Πρόβλημα με το ελαιόλαδο – Τι συνέβη στα σούπερ μάρκετ

Τι εντοπίστηκε ότι συμβαίνει με το ελαιόλαδο στις αλυσίδες τροφίμων στη χώρα μας;

Πρόβλημα με το ελαιόλαδο - Τι συνέβη στα σούπερ μάρκετ

Αυξάνονται οι κλοπές ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκετ και ελαιοτριβεία της χώρας μετά και την εκτόξευση της τιμής του στα 10,34 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr το φαινόμενο έχει πάρει ήδη τεράστιες διαστάσεις σε Ισπανία και Ιταλία με αποτέλεσμα να βάζουν παντού αντικλεπτικά.

Ελαιόλαδο από «χρυσό» στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να σημειώνονται κλοπές σε ελαιοτριβεία και να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα

Ντόμινο προβλημάτων έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου με τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Ισπανία να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη χώρα που καλύπτει το 40% με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Σοκ προκαλεί η αύξηση που έγινε μέσα σε έναν χρόνο με το λίτρο από 6,91 ευρώ να σκαρφαλώνει στο 10,34 ευρώ.

Η μεγαλύτερη λεία άγγιξε τις 500 χιλιάδες ευρώ

Ως αποτέλεσμα οι κλοπές από ελαιοτριβεία και σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να μπαίνουν πλέον μέχρι και αντικλεπτικά προκειμένου να μην συνεχιστούν παρόμοια περιστατικά.

Από τα συμβάντα που ξεχώρισαν ήταν η κλοπή σε πολύ μεγάλο ελαιοτριβείο που επίδοξοι κλέφτες με βυτεία κατάφεραν να πάρουν 60 χιλιάδες λίτρα ελαιόλαδου, που ισοδυναμεί με 500.000 ευρώ.

Από την κυβέρνηση είχαν τονίσει ότι η τιμή θα κατέβει εφόσον βρέξει στην Ισπανία. Ωστόσο αν και έβρεξε στο νότιο κομμάτι της χώρας υπήρξε ανομβρία με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό.

Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η έκρηξη τιμών οφείλεται στην επί τρεις μήνες ανομβρία την άνοιξη στη Μεσογειακή χώρα. Αν είχε βρέξει ικανοποιητικά ο καρπός θα πάχαινε και έτσι θα υπήρχε περισσότερο λάδι και θα ήταν πιο οικονομικό.

Η κατάσταση αυτή φυσικά επηρεάζει και την Ελλάδα που μετά την Ισπανία και την Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου.

Κλοπές ελαιόλαδου και στην Κρήτη

Ελαιοπαραγωγός από την Κρήτη μίλησε για την ραγδαία αύξηση της τιμής σε χονδρική και λιανική αλλά και για τις κλοπές που σημειώθηκαν σε μικρά χωριά του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα εδώ και λίγα 24ωρα έχουν κλαπεί περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου, περίπου δηλαδή 2000 ευρώ στην τσέπη.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ελαιοπαραγωγός από τις Αρχάνες Ηρακλείου, ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, το λάδι έχει καταντήσει χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή να φτάνει στον παραγωγό 8,35 ευρώ συν το ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα το λίτρο στον καταναλωτή κοστίζει από 12 έως και 16 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ένας τόνος ελαιόλαδο στην Κρήτη φτάνει τα 10.000 ευρώ και έτσι οι επίδοξοι κλέφτες επιδιώκουν να παίρνουν όσες περισσότερες ποσότητες μπορούν για να τις πουλάνε παρουσιάζοντάς τες και ως δικές τους.

Οι κάτοικοι των χωριών εκτός από το λάδι που πουλάνε φυλάνε και στις αποθήκες των εργαστηρίων ή των σπιτιών τους ντενεκέδες για να έχουν όλη τη χρονιά. Άτομα που γνωρίζουν λοιπόν που βρίσκεται το λάδι το κλέβουν από τους παραγωγούς και το πουλάνε.

Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου – Τέλος οι εξαγωγές του από την Τουρκία

Ο ελαιοπαραγωγός μιλώντας στην ΕΡΤ και για το ζήτημα της αύξησης ανέφερε ότι η Ισπανία που είναι η πρώτη αυτή τη στιγμή σε παραγωγή ελαιόλαδου έχει εκτινάξει τις τιμές του. Ακολουθεί η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η τέταρτη σε παραγωγή χώρα, η Τουρκία πουλούσε το λάδι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα στην Ιταλία να το διοχετεύουν και να το παρουσιάζουν σαν δικό τους. Έτσι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα για τις εξαγωγές.

Αυξήσεις έως και 50% μέσα σε έναν χρόνο

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ελλάδα είναι δυσοίωνες, καθώς γίνεται λόγος ακόμα και για 60% μείωση σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν, μάλιστα, και ακραία σενάρια που αναφέρουν πως η μείωση στην παραγωγή μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90%!

Την ίδια στιγμή, μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει και η Ισπανία, η οποία παράγει το 45% της παγκόσμιας αγοράς ελαιόλαδου, κάτι που οδηγεί προφανώς σε εκτίναξη των τιμών αλλά και σε φαινόμενα έλλειψης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 100% και συνεχίζεται το ράλι ανόδου, με τον καταναλωτή να είναι αυτός που πληρώνει το… μάρμαρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μία σχετική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί τον χειμώνα του 2024-2025, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τιμή έχει φτάσει σε σημεία που καθιστούν το ελαιόλαδο τον «υγρό χρυσό» της εποχής.

«Πετάει, πετάει» το ελαιόλαδο για τα επόμενα δύο χρόνια

Η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευτεί σε όλη την Ευρώπη και θα παραμείνει πολύ υψηλή «τουλάχιστον για δύο χρόνια», γράφει στο κύριο άρθρο της η ιταλική Corriere della Sera. Τον τελευταίο χρόνο στην Ιταλία η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 37%. Αν μιλάμε μάλιστα για το έξτρα παρθένο, η τιμή του απογειώθηκε κατά 227%, σημειώνει η ιταλική οικονομική εφημερίδα.

Στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 42% και στην Ελλάδα κατά 37%. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ έχει διαμορφωθεί στα 12 ευρώ το λίτρο-από 8 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

«Οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες: η τιμή δεν θα πέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια», εξηγεί ο Ντέιβιντ Γκρανιέρι, πρόεδρος της Ενωσης Παραγωγών Ελαιολάδου στην Ιταλία. «Ο πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος λόγος. Το πρόβλημα είναι τα εξαιρετικά μειωμένα αποθέματα. Θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να υποχωρήσουν οι τιμές, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε δύο ιδιαίτερα παραγωγικά χρόνια».

Annus horribilis

Η δραματική χρονιά -annus horribilis για την περίοδο 2022-23 ολοκληρώνεται με μείωση 27% στην παραγωγή στην Ιταλία και κυρίως με κατάρρευση 56% στην Ισπανία, η οποία είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο. Κατά την τελευταία συγκομιδή, η Ισπανία παρήγαγε μόνο 610.000 τόνους, που είναι το ήμισυ από αυτό που παράγει συνήθως η χώρα. Η Ελλάδα και η Ιταλία επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά.

«Γενικά – τονίζει ο Γκρανιέρι – όσον αφορά την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, σε όλη την Κεντρική Ιταλία αναμένουμε πτώση 50%, ενώ στη Νότια η παραγωγή θα μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με τις καλύτερες χρονιές.

«Η Ισπανία εξάντλησε όλη τα διαθέσιμα αποθέματα – λέει ο Ιταλός παραγωγός- και αυτό έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Η συγκομιδή ήταν δραματική. Οι αποθήκες λαδιού είναι άδειες μετά τη σοβαρή ξηρασία που έπληξε τη νότια Ευρώπη.

Τα περασμένα χρόνια το ισπανικό ελαιόλαδο κόστιζε στο ράφι από 3-5 ευρώ το λίτρο . Πλέον οι τιμές στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας είναι μεταξύ 8,70 και 9,50 ευρώ το λίτρο, ενώ το έξτρα παρθένο είναι πάνω από 11 ευρώ.

Μόνο τον τελευταίο μήνα , οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά 14% και, αν κοιτάξετε πιο πίσω, από τον Ιανουάριο του 2022 έχουν συσσωρεύσει μέση αύξηση 107%, σύμφωνα με την Ισπανική Ενωση Καταναλωτών (Facua), η οποία αναλύει την εξέλιξη των τιμών αυτού του βασικού προϊόντος της μεσογειακής διατροφής σε έξι από τις κύριες αλυσίδες διανομής που δραστηριοποιούνται στην Ισπανία: Alcampo, Carrefour, Dia, Eroski , Hipercor και Mercadona.

Η κλιματική κρίση

Η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου είναι ευρέως διαδεδομένη ιδιαίτερα στη περιοχή της Μεσογείου, γιατί οι σοδειές έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία «Μια σειρά δυσμενών κλιματικών φαινομένων επηρέασαν τα λιόδενδρα και τους καρπούς – λέει ο Τζούλιο Μανέλι , πρόεδρος της Ισπανικής Ενωσης Καταναλωτών Facua.

Η αύξηση των τιμών, λοιπόν, είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα στη περιοχή της Μεσογείου, όπου οι σοδειές έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία.

H κλιματική κρίση έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της, λένε οι εκπρόσωποι των Ισπανών παραγωγών. Και με τις τιμές στα ύψη, οι Ισπανοί, όπως και οι Ιταλλοί, οι Ελληνες αλλά και οι Γάλλοι, θα αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωση ελαιολάδο.

Στην Ισπανία, η μέση κατανάλωση ελαιολάδου είναι 11,4 λίτρα ετησίως ανά άτομο, σε σύγκριση με 7,1 λίτρα στην Ιταλία και 5,8 λίτρα στην Πορτογαλία.

Η Ισπανία και η Ιταλία – η πρώτη και δεύτερη δύναμη παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο αντίστοιχα – δεν «λάμπουν», οι άλλοι κύριοι ανταγωνιστές τους στη Μεσόγειο , δεν τα πάνε καλύτερα. Η παραγωγή είναι κάτω του μέσου όρου επίσης στην Τυνησία και την Τουρκία και αυτό δεν συμβάλει στη μείωση των τιμών. «Η πρόσφατη επιλογή της Άγκυρας να μπλοκάρει τις εξαγωγές ελαιολάδου για να εγγυηθεί την εσωτερική αγορά, αν μη τι άλλο, θα επιδεινώσει το πρόβλημα των τιμών.

Φαινόμενα κερδοσκοπίας

«Αλλά και η Γαλλία θα επηρεαστεί από αυτές τις αυξήσεις τιμών, καθώς καταναλώνουμε μόνο το 4% του ελαιολάδου «made in France»», λένε οι Ενώσεις των Γάλλων ελαιοπαραγωγών. «Τα περισσότερα από τα ελαιόλαδα που αγοράζουν οι Γάλλοι καταναλωτές προέρχονται από την Ανδαλουσία. Στη Γαλλία, η κατανάλωση έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 25 χρόνια».

Η Ενωση Ισπανών Καταναλωτών καταγγέλλει πάντως και φαινόμενα κερδοσκοπίας ,λόγω των ισχυρών αυξήσεων που σημειώνονται στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Υπό αυτή την έννοια, η Ενωση αναφέρει στην έκθεσή του ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε φέτος ανά λίτρο έως και 2,57 ευρώ περισσότερο από το φυσιολογικό, στα σούπερ μάρκετ.

Για το καλάθι της νοικοκυράς, η προοπτική μόνο ρόδινη δεν είναι: «Για πρώτη φορά, εδώ και 30 χρόνια, το ελαιόλαδο θα πάψει να είναι εμπόρευμα και θα γίνει προϊόν premium – λέει ο Γκρανιέρι. Μιλάμε πλέον για προϊόν πολυτελείας …