Ρεύμα: Αλλάζουν όλα για όσους χρωστούν ληξιπρόθεσμα έστω και 1 ευρώ σε προηγούμενο πάροχο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος καθώς απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησής τους έως 90 ημερών.
Η ελεύθερη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι έχει δημιουργήσει πολλούς ενεργειακούς «τουρίστες» που ξεχνούν να πληρώσουν και για αυτό το λόγο, έρχονται αυστηρά μέτρα από τους προμηθευτές σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ.
Τη διατήρηση του δικαιώματος της διακοπής ρεύματος για διάστημα τριών μηνών στους καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο έχοντας αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς στον προηγούμενο προμηθευτή, προτείνουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική πρόταση έχουν αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι εταιρείες ζητώντας με τον τρόπο αυτό τον περιορισμό του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού.
Ρεύμα: Κόβεται η σύνδεση
Η άρση των εμποδίων για τη μετακίνηση των πελατών από πάροχο σε πάροχο στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, που θεσπίστηκε από τον περασμένο Ιουλίου, πυροδότησε τις δόλιες πρακτικές των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, από το καλοκαίρι, οι καταναλωτές που θέλουν να αλλάξουν προμηθευτεί δεν έρχονται πλέον αντιμέτωποι με την πληρωμή των ποινών πρόωρης αποχώρησης.
Με αυτή την αλλαγή που ψηφίστηκε προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις εταιρείες ρεύματος γαι χαμηλότερες τιμές, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος στους μπαταχτσήδες καθώς αλλάζουν πάροχο αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο.
Για το πρόβλημα αυτό, οι πάροχοι πρότειναν στο υπουργείο τη διατήρηση του δικαιώματος της έκδοσης εντολής απενεργοποίησης της παροχής για 90 μέρες στους οφειλέτες. Το τρίμηνο θα ξεκινά να μετρά από την μέρα της έκδοσης του εκκαθαριστικού λογαριασμού του προηγούμενου παρόχου.
Σε αυτό το διάστημα ο καταναλωτής που άλλαξε προμηθευτή θα πρέπει να προχωρήσει σε αποπληρωμή των παλαιών οφειλών ή σε διακανονισμό. Επιπλέον οι 90 μέρες θα μετρούν από τη στιγμή που θα καταστεί μία δόση ληξιπρόθεσμη. Δηλαδή στο διάστημα αυτό, ο παλιός πάροχος διατηρεί το δικαίωμα της έκδοσης εντολής αποκοπής της παροχής ρεύματος.
Ρεύμα: Στα ύψη επιδοτήσεις και τιμές το Γενάρη – Βραχυκύκλωμα στα υπερέσοδα προμήθειας
Οι αυξημένες τιμές χονδρεμπορικής στην ηλεκτρική ενέργεια του Δεκεμβρίου, που κατά τις εκτιμήσεις αναμένονται 30% υψηλότερα, από τις προβλέψεις των προμηθευτών, θα βάλουν «μέσα» τις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες θα επιδιώξουν να «ρεφάρουν» τον επόμενο μήνα
Σε πιεστική αναζήτηση εσόδων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης βρίσκεται το ΥΠΕΝ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες επιδοτήσεων για το μήνα Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο οι τιμές ενέργειας αναμένονται ψηλά.
Οι αυξημένες τιμές χονδρεμπορικής στην ηλεκτρική ενέργεια του Δεκεμβρίου, που κατά τις εκτιμήσεις αναμένονται 30% υψηλότερα, από τις προβλέψεις των προμηθευτών, όπως ανακοινώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου, θα βάλουν «μέσα» τις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες θα επιδιώξουν να «ρεφάρουν» τον επόμενο μήνα.
Όμως οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν και υψηλότερες επιδοτήσεις προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση για τιμή ενέργειας για τους καταναλωτές στα 17 λεπτά/KWh.
Περιμένουν ακόμα τα υπερέσοδα προμηθευτών
Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων του ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το ΥΠΕΝ υπολογίζει τα έσοδα από το Μηχανισμό Ανάκτησης Υπερεσόδων προμηθευτών, και σύμφωνα με το Νόμο, οι προμηθευτές θα πρέπει να καταβάλουν μέσα στο Δεκέμβριο τα υπερέσοδα που είχαν από τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο τρίμηνο Σεπετεμβίου-Νοεμβρίου.
Ωστόσο, η ΡΑΕ δεν έχει λάβει ακόμη από το σύνολο των προμηθευτών το πλήθος των στοιχείων που έχει ζητήσει για να προσδιορίσει το ύψος των υπερεσόδων, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί. Ταυτόχρονα, οι ζημιές του Δεκεμβρίου κάνουν τους προμηθευτές να ζητούν από τη ΡΑΕ να υπολογιστούν οι επιδόσεις τους για το τετράμηνο και όχι το τρίμηνο.
Προβλήματα ρευστότητας
Τονίζουν εξάλλου, ότι το μήνα Δεκέμβριο η ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας θα είναι εξαιρετικά πιεσμένη αν συμπέσει η υποχρέωση των εταιρειών να καταβάλουν το 60% των κερδών του προηγούμενου τριμήνου με τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων για αγορά ενέργειας του τρέχοντα μήνα και τις ζημιές που αναμένεται να παρουσιάσουν οι εταιρείες το Δεκέμβριο, τον οποίο τιμολόγησαν χαμηλότερα από τις πραγματικές τιμές.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμές πάνω από τα 400 ευρώ/ MWH το Δεκέμβριο. Η έλλειψη επάρκειας στη Γαλλία μπορεί να δημιουργήσει αύξηση της ζήτησης και της τιμής όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στις άλλες αγορές με τις οποίες συνδέεται, όπως την αγορά της Ιταλίας, και της Ελλάδας που συνδέεται με την Ιταλία.
Εκρηκτικό κοκτέιλ στις τιμές ενέργειας
Ταυτόχρονα το φυσικό αέριο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και οι καιρικές συνθήκες θα αυξήσουν την πορεία της ζήτησης. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές ενέργειας το επόμενο διάστημα, και στις 20 Δεκεμβρίου θα αποτυπωθούν στις προβλέψεις των προμηθευτών για τον επόμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα τιμολόγησης ενέργειας που ισχύει από τον Ιούλιο δε βασίζεται στο κόστος ενέργειας αλλά στην πρόβλεψη κόστους για τον επόμενο μήνα, που πραγματοποιούν στις 20 κάθε μήνα για τον επόμενο οι προμηθευτές.
Όταν οι τιμές που προβλέπουν είναι χαμηλά, χαμηλά είναι και οι ανάγκες επιδοτήσεων, ενώ όταν προβλέπουν ψηλά τις τιμές, αυξάνεται η ανάγκη κεφαλαίων για επιδοτήσεις για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Στο σύνολο του 2022 εκτιμάται ότι 8 δις. ευρώ έχουν επιδοτήσει τις τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Πόσο ακριβό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Αθήνα – Η κατάταξη της ΕΕ
Κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης κυμάνθηκε η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, με την Αθήνα να βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης του Δείκτη Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας (HEPI).
Όπως φαίνεται από το τελευταίο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά, κατέγραψαν οριακές διακυμάνσεις τον Νοέμβριο σε σχέση με τα στοιχεία του Οκτωβρίου.
Πιο αναλυτικά, η οικιακή τιμή ρεύματος στην Αθήνα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 30,49 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh).
Μέτρα στήριξης από εταιρείες και κυβέρνηση
Την ακρίβεια στο ρεύμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με μια σειρά από μέτρα στήριξης, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εταιρείας παροχής ρεύματος, με την παροχή επιδοτήσεων και εκπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Ελλάδα, μετά την έκτακτη παροχή του Power Pass, πλέον έχει υιοθετηθεί η κυβερνητική πολιτική των επιχορηγήσεων των λογαριασμών ρεύματος.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.