Πρόστιμο για μπουφάν στο αυτοκίνητο: Τι ισχύει – Όλη η αλήθεια
Αυτοκίνητο: Κίνδυνο για επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ και αφαίρεση αδείας για ένα μήνα έχουν όσοι οδηγοί αρέσκονται να φορούν χοντρά πανωφόρια είτε μπουφάν, είτε παλτά, είτε ακόμη και γάντια λόγω καιρού. Σύμφωνα με το carnadmotor.gr ένας οδηγός είναι υποχρεωμένος να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, ώστε να ενεργεί άμεσα τους αναγκαίους χειρισμούς προς […]

Αυτοκίνητο: Κίνδυνο για επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ και αφαίρεση αδείας για ένα μήνα έχουν όσοι οδηγοί αρέσκονται να φορούν χοντρά πανωφόρια είτε μπουφάν, είτε παλτά, είτε ακόμη και γάντια λόγω καιρού.
Σύμφωνα με το carnadmotor.gr ένας οδηγός είναι υποχρεωμένος να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, ώστε να ενεργεί άμεσα τους αναγκαίους χειρισμούς προς αποφυγήν ατυχήματος.
Το «τσουχτερό» κρύο καθιστά πιο επικαίρο από ποτέ το θέμα που ανέδειξε πρώτο το carandmotor.gr.
Με τη θερμοκρασία να έχει σημειώσει μεγάλη υποχώρηση τις τελευταίες μέρες, πολλοί οδηγοί αναζητούν τρόπους προκειμένου να διατηρούνται ζεστοί κατά τις μετακινήσεις τους, δίχως να κάνουν χρήση του ενεργοβόρου κλιματισμού στο αυτοκίνητό τους.
Αυτοκίνητο: Πρόστιμο
Μεγάλη μερίδα, μάλιστα, καταφεύγει στη λύση του «βαρέος ρουχισμού», όπως είναι ένα χοντρό μπουφάν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο, όπως είχε γνωστοποιήσει πρώτο το carandmotor.gr.
Το δημοσίευμα του carandmotor πυροδότησε θύελλα συζητήσεων μεταξύ των οδηγών, με πολλούς αναγνώστες να επικοινωνούν μαζί μας, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το πώς ένα μπουφάν μπορεί να αποτελέσει αιτία επιβολής «τσουχτερού» προστίσμου. Παράλληλα, το δημοσίευμά μας προκάλεσε την «ενεργοποίηση» των αρμόδιων αρχών οι οποίες τοποθετήθηκαν επί του θέματος.
Θέση, μεταξύ άλλων, πήρε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκος Ρήγας, o οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα γραφόμενά μας, αναφέροντας ότι «ένας οδηγός πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων».
Διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, οι άντρες της Τροχαίας δεν θα εξετάζουν το μέγεθος του μπουφάν του οδηγού, αλλά βέβαια δεν επιτρέπεται να οδηγεί κανείς με μια… κουβέρτα.
Ουσιαστικά, όλη η αλήθεια «κρύβεται» στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 13 του ΚΟΚ όπου αναγράφονται τα εξής: «Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».
Αυτοκίνητο: Τέλος… τα μπουφάν!
Το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων της 2ης παραγράφου του άρθρου 13 του ΚΟΚ είναι ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επί τόπου αφαιρείται η άδεια ικανότητας του οδηγού για διάστημα 30 ημερών.
Παρά την όποια «ασάφεια« της συγκεκριμένης παραγράφου, είναι εύκολα κατανοητό ότι ένα χοντρό και όχι τόσο άνετο μπουφάν μπορεί να περιορίζει το φάσμα κινήσεων του οδηγού, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται ο έλεγχος του τιμονιού.
Αδιαμφισβήτητα, το να φορά κανείς ένα μπουφάν στο αυτοκινήτο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δεχθεί πρόστιμo. Σε περίπτωση, βέβαια, ατυχήματος, αν αποδειχθεί ότι ο ρουχισμός συνέβαλε στο ατύχημα, τότε οι πιθανότητες επιβολής προστίμου είναι υπαρκτές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ελευθερία κινήσεων του οδηγού μπορεί να περιορίζουν και τα γάντια (υφασμάτινα), μιας και υπάρχει περίπτωση να γλιστρούν επάνω στο τιμόνι.
Αυτοκίνητο: Κάμερες στα λεωφορεία για παραβάσεις του ΚΟΚ
Θα εντοπίζουν εάν κάποιος φοράει ζώνη ασφαλείας ή μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο, ακόμα και εάν το όχημά του είναι ασφαλισμένο ή έχει περάσει από ΚΤΕΟ.
«Εξυπνοι ψηφιακοί τροχονόμοι», που θα «κυκλοφορούν» στους δρόμους μαζί με τα υπόλοιπα οχήματα, θα καταγράφουν «αθόρυβα» τροχαίες παραβάσεις, εάν κάποιος φοράει ζώνη ασφαλείας ή μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο, ακόμα και εάν το όχημά του είναι ασφαλισμένο κι έχει περάσει από ΚΤΕΟ.
Το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει την εφαρμογή ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου των τροχαίων παραβάσεων και επιβολής των κυρώσεων -προστίμων στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το οποίο θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωσή της. Πρόκειται για ένα σύστημα με ευφυείς υποδομές, που θα παρέχει έως και τη δυνατότητα της ψηφιακής ενημέρωσης των Αρχών και των οδηγών, ακόμα και για τους βαθμούς ποινής που έχει συγκεντρώσει κάποιος στο point system.
Βάσει του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, σε όλα τα δημόσια οχήματα (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.) θα τοποθετηθούν κάμερες τελευταίας γενιάς που θα εντοπίζουν – καταγράφουν τις παραβάσεις του ΚΟΚ, στις οποίες υποπίπτουν οι οδηγοί των άλλων οχημάτων (ΙΧ και δικύκλων) όταν κινούνται δίπλα τους.
Ο «ψηφιακός τροχονόμος» δεν θα καταγράφει απλώς την παράβαση των ορίων ταχύτητας ενός οχήματος, αλλά θα είναι σε θέση να «βλέπει» εάν οι επιβαίνοντες σε αυτό φορούν ζώνη ασφαλείας, εάν ο οδηγός του μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο ή εάν οι αναβάτες των δικύκλων φορούν κράνος.
Παράβαση και κλήση
Στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος – δικύκλου, θα γίνεται η ταυτοποίηση του οδηγού, θα βεβαιώνεται η παράβαση και ο παραβάτης θα παραλαμβάνει την κλήση είτε στο σπίτι του είτε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Ακόμα, από τον αριθμό κυκλοφορίας θα διαπιστώνεται αμέσως εάν το όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ, καθώς και εάν είναι ασφαλισμένο. Επιπλέον, θα διαπιστώνεται εάν ένα όχημα που είναι δηλωμένο σε ακινησία… κυκλοφορεί κανονικά στον δρόμο.
Τον εξοπλισμό του «έξυπνου ψηφιακού τροχονόμου» θα μπορούν να φέρουν σε πρώτη φάση τα δημόσια οχήματα που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.). Ωστόσο, αυτό θα καθοριστεί από τον τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα αναζητηθεί στο προσεχές διάστημα και θα είναι αυτός που θα καταλήξει στην αρχιτεκτονική και τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου συστήματος. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα «έξυπνα» συστήματα επιτήρησης και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία κ.λπ.
Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ οι βασικές αρχές του απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας, που καταρτίστηκε από τον τομέα Μεταφορών του ΕΜΠ.
Το εγχείρημα του «ψηφιακού τροχονόμου» θα καλύψει την έλλειψη ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα μπορεί να διευρύνεται, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν.
Πάντως, για την ολοκλήρωσή του θα πρέπει να προηγηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και να επιλυθούν ζητήματα που προσκρούουν στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το GDPR. Στο κεντρικό σύστημα που θα δημιουργηθεί, θα μπορούν στη συνέχεια να προστίθενται επιμέρους έργα των Περιφερειών.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα υλοποιηθεί και το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα ατυχημάτων – δυστυχημάτων και στοιχεία κυκλοφορίας. Επειτα από την ανάλυση των δεδομένων αυτών, θα δημοσιοποιούνται τα πλέον αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.
Στόχος είναι, βάσει αυτών των αναλύσεων, να ακολουθούν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε πολλαπλά επίπεδα, από την εκπαίδευση και τις υποδομές έως την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.
Κι αυτό γιατί έως σήμερα δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των στοιχείων, ώστε με την απαραίτητη ανάλυση να εξασφαλίζονται στοχευμένες παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζει η κεντρική διοίκηση εάν π.χ. σε μια περιοχή προκαλούνται συχνά θανατηφόρα τροχαία, εάν αυτά προκαλούνται από αστοχίες ή επικινδυνότητα των υποδομών, κ.λπ.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις