Ρεύμα: Επιδότηση σύμφωνα με το Ε9 – Τι αλλάζει

Ρεύμα: Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις στο λογαριασμό ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βάζει η Κυβέρνηση κατόπιν πιέσεων από την Ε.Ε και ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο που προωθείται , η οικονομική ενίσχυση στην ενέργεια θα αφορά μόνο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και κάτω από αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προς το τέλος τους οδεύουν […]

Ρεύμα: Επιδότηση σύμφωνα με το Ε9 - Τι αλλάζει

Ρεύμα: Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις στο λογαριασμό ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βάζει η Κυβέρνηση κατόπιν πιέσεων από την Ε.Ε και ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο που προωθείται , η οικονομική ενίσχυση στην ενέργεια θα αφορά μόνο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και κάτω από αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Προς το τέλος τους οδεύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες αποφασίστηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Ανάμεσα τους και η Ελλάδα, όπου από τον Σεπτέμβριο του 2021 επιχορηγούνται οι οικιακοί καταναλωτές, οι επαγγελματίες και οι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες των εταιρειών ενέργειας.

Ρεύμα: Τα σινιάλα

Βέβαια, το ελληνικό μοντέλο άλλαξε στη διάρκεια του ενάμισι χρόνου, διατηρώντας τον χαρακτήρα της κλιμακωτής επιδότησης των λογαριασμών με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος. Ωστόσο, με τη σημερινή του μορφή ενισχύεται περίπου το 98% των τελικών καταναλωτών ρεύματος.

Τα πρώτα σινιάλα για την παύση της χορήγησης οριζόντιων επιδοτήσεων άναψαν από το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προς το τέλος της περασμένης χρονιάς έβαλαν για πρώτη φορά στο τραπέζι της συζήτησης και των συστάσεων το θέμα της επιχορήγησης μόνο των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση τους, την περασμένη εβδομάδα, κάλεσαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας και της Γαλλίας να παρουσιάσουν τα μοντέλα που εφαρμόζουν για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Το ολλανδικό μοντέλο ορίζει μία τιμή στήριξης τα 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα και αφορά ετήσιες καταναλώσεις οικιακών καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων μέχρι 2.900 κιλοβατώρες. Το μέγεθος της κατανάλωσης σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα είναι μικρό κι αυτό επειδή τα νοικοκυριά για τη θέρμανση τους δεν χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια.

Οι συστάσεις όμως για τη διακοπή της επιχορήγησης του ρεύματος σε όλους τους καταναλωτές δεν έρχονται μόνο από το Eurogroup.

Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεση του για την ελληνική οικονομία αφιερώνει ειδικό τμήμα στη μορφή ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας. Για την ακρίβεια κάνει ξεχωριστή αναφορά για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Ο Οργανισμός συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του και την αντικατάσταση του με τη διάθεση στους χαμηλά εισοδηματικά πολίτες απευθείας χρηματικών ποσών. Η στόχευση του ΟΟΣΑ είναι ο περιορισμός της χρήσης των ακριβών ορυκτών καυσίμων. Από τα οποία παράγονται στην Ελλάδα οι περισσότερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ίδια έκθεση ο Οργανισμός παρατηρεί και το γεγονός των επιδοτήσεων που δίνονται στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων καθίσταται φθηνότερη.

Ρεύμα: Ενισχύσεις στο εισόδημα

Για παράδειγμα, λέει ο ΟΟΣΑ, η μετατροπή της επιδότησης που λαμβάνουν τα νοικοκυριά μέσω των κοινωνικών τιμολογίων σε άμεση επιδότηση του εισοδήματος σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την υπάρχουσα ενεργειακή τους κατανάλωση, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας θα απέφερε μεγαλύτερα κέρδη στο διαθέσιμο εισόδημα.

Μόνο περίπου το ένα τρίτο των αποδεκτών ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το 2018 έλαβαν κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, θυμίζει ο ΟΟΣΑ.

Μάλιστα έρχεται να προτείνει την επιβολή ενός τέλους CO2 στα 120 ευρώ ανά τόνο στα ορυκτά καύσιμα. Τα έσοδα από αυτό το τέλος μπορούν να διατεθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ, συμπληρώνοντας επίσης και τα οφέλη από τη χαμηλότερη εκπομπή ρύπων CO2 αλλά και τη μικρότερη κατανάλωση των ακριβών καυσίμων.

Ρεύμα: Η ελληνική κυβέρνηση

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, αντιτείνει σε όλες αυτές τις συστάσεις πως το μοντέλο επιδότησης που εφαρμόζει δεν είναι οριζόντιο και είναι κλιμακωτό. Το ύψος της επιχορήγησης, δηλαδή, καθορίζεται με βάση τον όγκο κατανάλωσης ρεύματος.

Ως προς τη διάρκεια ζωής του, πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θύμισε πως είναι θεσμοθετημένο (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και επιχορηγήσεις στη λιανική) μέχρι τον Ιούλιο.

Ο ίδιος σημείωσε πως όταν οι τιμές της κιλοβατώρας επιστρέψουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ τότε το σύστημα με τον τρόπο που λειτουργεί (αυτόματη προσαρμογή του πλαφόν) θα σταματήσει να επιχορηγεί τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πιέσεις από ΕΕ και συστάσεις από ΟΟΣΑ για στοχευμένες επιδοτήσεις

Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές, σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια του Ιανουαρίου.

Όπως είναι γνωστό, η τελική τιμή καταναλωτή εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης στην κατανάλωση ρεύματος που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιδότηση διαμορφώνεται σε επίπεδο που διασφαλίζει ότι η τελική τιμή της ΔΕΗ, που είναι το σημείο αναφοράς καθώς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, θα διατηρείται στο επίπεδο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς η μείωση της αρχικής τιμής από τους προμηθευτές σημαίνει ότι, εφόσον ο στόχος για την τελική τιμή παραμένει ίδιος, θα είναι αντίστοιχα μειωμένο τον επόμενο μήνα το κονδύλι της επιδότησης που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι:

-19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και

-21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)

-15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

Τα βασικά τιμολόγια που γνωστοποιήθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος:

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και http://dei.gr18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).

Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).

Τα μειωμένα τιμολόγια αποδίδονται στην σημαντική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου κυμαίνεται στα 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο, έπεσε ακόμη και στα 58 ευρώ (ενδοημερήσια καταγράφηκαν ακόμη και μηδενικές τιμές).

Συγκριτικά το καλοκαίρι του 2022 η τιμή στην ενδοημερήσια αγορά είχε φθάσει κοντά στα 700 ευρώ και ενδοημερήσια στα 936 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Οι εξελίξεις αντικατροπτρίζουν την μειωμένη ως τώρα ζήτηση ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά λόγω του ήπιου χειμώνα, την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου και την πτώση των τιμών του αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο κάτω και από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.