Ρεύμα: Αυξάνονται οι χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τη νέα χρονιά αλλάζει το μοντέλο υπολογισμού τους στο δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ).
Όσοι καταναλωτές χρησιμοποιούν τριφασικό ρεύμα θα επιβαρυνθούν περισσότερο, καθώς το νέο μοντέλο αυξάνει τις χρεώσεις του δικτύου ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ισχύ των εγκαταστάσεων με ποσοστό 90% και όχι τόσο στο ύψος των καταναλώσεων.
«Τσουχτερές» προβλέπονται οι χρεώσεις για καταναλωτές με τη νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ), που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Ειδικότερα επιβάρυνση στους λογαριασμούς τους από το νέο χρόνο θα έχουν οι τριφασικές παροχές, καθώς ο νέος τρόπος τιμολόγησης προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.
Ρεύμα: Η χρέωση
Το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει σημαντικά, αφού η χρέωση δικτύου αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου του λογαριασμού.
Η αλλαγή αυτή επηρεάζει κυρίως επιχειρήσεις, γραφεία και καταστήματα, καθώς οι επαγγελματικές παροχές χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τριφασικό ρεύμα. Έως τώρα οι χρεώσεις δικτύου αντιστοιχούν κατά 80 % στην κατανάλωση ρεύματος, ενώ από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και θα περιοριστεί σε 10%. Το υπόλοιπο 90 % θα συναρτάται από την ισχύ της εγκατάστασης.
Τριφασική παροχή έχουν όσοι λειτουργούν πολλές ηλεκτρικές συσκευές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, αυτοί θα δουν σημαντική αύξηση στις χρεώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν μονοφασική παροχή, θα καταβάλλουν τις μισές χρεώσεις δικτύου. Πολλοί επαγγελματίες, πέραν των υπέρμετρων αυξήσεων φέτος στους λογαριασμούς ενέργειας, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλη μια επιβάρυνση, διότι αδυνατούν να μετατρέψουν την παροχή τους σε μονοφασική, αφού δεν θα είναι λειτουργική για την επιχείρησή τους.
Ρεύμα: Κίνητρο να μετατρέψουν τις παροχές σε μονοφασικές
Η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξήγησε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία).
Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.
Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10 % με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.
Ρεύμα: Πόσο πληρώνουμε για ρεύμα ανάλογα τον πάροχο: Κέρδος έως 30 ευρώ το μήνα
Πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και εκτοξευτούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι “ιδιώτες” πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πρόσφεραν αισθητά χαμηλότερες χρεώσεις συγκριτικά με την ΔΕΗ για ευνόητους λόγους: Για να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς.
Με την εισαγωγή της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής, ο ανταγωνισμός αρχίζει να λειτουργεί.
Οι 300 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να μας κοστίσουν έως και 75 ευρώ μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης αλλά και την ενσωμάτωση των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών χρεώσεων όπως είναι για παράδειγμα, οι χρεώσεις ΥΚΩ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι μια κιλοβατώρα, μπορεί να κοστίζει έως και 25 λεπτά.
Ωστόσο, αν ο καταναλωτής ψάξει τα τιμολόγια των παρόχων, θα διαπιστώσει ότι μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό για την συγκεκριμένη κατανάλωση ακόμη και στα 45 ευρώ κερδίζοντας 30 ολόκληρα ευρώ τον μήνα. Και αυτό διότι οι χρεώσεις πλέον των εναλλακτικών παρόχων, έχουν φτάσει να παρουσιάζουν διαφορές ακόμη και 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Το αν αυτή η κατάσταση θα διαμορφωθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί, καθώς η κάθε εταιρεία χαράζει πλέον τη δική της πολιτικής έχοντας κατά νου ότι:
1. Τα τιμολόγια προαναγγέλλονται άρα μια πολύ επιθετική κίνηση όσον αφορά στις τιμές μπορεί να προκαλέσει και ζημιές και
2. Ότι το κράτος, σε περίπτωση ανακοίνωσης πολύ υψηλών τιμών, θα μπει στη διαδικασία να πάρει πίσω τα πρόσθετα έσοδα μέσα από μια διαδικασία εκκαθάρισης.
Δηλαδή, αν η τιμή χονδρικής του ρεύματος για τον Δεκέμβριο δεν δικαιολογήσει τα έως και 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ανακοινώθηκαν από αρκετούς παρόχους, τότε τα κάποια στιγμή μέσα στο 2023, η διαφορά θα επιστραφεί.
Μεγάλες διαφορές μεταξύ των παρόχων
Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές; Ότι οι χαμηλότερες χρεώσεις στην αγορά (πχ τα 45 ευρώ για 300 κιλοβατώρες που αναφέρθηκαν προηγούμένως) συνδέονται και με εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, το όφελος εξανεμίζεται. Γι’ αυτό, όσοι θέλουν να είναι διασφαλισμένοι, θα πρέπει να συνδέουν την πληρωμή του λογαριασμού τους με κάποια πάγια εντολή ή με κάποια πιστωτική κάρτα.
Οι χρεώσεις που αναφέρθηκαν -δηλαδή από 15 έως και 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα- αφορούν τις μικρές καταναλώσεις. Αν η κατανάλωση ξεφύγει προς τα πάνω, τότε και η χρέωση είναι διαφορετική.
Τα ακόλουθα παραδείγματα, δείχνουν πως εξελίσσεται η τιμή:
1. Για 500 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός μπορεί να διαμορφωθεί από τα 73 ευρώ έως και τα 124 ευρώ. Άρα, μια κιλοβατώρα μπορεί να κοστίζει έως και 0,25 ευρώ
2. Για 1000 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός μπορεί να φτάνει έως και τα 278 ευρώ που σημαίνει ότι η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει έως και 0,28 ευρώ. Μπορεί βέβαια, με την κατάλληλη επιλογή παρόχου, η χρέωση να πέσει ακόμη και στα 170 ευρώ δηλαδή στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Όπως λοιπόν προκύπτει, ειδικά οι έχοντες μεγάλη κατανάλωση θα πρέπει να “ψαχτούν” καθώς ο Δεκέμβριος είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο εμφανίζονται σημαντικές διαφορές από πάροχο σε πάροχο όσον αφορά στις τιμές λιανικής.
Σε 150 νοικοκυριά πληρώνει ο Δήμος Τρικκαίων μέσω της ελεγχόμενης στάθμευσης
Κοινωνική πολιτική με αντίκρυσμα από τον Δήμο Τρικκαίων, όπου τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, αποδίδονται στους ευάλωτους οικονομικά δημότες με την καταβολή ποσού στους λογαριασμούς των ηλεκτρικού τους ρεύματος.
Ο Δήμος Τρικκαίων αξιοποιεί σημαντικό ποσό από την ελεγχόμενη στάθμευση και ελαφρύνει την οικονομική κατάσταση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Αυτός ο «Ενεργειακός Κουμπαράς», τον οποίο είχε ήδη εξαγγείλει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου το περασμένο καλοκαίρι, γίνεται πραγματικότητα.
Τις επόμενες μέρες, ο Δήμος Τρικκαίων καταβάλλει ποσό στους λογαριασμούς ρεύματος δικαιούχων πολιτών.
Πρόκειται για δικαιούχους στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), για τους οποίους επιδοτείται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών τους.
Για τους 2 πρώτους μήνες λειτουργίας του ΣΕΣ στα Τρίκαλα (Οκτώβριος και Νοέμβριος 2022) ο Δήμος Τρικκαίων θα πιστώσει ποσό της τάξης των 15.000€ στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας 150 τρικαλινών νοικοκυριών.
Η πίστωση θα γίνει από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά, και το ποσό αντιστοιχεί σε δωρεάν 83.300 kWh.
Η επιλογή των τρικαλινών νοικοκυριών θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης από την Οικονομική Επιτροπή, από τη βάση δεδομένων των δικαιούχων του ΚΕΑ που τηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων.
Ο κ. Παπαστεργίου υπενθυμίζοντας την ενίσχυση οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, αναφέρθηκε σε «ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Όλοι συνεισφέρουμε σταθμεύοντας και βοηθούμε την κοινωνία», τόνισε.
Τα χρήματα προέρχονται από το 50% των καθαρών εσόδων του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) και από το 30% των βεβαιωμένων παραβάσεων για τη στάθμευση.
Έτσι, κάθε μήνα, εκτιμάται πως από την εκκαθάριση των παραπάνω οικονομικών πόρων τουλάχιστον 50 νοικοκυριά αδύναμων συμπολιτών μας θα επιδοτούνται με περίπου 500kWh/νοικοκυριό, πιστώνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν με το ποσό των 100€ κατ’ ελάχιστο.