Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΠρόβλημα για πασίγνωστη αλυσίδα - Μεγάλες οικονομικές ζημιές

Πρόβλημα για πασίγνωστη αλυσίδα – Μεγάλες οικονομικές ζημιές

Αλυσίδα: Είναι γνωστό πως λίγες μόνο μέρες έχουν πέρασει από όταν ο πασίγνωστος όμιλος της Notos πέρασε σε νέα εποχή.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιοποίησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ταυτόχρονα πλέον μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι ως στρατηγικός επενδυτής η Optima Bank.

Οι παραπάνω δύο κινήσεις που μπορούν να εκλειφθούν μόνο ως θετικά δείγματα, προέκυψαν με βάση τα οικονομικά δεδομένα που κατέγραψε ο όμιλος την προηγούμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος Notos είδε κατά το 2021 τις πωλήσεις του να αυξάνονται.

Όμως το παραπάνω γεγονός δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να θεωρηθεί πως το οικονομικό περιβάλλον γύρω από την αλυσίδα είναι θετικό.

Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Κι αυτό διότι μπορεί οι πωλήσεις για την αλυσίδα Notos να παρουσιάστηκαν αυξημένες για το έτος 2021, όμως σε καμία περίπτωση δεν έφτασαν τους στόχους που είχε θέσει ο όμιλος την προηγούμενη χρονιά.

Επομένως το αποτέλεσμα στην μεγάλη του εικόνα μοιάζει το ίδιο και το αυτό: η αλυσίδα για ακόμη μια χρονιά παρουσιάζει υψηλές ζημιές στοιχείο το οποίο προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στα στελέχη και τους επενδυτές.

Αλυσίδα Notos – Όσα προκύπτουν από τον ισολογισμό

Πρόσφατα μάλιστα ο όμιλος Notos, ο οποίος έχει στον έλεγχο του και την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων, δημοσίευσε τον ισολογισμό του.

Ειδικότερα μπορεί ο κύκλος εργασιών της Notos Com Holdings να σημειώνει αύξηση 13% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του 2020. Όμως το αποτέλεσμα αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από τον προσδοκόμενο στόχο που είχε τεθεί.

Απλά μαθηματικά: ο οικονομικός κύκλος το 2021 ανήλθε στα 93,9 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος ήταν να φτάσει τα 105 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είχε θέσει η ίδια η διοίκηση του ομίλου.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για την αλυσίδα καταστημάτων ήρθαν από τους κλάδους των καλλυντικών (24,4%) και ένδυσης (22,6%).

Όμως αρνητικό πρόσημο συνολικά (-9%) παρουσίασε ο τομέας των πολυκαταστημάτων λόγω της διακοπής της δραστηριότητας του καταστήματος στο Golden Hall.

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια τη διοίκηση του ομίλου που διαχειρίζεται την αλυσίδα Notos σε επίπεδο ιδίων καταστημάτων και ο κλάδος των πολυκαταστημάτων κινήθηκε εν τέλει ανοδικά πάντα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αλυσίδα Notos – Τι λένε τα στοιχεία για την οικονομική πορεία του ομίλου

Όσον αφορά τα αποτελέσματα στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 14,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ το 2020 εμφανίζοντας αύξηση κατά 111,6%. Αντίθετα σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά φόρων οι ζημιές άγγιξαν τα 12 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περασμένη χρήση το προσωπικό μειώθηκε στα 1.231 άτομα από 1.331 που ήταν το 2020.

Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 112 – 115 εκατ. ευρώ με τα Ebitda στα 15 εκατ. ευρώ. Ήδη οι πωλήσεις του εννεαμήνου της φετινής χρονιάς έφθασαν στα 76,5 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 64,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή εμφανίζεται μία αύξηση της τάξης του 19%. Η συγκρατημένη πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς έχει να κάνει σύμφωνα με την διοίκηση με την καθυστέρηση υλοποίησης της αναδιάρθωσης, της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, του υψηλού κόστους μεταφορικών και την αρνητική εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

Αλυσίδα Notos – «Λουκέτο» βάζουν οι εργαζόμενοι

Την απόφαση για 24ωρη απεργία την Κυριακή 6 Νοέμβρη πήρε το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Notos» στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Καλεί στις 9 π.μ. σε απεργιακή συγκέντρωση στο πολυκατάστημα Νότος στην Τσιμισκή.

Σε κοινή ανακοίνωση του το επιχειρησιακό Σωματείο με την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι η κυβέρνηση μέσα από τροπολογία που κατατέθηκε «ικανοποιεί άλλη μια απαίτηση της εργοδοσίας του κλάδου επιτρέποντας τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοέμβρη! Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι κράτος και εργοδοσία από κοινού τσακίζουν τις ζωές μας για να εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 15%, ενώ οι μισθοί των εμποροϋπαλλήλων έχουν μείνει παγωμένοι τα τελευταία 11 χρόνια! Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη δύναμη που έχουμε απέναντί τους είναι ο μαζικός συλλογικός αγώνας μέσα από τα σωματεία μας».

Τονίζουν ότι «αυτή η απεργία μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία και το κράτος και να δημιουργήσει μαχητικό κλίμα μπροστά στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, όπου εκατοντάδες σωματεία με τους χιλιάδες εργαζόμενους τους από όλους τους κλάδους σε όλη τη χώρα θα δείξουν ποιος έχει την πραγματική δύναμη και θα βροντοφωνάξουν “ως εδώ”».

Αλυσίδα Notos – «Ξεμπλόκαρε» η διάσωση, τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από την υπογραφή term sheet με τις πιστώτριες τράπεζες ξεμπλόκαρε το κρίσιμο σκέλος του σχεδίου διάσωσης της Notos Com, αυτό της κεφαλαιοποίησης δανειακών υποχρεώσεων.

Η συμφωνία εξυγίανσης, με στρατηγικό επενδυτή την Optima bank, ολοκληρώνεται και τυπικά αυτό το διάστημα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 140,75 εκατ. ευρώ και την έκδοση 2.251.992 νέων προνομιούχων ονομαστικών μετοχών, που θα πάνε στις τράπεζες. Η συμφωνία προβλέπει 50% συμμετοχή στο νέο σχήμα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, 25% της Optima bank, με το υπόλοιπο 25% να παραμένει κατά βάση στην οικογένεια Παπαέλληνα, βασικό μέτοχο σήμερα, με ταυτόχρονη είσοδο με μικρό ποσοστό νέων μετόχων, μεταξύ των οποίων o όμιλος Φάις.

Πρακτικά κεφαλαιοποιείται σχεδόν το 80% του δανεισμού της εταιρείας. Ο καθαρός δανεισμός ξεπερνούσε στις τελευταίες οικονομικές χρήσεις τα 170 εκατ. ευρώ (176,6 εκατ. ευρώ με βάση τον ισολογισμό 2020, που είναι ο τελευταίος δημοσιευμένος), εκ των οποίων τα 140,7 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιούνται. Απομένει δηλαδή ένα μικρό μέρος προς διαχείριση που θα οριστικοποιηθεί με την επικαιροποίηση των λογαριασμών της εταιρείας, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, επιταγές κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι η σημερινή διοίκηση, του Μιχάλη Παπαέλληνα (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της εταιρείας και είναι αυτή που θα τρέξει το business plan που έχει καταρτιστεί.

Αλυσίδα Notos – Κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας

Με την κεφαλαιοποίηση των δανείων κλείνει ένας κύκλος μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον των πολυκαταστημάτων notos και των 1.400 εργαζομένων που απασχολούνται στον όμιλο. Ο κύκλος αυτός άνοιξε το 2012, όταν η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με τις πρώτες σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, εν μέσω πτώσης της ζήτησης στην αγορά και μεσούσης της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας, που κορυφώθηκε με τα capital controls λίγο αργότερα.

Η εταιρεία πήρε δύσκολες αποφάσεις συνεχίζοντας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας να περιορίζει κόστη, καθώς και ζημιογόνες και μη αποδοτικές δραστηριότητες τόσο σε επίπεδο brands όσο και καταστημάτων. Μόλις πέρυσι έκλεισε το Notos Home στο Golden Hall, ενώ ο όμιλος αποεπένδυσε από το Sofia Ring Mall στη Βουλγαρία.

Η αναδιάρθρωση του χρέους

Υπενθυμίζεται ότι λόγω αποχώρησης από την Ελλάδα της Pillarstone, με την οποία οι πιστώτριες τράπεζες της Notos Com είχαν συμφωνήσει το 2017-2018 την αναδιάρθρωση του χρέους της, προχώρησε νέο deal τo 2019 με την M&G Prudential, στην οποία και μεταβιβάσθηκαν όλες οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και Pillarstone.

Μετά, τη σκυτάλη πήρε η Optima bank, στο πλαίσιο νέας συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2021. Η εταιρεία είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ το 2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας Pillarstone-τραπεζών και από τον περσινό Ιούλιο το δάνειο, που στο μεταξύ είχε περάσει στην M&G, μεταβιβάστηκε στην Optima bank, ενώ έκτοτε δρομολογήθηκαν κινήσεις για είσοδο νέων κεφαλαίων. Ωστόσο η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών δανείων (του σημαντικότερου μέρους) ήταν το μείζον. Λόγω της μεταβίβασης μέρους των απαιτήσεων σε servicers η διαδικασία κωλυσιεργούσε.

Αλυσίδα Notos – Έτσι προχώρησαν τα διαδικαστικά ζητήματα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλύθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα για να προχωρήσει η τελευταία πράξη του εγχειρήματος. Μάλιστα η εταιρεία έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις απαραίτητες εγκρίσεις στις 25 Οκτωβρίου.

Με θετική καθαρή θέση και υγιή ισολογισμό η διοίκηση της Notos Com βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη υπαρχόντων μαρκών και συνεργασιών, καθώς και στην τοποθέτηση νέων brands στην αλυσίδα των 4 πολυκαταστημάτων notos galleries, όπως οι πρόσφατες συνεργασίες με ba&sh, Kocca στα είδη μόδας αλλά και με την Kiko Milano στα καλλυντικά.

Σημειώνεται ότι πέραν των πολυκαταστημάτων, η Notos δραστηριοποιείται επίσης στη χονδρική και λιανική καλλυντικών και ειδών ένδυσης-υπόδησης. Έχει από το 2019 την αποκλειστική διάθεση των brands Shiseido και Dolce&Gabbana ενώ διαθέτει συνεργασίες με οίκους όπως Clarins, Chanel, Guerlain, Givenchy κ.α. Στην ένδυση έχει συμφωνήσει με την Paul&Shark, καθώς και με την American Engle ως master franchisee για Ελλάδα και Κύπρο ενώ διαθέτει στην αγορά σήματα όπως Gant, Lacoste, Nautica, The Βostonians, Paul & Shark, La Martina κ.α.

Το 2020, έτος πανδημίας, η Notos Com έκλεισε με κύκλο εργασιών 83,2 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 6,6 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 11,4 εκατ. ευρώ. Πηγές στην εταιρεία αναφέρουν ότι το 2021 οι επιδόσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τους στόχους της διοίκησης, ήτοι πωλήσεις πάνω από 105 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ