Ρεύμα απάτη: Πώς εξαπατούν με την επιδότηση

Ρεύμα απάτη: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ο ΔΕΔΗΕ λόγω Phising το οποίο εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό. Οι επιτήδειοι απατεώνες με αφορμή τις κρατικές επιδοτήσεις και άλλες συναλλαγές στην ενέργεια, μέσω μηνυμάτων, παριστάνουν τους υπαλλήλους της εταιρίας ώστε να ψαρέψουν προσωπικά στοιχεία e-banking, Iban κτλπ, των υποψήφιων θυμάτων τους και να […]

Ρεύμα απάτη: Πώς εξαπατούν με την επιδότηση

Ρεύμα απάτη: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ο ΔΕΔΗΕ λόγω Phising το οποίο εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό.

Οι επιτήδειοι απατεώνες με αφορμή τις κρατικές επιδοτήσεις και άλλες συναλλαγές στην ενέργεια, μέσω μηνυμάτων, παριστάνουν τους υπαλλήλους της εταιρίας ώστε να ψαρέψουν προσωπικά στοιχεία e-banking, Iban κτλπ, των υποψήφιων θυμάτων τους και να τους αποσπάσουν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για νέα απάτη από πρόσωπα που προφασίζονται την ιδιότητα υπαλλήλων/εκπροσώπων της Εταιρείας μας, με στόχο να αποσπάσουν προσωπικά τους στοιχεία, αλλά και στοιχεία των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών (IBAN κλπ).

Με αφορμή τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή για τυχόν άλλες συναλλαγές που σχετίζονται με την προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιτήδειοι εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες ζητώντας προσωπικά τους στοιχεία, αλλά και στοιχεία των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών (IBAN κλπ).

Ρεύμα απάτη: Η ανακοίνωση

Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ στην ανακοίνωσή του, βάσει των αρμοδιοτήτων του, ουδεμία αρμοδιότητα έχει αναφορικά με τα θέματα τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ή/και με τη διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (power pass).

Συνεπώς, τονίζεται ότι ουδείς υπάλληλος ή εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ επικοινωνεί με καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για θέματα που αφορούν σε συναλλαγές που σχετίζονται με την προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος,

ενώ υπογραμμίζεται ότι ουδείς υπάλληλος ή εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ ζητά ή θα ζητήσει από τους καταναλωτές στοιχεία που σχετίζονται με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (e-banking, IBAN κλπ), είτε τηλεφωνικά είτε μέσω εφαρμογών messenger (viber κλπ).

Ρεύμα απάτη: Αύξηση άνω του 25% στα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου

Ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Ιανουάριο και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις προκύπτει σημαντική αύξηση των τιμών σε ποσοστό άνω του 25%.

Πιο συγκεκριμένα η χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 50,01 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 29% καθώς η χρέωση της ΔΕΗ για το Δεκέμβριο ήταν στα 38 λεπτα του ευρώ για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες και στα 39,2 λεπτά για πάνω από 500 κιλοβατώρες.

– Η Protergia ανακοίνωσε τιμή για το Οικιακό MVP Plus στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

– Ο Ήρων ανακοίνωσε 45 λεπτά για το Generous Home, ενώ με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση διαμορφώνεται στα 36 λεπτά.

Ρεύμα απάτη: Η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα

για το πρόγραμμα “Electricity HomeDay” από 35 λεπτά τον Δεκέμβριο. Το “Elpedison Συνέπεια Day” προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 42,27 λεπτά ανά kWh, από 32,27 λεπτά ανά kWh.

– Η Watt + Volt έχει το πρόγραμμα Zero Plus στα 45,9 λεπτά.

– Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 46,5 λεπτά για το Powe Home Basic.

– Η NRG προσφέρει το NRG Prime στα 44 λεπτά.

– Η Volterra ανακοίνωσε 51,8 λεπτά για το οικιακό της τιμολόγιο.

– Η Φυσικό Αέριο ανακοίνωση τιμή με έκπτωση συνέπειας στα 35,8 σεντς ανά κιλοβατώρα.

– Τέλος η ΕΛΙΝ ανακοίνωσε χρέωση 37,5 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Η αύξηση των τιμολογίων οφείλεται στην αύξηση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας για τις 20 ημέρες του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 28823 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 227,75 ευρώ την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου.

Βεβαίως οι τιμές αυτές των παρόχων δεν επηρεάζουν την τελική τιμή καταναλωτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση το ύψος της κρατικής επιδότησης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου οι τελικές τιμές λιανικής να κινηθούν στα επίπεδα των 15 με 17 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Τιμές ρεύματος: Δεν φταίει μόνο ο πόλεμος

Για την εκτίναξη στα ύψη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, οι οπαδοί της θεωρίας των υπεραπλουστεύσεων αρκούνται στη διατύπωση: Για όλα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Από τον Μάϊο του 2021, η αυξητική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου ήταν εμφανής και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, και όσα ακολούθησαν, η κατάσταση εκτροχιάστηκε.

Αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να παραβλέψουμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στη ραγδαία αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η ριζική αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, που είχε αποφασιστεί πολύ πριν από την κρίση.

Επί δεκαετίες στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας βασίζονταν στην επιδίωξη της εξασφάλισης εσόδων (revenue requirement), ικανών για να καλύπτουν το σύνολο των πάσης φύσεως δαπανών παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ρεύματος και, επιπλέον, να αφήνουν και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους (fair rate of return), στην επιχείρηση.

Στο σε τι ύψος θα έπρεπε να φθάνει το “εύλογο περιθώριο κέρδους”

σε αυτό είχαν λόγο και οι Εποπτικές Ρυθμιστικές Αρχές, όπως η FEDERAL POWER COMMISSION (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού) στην Ουάσιγκτον και οι αντίστοιχες Αρχές ή Υπουργεία σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Για τον προσδιορισμό του ύψους του “εύλογου περιθωρίου κέρδους”, λαμβάνονταν υπόψη το ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι είδος πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, την υγεία, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία, το εμπόριο κλπ.

Λαμβάνονταν επίσης υπόψη ότι ο κλάδος του ηλεκτρισμού είναι επιχειρηματικά ασφαλής κλάδος. Τα κράτη μπορούν να χρεωκοπούν και να “κουρεύουν” τα ομόλογα των δανειστών τους, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, όπως η ΔΕΗ, που απολάμβανε πρόσβαση και υψηλή αποδοχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όχι.

Με αυτό το σκεπτικό, το εύλογο περιθώριο κέρδους ορίζονταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ανάλογα και με την εκάστοτε γενική οικονομική συγκυρία.

Στην Ελλάδα, ως εύλογο περιθώριο κέρδους στον ηλεκτρισμό θεωρούνταν το 3-4%, με σκοπό τη μερική χρηματοδότηση των επενδύσεων σε σταθμούς παραγωγής και σε τεράστια φράγματα, για ηλεκτρισμό και άρδευση, για δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που κάλυψαν ολόκληρη τη χώρα κλπ.

Όπως είχε επισημάνει εξέχων παλαιός Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας

σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, “Ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας δεν έγινε ούτε από την POWER (Αγγλική εταιρία ηλεκτρισμού Αθηνών-Πειραιώς) ούτε από τον Πολογεώργη (ιδιωτική εταιρία ηλεκτρισμού στην περιοχή της Θεσσαλίας).

Όταν οι καιροί άλλαξαν και εκτιμήθηκε ότι, και στον κλάδο του ηλεκτρισμού, ο ανταγωνισμός, έστω και Ολιγοπωλιακός, θα μπορούσε να συμπιέσει κόστος και τιμές, κρίθηκε (όχι από όλους), ότι έφθασε η ώρα της αλλαγής στον τρόπο τιμολόγησης, ώστε ο κλάδος να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός στους υποψήφιους επενδυτές.

Έτσι, φθάσαμε στον ορισμό του “οριακού κόστους”, δηλαδή της τιμής της ακριβότερης μεγαβατώρας, που προσφέρεται από τον οριακό (ακριβότερο) προμηθευτή, ως οδηγού για τον προσδιορισμό των τιμών και του ύψους των λογαριασμών, που θα καλούνται να πληρώνουν οι καταναλωτές.

Η θεαματική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έδειξε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αποφάσεων αυτού του είδους, που λαμβάνονται από ανθρώπους, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι είναι άλλου είδους αγορά, μια αγορά με ένα πλήθος προμηθευτών και άλλου είδους αγορά, μια αγορά, όπως η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού (με τις περιορισμένες διασυνδέσεις) με τους 4 ή τους 5 βασικούς παραγωγούς.

Οι λογαριασμοί με τα απίθανα ποσά

και με τα εξίσου απίθανα “ουρανοκατέβατα κέρδη” των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, άνοιξαν τα μάτια και στον τελευταίο ανυποψίαστο, για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι εσφαλμένες επιλογές, τύπου marginal cost pricing, στον Ολιγοπωλιακό κλάδο του ηλεκτρισμού.

Η Κυβερνητική παρέμβαση για διόρθωση των ακροτήτων, μέσω της επιστροφής ποσών από τα ουρανοκατέβατα κέρδη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως ανάληψη πρωτοβουλίας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και επαναθεώρηση αφελών προσεγγίσεων.

Εάν υπάρξει εμμονή σε πρακτικές τύπου marginal cost pricing και αν αγνοηθούν οι ιδιαιτερότητες των Ολιγοπωλιακών αγορών, με την πεποίθηση ότι για όλα θα φροντίσει ο ανταγωνισμός, θα προσφέρουμε χείριστη υπηρεσία στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν, όταν δουν ότι το όραμα της “κοινωνίας της αφθονίας” πάει να υποκατασταθεί από μια “κοινωνία επιδοματούχων” , δελτίων κατανάλωσης και άλλα, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

* Ο κ. Κ. Β. Γιωτόπουλος είναι τ. Γενικός Δ/ντης Οικον. ΔΕΗ, τ. Πρόεδρος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ του CEEP (Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων με Δημόσια Συμμετοχή), τ. Διευθύνων Σύμβουλος ΤΡΑΜ Α.Ε.