Ρεύμα: Από τις 9:00-10:00 το πρωί και από τις 18:00-22:00 το βράδυ είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης.
Η υποχρεωτική μείωση της ενέργειας για όλους θα έχει ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2023 με σκοπό να συγκρατηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να αντιμετωπιστεί η κρίση ενόψει του χειμώνα.
Σε συμφωνία ήρθαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Σύνοδό τους με πολιτική απόφαση να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας μέσα από εξοικονόμησή ρεύματος σε ώρες αιχμής, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και τον πιο δύσκολο χειμώνα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη..
Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γίνεται αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα:
Ρεύμα: Η ανακοίνωση
«Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής.
Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αρχές του προηγούμενου μήνα προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θέτει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής δηλώνοντας πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι.
Oι ώρες αιχμής στην Ελλάδα είναι συνολικά 5, από τις 9 ως τις 10 το πρωί και το τετράωρο 18.00-22.00, οι οποίες καθορίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.
Ρεύμα: Πώς να γλιτώσετε χρήματα
Μπορούν οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος; Και όμως ναι, με απλές και «έξυπνες» κινήσεις με τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού.
Για να αποφύγετε περισσότερες χρεώσεις από τις εταιρείες παροχή ενέργειας δεν έχετε παρά να αλλάξετε ορισμένες από τις καθημερινές σας συνήθειες.
Για αρχή βγάλτε από την πρίζα συσκευές με λειτουργία αναμονής όπως η τηλεόραση και το στερεοφωνικό και θα δείτε μείωση κατά 60 ευρώ περίπου τον χρόνο στους λογαριασμούς σας. Επιπρόσθετα επιβάλλεται να βάλετε λαμπτήρες led και φυσικά να τις σβήνετε για όσο διάστημα δεν βρίσκεται σπίτι ή δεν τους χρειάζεστε.
Ειδικότερα:
• Κλιματιστικό
Κερδίζετε τον χρόνο έως και 40% των χρημάτων τους εάν βάζουν τη θερμοκρασία του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου.
• Μαγείρεμα
Κέρδος έως 30 ευρώ θα έχετε στον εκκαθαριστικό λογαριασμού ρεύματος 4μηνου εάν μαγειρεύετε το φαγητό σας σε χαμηλή θερμοκρασία. Aυτό αφορά όσους έχουν καινούργιες κουζίνες. Επίσης, το σκεύος θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στην εστία για να μη χάνεται η ενέργεια.
• Ψυγείο
Επειδή το ψυγείο δεν μπορεί να βγει από την πρίζα, μην το ανοίγετε άσκοπα, παρά μόνο εάν θέλετε να πάρετε κάτι άμεσα από αυτό.
• Πλυντήριο ρούχων
Για να γίνει οικονομία σε νερό και ρεύμα, να χρησιμοποιείται το πλυντήριο σε πλήρη φόρτωση, όσα κιλά παίρνει και τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς.
• Πλυντήριο πιάτων
Για τη μέγιστη εξοικονόμηση ρεύματος στο πλυντήριο πιάτων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε χαμηλότερη θερμοκρασία και πλήρες φορτίο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε κέρδος έως και 50 ευρώ τον χρόνο.
• Τηλεόραση
Να βγάζετε την τηλεόραση από την πρίζα όταν δεν τη χρησιμοποιούν προκειμένου να γλιτώσουν έως και 30 ευρώ τον χρόνο.
Στις φθηνές χώρες η Ελλάδα στο ρεύμα, 16η στην Ευρώπη η λιανική τιμή
Οι επιδοτήσεις κράτησαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης την τιμή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, από τις υψηλότερες είναι οι τιμές στο φυσικό αέριο για οικιακή κατανάλωση. Τι δείχνουν τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της VaasaETT.
Στην 16η θέση μεταξύ 33 πρωτευουσών που εξετάσθηκαν βρίσκεται η Αθήνα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των λιανικών τιμών ρεύματος, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του οίκου μελετών VaasaETT, που χρησιμοποιούνται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως φαίνεται και στον συνοδευτικό πίνακα η τιμή για την Αθήνα έφθασε στα 29,52 ευρώ η κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο, με τον μέσο όρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται στα 34,61 ευρώ, ενώ για τις 33 πόλεις που έχουν εξετασθεί (εντός και εκτός Ε.Ε.) στα 31,59 ευρώ.
Η συγκράτηση των τιμών θα πρέπει αποδοθεί και στην ύπαρξη οριζόντιων μέτρων στήριξης, με το νέο σύστημα που καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τον Αύγουστο, με επιστροφή κερδών από τους παραγωγούς και στήριξη των καταναλωτών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι τιμές ρεύματος λιανικής περιλαμβανομένων των φόρων
Αντίθετα μεταξύ των τριών πιο ακριβών πόλεων κατατάσσεται η Αθήνα στην τελική τιμή φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, η οποία έφθασε τον Σεπτέμβριο στα 27,68 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με τον μέσο όρο της ΕΕ στα 17,62 ευρώ και για το σύνολο των εξεταζόμενων πόλεων στα 16,32 ευρώ.
Εξετάζοντας τη συνολική πορεία των 33 αγορών, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι οι οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν την ανοδική τους τάση, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση τον Σεπτέμβριο, με ορισμένες από τις πρωτεύουσες που μελετήθηκαν (συγκεκριμένα τη Στοκχόλμη, το Ταλίν, τη Ρίγα, το Ελσίνκι, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Πράγα, Κοπεγχάγη, Παρίσι, Όσλο, Βρυξέλλες, Βελιγράδι και Αθήνα) να «βλέπουν» νέα επίπεδα –ρεκόρ των τιμών.
Σε λίγες μόνο πρωτεύουσες σημειώθηκε μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω των εκτεταμένων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με τη μεταπανδημική οικονομική ανάκαμψη και τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, τις τιμές ρεκόρ για το φυσικό αέριο, και τα υψηλά δικαιώματα εκπομπών CO2.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας επηρεάστηκαν περαιτέρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, την επακόλουθη αβεβαιότητα σχετικά με την ενέργεια ασφάλεια και τις πρόσφατες μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου ή ακόμη και την πλήρη διακοπή της προμήθειας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η αγορά φυσικού αερίου
Οι τιμές λιανικής αγοράς φυσικού αερίου εμφάνισαν σημαντική άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται από την αρχή του έτους.
Σε Ταλίν, Βιέννη, Αθήνα, Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ, Σόφια, Ρίγα, Βερολίνο, Μαδρίτη, Δουβλίνο και Πράγα οι τιμές κατέκτησαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ υπήρξε μείωση σε ορισμένες πρωτεύουσες λόγω διαφόρων κυβερνητικών παρεμβάσεων που υιοθετήθηκαν για να σταματήσει η εκτίναξη των τιμών.
Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές παραμένουν απίστευτα υψηλές σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο.
Οι υψηλές τιμές λιανικής πώλησης φυσικού αερίου αντανακλούν τις εξαιρετικά υψηλές τιμές χονδρικής που οφείλονται στις ελλείψεις στην επάρκεια εφοδιασμού, στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα υπό τον διαρκή φόβο των περικοπών της προσφοράς, ενώ η ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε περαιτέρω τις αγορές.