Ρεύμα: Έχεις απλήρωτο λογαριασμό; Έκτακτη είδηση βόμβα

Ρεύμα: «Τειρεσίας» περιμένει τους ενεργειακούς τουρίστες οι οποίοι επωφελούμενοι από την ελεύθερη μετακίνηση που ισχύει από το καλοκαίρι από πάροχο σε πάροχο χωρίς καμία παρέμβαση «ξεχνούν» να πληρώσουν τα χρέη τους. Η έξαρση του φαινομένου έχει οδηγήσει στη λήψη μέτρων από τις εταιρίες προμήθειας οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα μητρώο κόκκινων πελατών ώστε σε περίπτωση […]

Ρεύμα: Έχεις απλήρωτο λογαριασμό; Έκτακτη είδηση βόμβα

Ρεύμα: «Τειρεσίας» περιμένει τους ενεργειακούς τουρίστες οι οποίοι επωφελούμενοι από την ελεύθερη μετακίνηση που ισχύει από το καλοκαίρι από πάροχο σε πάροχο χωρίς καμία παρέμβαση «ξεχνούν» να πληρώσουν τα χρέη τους.

Η έξαρση του φαινομένου έχει οδηγήσει στη λήψη μέτρων από τις εταιρίες προμήθειας οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα μητρώο κόκκινων πελατών ώστε σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους να προχωρούν στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

Ένας στους δύο καταναλωτές που ανήκουν στην κατηγορία των επισφαλών πελατών των εταιρειών προμήθειας είναι ενεργειακοί τουρίστες, δηλαδή καταναλωτές που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.

Το φαινόμενο οξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει αζημίως μέσα στο καλοκαίρι τις μετακινήσεις πελατών, με το σκεπτικό να δώσει την ελευθερία της επιλογής ανάλογα με το ύψος των τιμολογίων ρεύματος.

Ρεύμα: Τα νέα δεδομένα

Η αναζωπύρωση του φαινομένου των ανεξόφλητων οφειλών που κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η ρευστότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για να ανταποκριθούν στα αυξημένες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις, έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παρόχους.

Επιταχύνει μάλιστα τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία», προκειμένου να υπάρξει μία άμυνα του κλάδου απέναντι στο φαινόμενο των συνειδητά κακοπληρωτών.

Για το θέμα υπάρχει ήδη ομοφωνία των προμηθευτών ενέργειας μέσω του συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) και έχουν αναληφθεί όλες οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και οι οποίες συνδέονται με τις αλλαγές σε άρθρα του κώδικα προμήθειας που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την καθολική υπηρεσία.

Στην αγορά εκτιμούν ότι ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το μοντέλο που θα επιλεγεί. Όπως λέει στέλεχος του κλάδου, εάν επιλέξουμε να συστήσουμε μια νέα εταιρεία όπως έκαναν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μπορεί να χρειαστούν και δύο χρόνια.

Υπάρχουν όμως και λιγότερο σύνθετες διαδικασίες που θα επέτρεπαν την λειτουργία του νέου μηχανισμού ακόμη και μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων από «κόκκινους» καταναλωτές ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πελάτη που παίρνουν.

«Τώρα είναι ώριμη η αγορά για να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών πελατών» λέει στέλεχος εταιρείας προμήθειας.

Ρεύμα: «Τειρεσίας»

Ο ενεργειακός Τειρεσίας είναι ένα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν οι προμηθευτές ενέργειας.

Το δεύτερο είναι ρυθμίσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δείχνει μετά από καιρό να έχει πειστεί για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και έχει ζητήσει την συνδρομή της ΡΑΕ.

Οι προμηθευτές δηλώνουν υπέρμαχοι της πρότασης του Ρυθμιστή για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού». Η ρυθμιστική αρχή έχει από καιρό στείλει στο ΥΠΕΝ γνωμοδότηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «μπαταχτσήδων» της ενέργειας.

Με βάση αυτή, οι προμηθευτές θα μπορούν να κόβουν το ρεύμα σε καταναλωτή πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που εκείνος δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην προηγούμενη εταιρεία που τον ηλεκτροδοτούσε.

Η ΡΑΕ έχει προτείνει επίσης την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα χρωματίζονται με «κόκκινη» σήμανση εφόσον έχουν χρέη και με «πράσινη» όσοι έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

Στην περίπτωση που δεν εξοφλήσουν το δεύτερο λογαριασμό, ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να δώσει εντολή αποκοπής και αυτομάτως ο καταναλωτής θα μεταφέρεται στη βάση με τους κόκκινους πελάτες κάτι που θα τον εμποδίζει να αλλάξει προμηθευτή.

Εφόσον φανεί συνεπής και εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν τη διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Μόνο τότε, ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Σε πτωτική τάση οι τιμές και για το φυσικό αέριο

Σε πτωτική τάση εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, όπως και όλο το τελευταίο διάστημα.

Έτσι για σήμερα Κυριακή 13 Νοεμβρίου η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 176,5 ευρώ/MWh (με τη χαμηλότερη στα 142,40 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 244,99 ευρώ/MWh), καταγράφοντας πτώση άνω του 30% από την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου όταν είχε κλείσει στα 261,30 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγους μήνες, στα τέλη Αυγούστου, η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας έχει φτάσει στα 700 ευρώ, υπό το βάρος της γεωπολιτικής έκρηξης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ μετά από πολλές διακυμάνσεις ακόμη και στις 20 Σεπτεμβρίου είχε φτάσει στα 400 ευρώ.

Χωρίς να λείπουν και στην παρούσα φάση οι διακυμάνσεις, πλέον οι τιμές κινούνται σε πιο λογικά επίπεδα.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα για σήμερα Κυριακή, οι ΑΠΕ βρίσκονται στην πρώτη θέση με 33,9%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 30,12%, το φυσικό αέριο με 21,69%, ο λιγνίτης με 9,81% και τα υδροηλεκτρικά με 1,94%.

Δεδομένου βέβαια ότι κατά το Σαββατοκύριακο η κατανάλωση υποχωρεί, το ίδιο και οι τιμές, μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα από αύριο Δευτέρα και στη διάρκεια της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διολίσθηση στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το σημείο αναφοράς του TTF να κλείνει την περασμένη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στα 98,5 ευρώ/MWh, δηλαδή κάτω από το «φράγμα» των 100 ευρώ και ενώ ενδοσυνεδριακά η τιμή ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στα 106 ευρώ/MWh πέφτοντας έως και μέχρι τα 97 ευρώ/MWh.

Για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου η τιμή έκλεισε στα 105,94 ευρώ/MWh και του Φεβρουαρίου στα 108 ευρώ/MWh.

Έριξαν τον πληθωρισμό

Κάτω από το «φράγµα» του 10% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, εξέλιξη η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων, και στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα παρατηρείται νέα έκρηξη τιμών στα τρόφιμα, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ειδικότερα τα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. Οι τιμές των τροφίμων, μάλιστα, ακόμη και αν συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, δεν αναμένεται να μειωθούν στο άμεσο μέλλον.

Ετσι, στη λίστα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών δεν φιγουράρει αυτή τη φορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τα γαλακτοκομικά, τα οποία έχουν ανατιμηθεί κατά 24,2%. Βεβαίως, το τοπίο στην ενέργεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, ειδικά όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο. Τελευταία φορά που είχε διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήταν τον Μάρτιο του 2022 και συγκεκριμένα σε 8,9%.

Σε σύγκριση, δε, με τον Σεπτέμβριο του 2022 η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν τον Οκτώβριο 1,2%.Ρεύμα και αέριο έριξαν τον πληθωρισμό-1