πορτμπαγκάζ: Άγνωστο για πολλούς οδηγούς πρόστιμο ύψους 80 ευρώ επιβάλλεται μετά από τροχονομικό έλεγχο σε όσους παραβούν τους ισχύοντες κανόνες φόρτωσης στο πορτμπαγκάζ του οχήματός τους.
Για αυτό το λόγο, όσοι ταξιδέψουν λόγω Πάσχα στο χωριό, καλό θα ήταν να τακτοποιήσουν σωστά τα πράγματά τους και στα επιτρεπτά όρια ώστε να μην παρεμποδίζεται η ορατότητα κατά την οδήγηση.
Το ασφυκτικό γέμισμα του πορτ-μπαγκάζ, είναι μια επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο και τιμωρείται από τον ΚΟΚ
Πολλοί οδηγοί, ειδικά όταν ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμίζουν ασφυκτικά το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αρκετές φορές έως την οροφή, στην προσπάθειά τους να χωρέσουν όλα τα ψώνια ή οι αποσκευές τους, παρά τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
πορτμπαγκάζ: Κίνδυνος τροχαίου
Η διαδικασία φόρτωσης του αυτοκινήτου διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που έχουν καθοριστεί τόσο από τον κατασκευαστή του ΙΧ μας όσο και από τους νομοθέτες της χώρας μας με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών του οχήματος αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.
Ένα αντικείμενο που είναι τοποθετημένο άτακτα στην εταζέρα δυσχεραίνει σε τεράστιο βαθμό του έργο του οδηγού και μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Η κατάληψη της εταζέρας από ογκώδη αντικείμενα ή η αφαίρεσή της για την αξιοποίηση κάθε σπιθαμής του πορτμπαγκάζ παρεμποδίζoυν την ορατότητα του οδηγού προς τα πίσω.
Παράλληλα, τα στοιβαγμένα έως την οροφή αντικείμενα, σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση είναι πολύ πιθανόν να εκσφενδονιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις προκαλώντας σοβαρό τραυματισμό στον οδηγό ή τους επιβάτες.
πορτμπαγκάζ: Πρόστιμο στους παραβάτες – Τι λέει ο ΚΟΚ
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), «το φορτίο του οχήματος πρέπει να τακτοποιείται και να στοιβάζεται κατά τρόπον ώστε:
Τα πέντε SOS για υψηλότερες και ταχύτερες συντάξεις
να μην εκτίθεται σε κίνδυνο πρόσωπα και να μην προκαλούνται ζημιές από διαρροή ή πτώση αυτού στην οδό,
να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτού.
Ο ΚΟΚ αναφέρει ότι ο κάτοχος ή ο οδηγός, που κυκλοφορεί όχημα με υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους του ή επικίνδυνα φορτωμένο, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Σε περίπτωση επικίνδυνης φόρτωσης, επιβάλλεται και ακινητοποίηση του οχήματος.
πορτμπαγκάζ: Νέος ΚΟΚ
Αν ο οδηγός ενός οχήματος υποπέσει για τρίτη φορά εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών σε κάποια από αυτές τις επικίνδυνες παραβάσεις, του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια.
Στη δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον τίτλο:
«Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών – Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών» περιλαμβάνονται και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιος, αν υποπίπτει σε επικίνδυνες παραβάσεις, τις οποίες μάλιστα επαναλαμβάνει.
Η πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να καταπολεμήσει τις επικίνδυνες παραβάσεις είναι από καιρό γνωστή. Στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου που βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, αυτές οι παραβάσεις αποσαφηνίζονται, καθώς σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο ατυχήματος και απώλειας ζωής.
Έτσι λοιπόν μιλάμε για την κατανάλωση αλκοόλ, τις παραβάσεις της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, τις παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, τη δημιουργία εντυπώσεων, ανταγωνισμού ή και την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, όπως και τις παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος που πρέπει να γίνεται το προσπέρασμα.
Αν ο οδηγός ενός οχήματος υποπέσει για τρίτη φορά εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών σε κάποια από αυτές τις επικίνδυνες παραβάσεις, του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια. Κατόπιν, ο παραβάτης είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί ξανά σε εκπαίδευση, αλλά και εξετάσεις, προκειμένου να αποκτήσει ξανά το δικαίωμα να κάθεται πίσω από το τιμόνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
« Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων,
καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατά εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατά εξουσιοδότηση του άρθρου 107.
Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018».
Περισσότερες από 24.000 παραβάσεις σε επτά ημέρες
Σε 24.111 ανήλθαν οι τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την ΕΛΑΣ, από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου 2023, σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται, ότι οι 529 ήταν για οδήγηση σε κατάσταση μέθης.
Σε 24.111 ανήλθαν οι τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την ΕΛΑΣ, από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου 2023, σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια 103.011 ελέγχων οδηγών και οχημάτων. Σημειώνεται, ότι οι 529 ήταν για οδήγηση σε κατάσταση μέθης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια είναι 4.322 στην Αττική, 4.198 στη Θεσσαλονίκη, 2.461 στη Θεσσαλία, 1.992 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1.944 στην Κρήτη, 1.916 στην Κεντρική Μακεδονία, 1.755 στη Δυτική Ελλάδα, 1.322 στην Πελοπόννησο, 1.216 στην Ήπειρο, 985 στη Στερεά Ελλάδα, 587 στο Βόρειο Αιγαίο, 576 στα Ιόνια Νησιά, 435 στη Δυτική Μακεδονία και 402 στο Νότιο Αιγαίο.
Οι πιο συχνές παραβάσεις
Οι παραβάσεις αφορούν 7.687 παράνομη στάθμευση, 5.184 υπερβολική ταχύτητα, 1.183 οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης, 1.139 μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 654 μη χρήση προστατευτικού κράνους, 601 για ΚΤΕΟ, 529 οδήγηση σε κατάσταση μέθης, 350 ανασφάλιστα οχήματα, 284 χρήση κινητού τηλεφώνου, 242 παραβίαση σηματοδότη, 197 κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
179 για θορύβους, 177 αντικανονικούς ελιγμούς, 150 φθαρμένα ελαστικά, 109 μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, 87 αντικανονικό προσπέρασμα, 60 για καυσαέρια, 57 παραβίαση σήματος τροχονόμου, 49 αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο, 47 μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 42 για αντικανονική χρήση φώτων, 37 παραβίαση προτεραιότητας,
34 απόσπαση προσοχής οδηγού, 17 υπέρβαρο φορτίο, 10 μη κίνηση σε δεξιό άκρο οδού, 5 κίνηση στην αριστερή λωρίδα, 5 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας, 2 παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση, 2 για παραποιημένα ασφαλιστήρια και 4.994 λοιπές παραβάσεις.
Παράλληλα, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής πραγματοποιήθηκαν, από τις 13 έως τις 19 Μαρτίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου. Συνολικά, διενεργήθηκαν 450 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, ενώ βεβαιώθηκαν 284 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.
Αναλυτικά, οι παραβάσεις αφορούν 52 για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, 22 για μη χρήση κράνους, 16 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 14 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 13 για επίδειξη ικανοτήτων, 12 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 8 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 1 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος και 146 λοιπές παραβάσεις.
Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 13 ζεύγη πινακίδων, 22 άδειες κυκλοφορίας και 15 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκε 1 όχημα.