείται να επωμιστεί το 100% στην τιμή της κιλοβατώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η τιμή έχει αυξηθεί έως και κατά 130%.

Ρεύμα: Αυτές είναι οριστικές χρεώσεις – Τι πληρώνουμε ανά εταιρεία

Αντιμέτωπα με νέες χρεώσεις θα είναι κάθε μήνα τα νοικοκυριά τα οποία εδώ και ένα χρόνο επιβαρύνονται από τις τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι προμηθευτές ενέργειας ανακοίνωσαν τις νέες χρεώσεις οι οποίες ενσωματώνουν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά. Η ρήτρα αναπροσαρμογής σταμάτησε να αναγράφεται στα τιμολόγια, ωστόσο οι αυξήσεις της ενσωματώθηκαν.

Ειδικότερα, στη ΔΕΗ η χρέωση ενέργειας μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες από 0,11 λεπτά διαμορφώνεται στα 0,486 λεπτά. Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση του παγίου, όπου για κατανάλωση τετραμήνου εκτοξεύεται στα 14 ευρώ από 5,88 για μονοφασική παροχή και 9,46 για τριφασική. Νοικοκυριό με πάροχο την ΔΕΗ και με κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 972 ευρώ. Με την κρατική επιδότηση που διαμορφώνεται στα 0,337 λεπτά την κιλοβατώρα ο καταναλωτής θα πληρώσει 298 ευρώ. Να σημειωθεί πως ένα χρόνο πριν πλήρωνε για τις 2.000 κιλοβατώρες 220 ευρώ.

Η Elpedison ΔΕΗ υπολογίζει τη χρέωση σε 0,4956. Έτσι για 2.000 κιλοβατώρες νοικοκυριό θα πλήρωνε 991 ευρώ και θα πληρώσει με την επιδότηση 317 ευρώ.

Η NRG έχει τιμολόγια που ξεκινούν από 0.499 και φτάνουν τα 0,548. Ειδικότερα στο πρόγραμμα nrg prime με χρέωση 0,499 για τις 2.000 κιλοβατώρες καταναλωτής θα πλήρωνε 998 ευρώ χωρίς την επιδότηση και 324 ευρώ με την επιδότηση.

Η Protergia στο οικιακό MVP (ένα από τα τιμολόγια της) για τη χρέωση ενέργειας ημέρας η τιμή είναι 0,54913. Έτσι νοικοκυριό με 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε 1.098 ευρώ χωρίς επιδότηση, ενώ με την επιδότηση του κράτους θα πληρώσει 424 ευρώ.

Για τις καταναλώσεις του μήνα 08/2022, στη WATT+VOLT, η τιμή διαμορφώνεται:

στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών
στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών
στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών.
Η εταιρεία VOLTON ανακοίνωσε τιμολόγια στα επίπεδα των 0,56 ευρώ.

Η εταιρεία ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε χρέωση με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα – Κερδισμένες οι εταιρείες μετά τις νέες χρεώσεις

Από χθες, όμως, μετά τις ανακοινώσεις των νέων τιμολογίων από τους παρόχους, έγινε σαφές ότι το μάρκετινγκ των εταιρειών νίκησε κατά κράτος την ατελή προσπάθεια του υπουργείου να νομοθετήσει την… απλότητα:

λογαριασμοί ρεύματος – Οι καταναλωτές βρέθηκαν μπροστά σε ένα… πέλαγος ανακοινώσεων, όπου κάθε προμηθευτές έδινε όχι μόνο την τιμή ενιαίας χρέωσης κιλοβατώρας, αλλά και τη δική του εκδοχή για τη διαμόρφωση των παγίων χρεώσεων και των διαφόρων εκπτώσεων (έκπτωση συνέπειας στην πληρωμή, έκπτωση για την παραμονή στον ίδιο προμηθευτή κ.ο.κ.).

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, πολύ περισσότερο όταν ένας καταναλωτής καλείται να κάνει τις συγκρίσεις και να λάβει αποφάσεις σε διάστημα λίγων ημερών, αφού την 1η Αυγούστου θα ισχύσουν τα νέα τιμολόγια. Για παράδειγμα, ένας εκ των μεγάλων παρόχων της αγοράς, ανακοίνωσε τέσσερις (!) διαφορετικές κλίμακες χρέωσης παγίων, ανάλογα με την κατανάλωση, που φθάνουν έως και τα 30 ευρώ. Η ενιαία χρέωση, εξάλλου, δεν είναι πολύ… ενιαία, αφού ο καταναλωτής πρέπει να συνυπολογίσει και τις τυχόν εκπτώσεις συνέπειας ή παραμονής στον ίδιο πάροχο.

Σε όλα αυτά προστίθεται η μνημειώδης αστοχία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που έχει δημιουργήσει ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της ειδικό διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων για το ρεύμα, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές. Τώρα, όμως, που οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ένα τέτοιο εργαλείο σύγκρισης τιμών από μια αξιόπιστη πηγή, η ΡΑΕ δεν κατάφερε να ενημερώσει την ιστοσελίδα της με τους νέους τιμοκαταλόγους των εταιρειών.

Τροπολογία… στα γρήγορα!

Στο υπουργείο Ενέργειας επικρατεί από χθες πανικός για την αποτυχία του νέου συστήματος και ήδη σχεδιάζεται η νομοθετική «απάντηση» στα τεχνάσματα μάρκετινγκ των προμηθευτών, με μια τροπολογία που θα απαγορεύει τη διαφοροποίηση των παγίων.

Ρεύμα – Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί σε νέα ερωτήματα που δεν έχουν εύκολη απάντηση. Για παράδειγμα, στα λίγα 24ωρα που μένουν μέχρι το τέλος του μήνα, πώς είναι δυνατόν να εγκριθεί μια νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, να αλλάξουν και πάλι -εκ βάθρων, μάλιστα- τα τιμολόγια των παρόχων και να προλάβουν οι καταναλωτές να ενημερωθούν και να κινήσουν, αν το κρίνουν απαραίτητο, τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή;

Ρεύμα – Με αυτά τα δεδομένα, όποιες αλλαγές γίνουν, το πιθανότερο είναι ότι θα εφαρμοσθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Αυγούστου, όταν θα πρέπει οι προμηθευτές να παρουσιάσουν τα τιμολόγιά τους για τον Σεπτέμβριο. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος, ουσιαστικά θα έχει ακυρωθεί η δυνατότητα των καταναλωτών να αποφύγουν υπερβολικές αυξήσεις και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Εξάλλου, οι εταιρείες αναμένεται να «πολεμήσουν» με κάθε μέσο μια μεταρρύθμιση που θα καταργεί ουσιαστικά την εμπορική τους πολιτική και θα φέρει μεγάλη ένταση του ανταγωνισμού με μοναδικό κριτήριο την ενιαία τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη εταιρειών έφθαναν στο σημείο να χαρακτηρίζουν ως «σοβιετικού τύπου» μια μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας έντονη δυσφορία για τις πρωτοβουλίες Σκρέκα.

Έρχεται διάταξη που θα βάζει φρένο στις αυξήσεις παγίου

Διάταξη νόμου με την οποία θα μπει φρένο στις αυξήσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η κυβέρνηση δια του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Άκη Παυλόπουλο στην τηλεόραση του OPEN. Η διάταξη μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Ιουλίου.

Ρεύμα – Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως: «1,1 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα τιμολόγια. Αυτό αναστέλλει πλήρως την ρήτρα αναπροσαρμογής, μειώνει κατά 100% τα κοινωνικά τιμολόγια, κατά 90% τα οικιακά και 80% τα εμπορικά. Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση κάλυψε όλο το πρόβλημα της ακρίβειας. Πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, πολλά δισ. ευρώ για να στηρίξουμε αυτή την ενεργειακή κρίση. Η αναστολή έχει ανακοινωθεί για ένα χρόνο. Αναστέλλονται οι αυξήσεις των παγίων».

«Οι πολίτες θα δουν τι προσφέρει κάθε πάροχος και θα επιλέξει χωρίς να έχει κανένα πέναλτι. Δεν θα υπάρξει πρόστιμο αν θελήσετε να επιλέξετε πάροχο» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ρεύμα – Προειδοποίηση για την αισχροκέρδεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, σημείωσε ότι «γίνονται χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά. Το μήνυμα είναι μην θελήσετε να αισχροκερδίσετε αυτή την εποχή γιατί θα κλείσει η επιχείρηση».

Ρεύμα – Μεγάλη προσοχή στις νέες χρεώσεις

«Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στην λιανική αγορά ρεύματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Ρεύμα – Οι αλλαγές είναι οι εξής:

-Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ

-Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά
-Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος. Έκκληση ωστόσο κάνει ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Επιπρόσθετα, την προσοχή όλων εφιστά ο εν λόγω εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ώστε στη σύναψη συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει τον πελάτη.

Λόγος έχει γίνει και για την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.