Πρόστιμο ακόμη και αν περπατάς πεζός προβλέπει ο ΚΟΚ. Δείτε σε ποια περίπτωση κινδυνεύετε με ποινή ύψπυς 40 ευρώ.
Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι κανόνες είναι αντίστοιχα αυστηροί για όλους. Οι πεζοί μπορούν να δεχθούν πρόστιμο, αν κάνουν κάποια παράβαση και βεβαιωθεί από αρμόδιο όργανο.
Ο ΚΟΚ προβλέπει συγκεκριμένες οδηγίες για την κυκλοφορία των πεζών, οπότε θα πρέπει να τις τηρούν, πρώτα για την ασφάλειά τους και ύστερα, για να είναι νόμιμοι.
Ένας πεζός οφείλει να κινείται στο πεζοδρόμιο, να διασχίζει τις οδούς από τις διαβάσεις και να μην σκαρφαλώνει πάνω από κιγκλιδώματα, διαχωριστικά, μπαριέρες κλπ.
Όταν κάποιος περπατάει και διασχίζει κάθετα έναν δρόμο, δεν επιτρέπεται να χρονοτριβεί, να κινείται πολύ αργά ή να διακόψει ξαφνικά την πορεία του, χωρίς λόγο. Επίσης, απαγορεύεται η κίνηση των πεζών σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και η διάσχιση τέτοιων δρόμων αν δεν υπάρχει διάβαση πεζών.
Οι πεζοί μπορούν να περπατούν στην άσφαλτο μόνο σε μικρούς αστικούς δρόμους και μόνο αν για κάποιο λόγο, δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν το πεζοδρόμιο.
Αν παραστεί ανάγκη κίνησης στην άσφαλτο τότε οφείλουν να κινούνται αντίθετα με την κυκλοφορία των οχημάτων (να κοιτάνε τα αυτοκίνητα που έρχονται, όχι να τα έχουν πλάτη) και να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο άκρο του οδοστρώματος.
Υπάρχει πρόστιμο αν ο πεζός περάσει κόκκινο φανάρι;
Όλοι ξέρουμε ότι στο πράσινο φανάρι προχωράμε και στο κόκκινο φανάρι, σταματάμε. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στα φανάρια των πεζών. Όταν το ανθρωπάκι είναι κόκκινο, απαγορεύεται η διάσχιση της οδού. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά πράσινο για να περάσουν.
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι αν ένας πεζός περάσει με κόκκινο φανάρι, τιμωρείται με πρόστιμο.
Σε οποιαδήποτε παράβαση των πεζών, το πρόστιμο που προβλέπεται ισούται με 40 €.
Δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις, ούτε μεταβάλλεται το ποσό ανάλογα με την παράβαση.
Αν και είναι μάλλον απίθανο να κοπεί πρόστιμο σε κάποιον πεζό, όλοι μας όταν κινούμαστε με τα πόδια οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανονισμούς, για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας σε όλα τα επίπεδα και φυσικά, για την ασφάλειά μας.
Πρόστιμο: Δεν φταίνε πάντα οι οδηγοί – Τα λάθη των πεζών και τα «επικίνδυνα» κινητά
«Φονικά» μπορεί να αποδειχθούν τα κινητά μας τηλέφωνα, αν τα χρησιμοποιούμε την ώρα που περνάμε δρόμους ή διασταυρώσεις.
Με το κινητό στο χέρι, δίχως να δίνουν προσοχή, αφηρημένοι προχωρούν, δίχως να κοιτούν ούτε τα διερχόμενα αυτοκίνητα ούτε τους φωτεινούς σηματοδότες.
Πρόστιμο: Στοιχεία σοκ
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο 1 από τους 2 πεζούς που είχε ατύχημα στους ελληνικούς δρόμους, έφταιγε εκείνος, ποσοστό δηλαδή 50%, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 20% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, είναι πεζοί.
«Μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η απόσπαση προσοχής».
Τα τελευταία χρόνια τα τροχαία με θύματα πεζούς έχουν αυξηθεί ραγδαία.
Μόνο τη διετία 2019 – 2020 σημειώθηκαν 3.542 ατυχήματα με πεζούς, από αυτά τα 22 ήταν θανατηφόρα ενώ 181 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Από τους 222 νεκρούς, οι 17 διέσχιζαν διάβαση με κόκκινο σηματοδότη, οι 56 βάδιζαν εκτός των διαβάσεων, ενώ οι 62 διέσχιζαν τις διαβάσεις χωρίς να έχουν ελέγξει πριν, αν έρχεται αυτοκίνητο.
«Ούτε οι πεζοί προσέχουν, ούτε τα μηχανάκια. Οδηγούν πολύ επικίνδυνα».
Για όλες τις περιπτώσεις που κάποιος πεζός επιχειρεί να διασχίσει δρόμο χωρίς προσοχή, ο ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμο 40€.
«Βόμβα» στον νέο ΚΟΚ: Ποιες παραβάσεις φέρνουν αφαίρεση άδειας για 5 χρόνια
Πίσω στην σχολή οδηγών για εκπαίδευση και νέο γύρο εξετάσεων θα στέλνει ο νεος ΚΟΚ τους επικίνδυνους οδηγούς – Ποιες παραβάσεις θα οδηγούν σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης για πέντε έτη.
Εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών να «βάλει φρένο» στην επικίνδυνη οδήγηση, αυστηροποιώντας σημαντικά στον νέο ΚΟΚ τις ποινές για ορισμένες παραβάσεις, που σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων.
Στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών – που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – διευκρινίζονται για πρώτη φορά αυτές οι παραβάσεις.
Πρόκειται για:
την κατανάλωση αλκοόλ,
τις παραβάσεις της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη,
τις παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και
τις παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν ο οδηγός επαναλάβει για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών κάποια από αυτές τις παραβάσεις, τότε του αφαιρείται η άδεια οδήγησης για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της.
Αναλυτικά το άρθρο
«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018.» .