Προσωπικός γιατρός: Από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 άνοιξε η πλατφόρμα για τις 10 νέες ειδικότητες. Ολες οι πληροφορίες…
Ξεκίνησε από σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου η διαδικασία ένταξης στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με γιατρούς 10 ειδικοτήτων, με βασική εκπαίδευση την παθολογία.
Με το άνοιγμα της πλατφόρμας αναμένεται να αυξηθούν οι διαθέσιμοι γιατροί και από τα τέλη του μήνα να μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες και πάλι, καθώς σε αρκετές περιφερειακές πόλεις, έχουν εξαντληθεί οι θέσεις στους γιατρούς και οι πολίτες υποχρεώνονται να εγγραφούν σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους.
Μέχρι να συμπληρωθεί ικανός αριθμός γιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, οι προβλεπόμενες για τους πολίτες «ποινές» από την 1η Δεκεμβρίου, δεν θα ισχύσουν.
Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμες τις νέες συμβάσεις τις οποίες θα πρέπει να υπογράψουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί προκειμένου να εκτελούν χρέη προσωπικού γιατρού.
Προσωπικός γιατρός: Οι 10 ειδικότητες είναι:
- αιματολογίας
- γαστρεντερολογίας
- ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας
- καρδιολογίας
- νευρολογίας
- νεφρολογίας
- ρευματολογίας
- παθολογικής ογκολογίας
- πνευμονολογίας – φυματιολογίας
- φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης
Πρόκειται για μία λύση «ανάγκης», προκειμένου να καλυφθούν οι πολίτες σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας, όπως συμβαίνει κυρίως στην Αττική και λιγότερο σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής από τους γιατρούς είναι απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Στη συνέχεια, οι γιατροί θα πρέπει να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να εργαστούν ως προσωπικοί γιατροί.
Το υπουργείο Υγείας δίνει χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών στους γιατρούς ειδικοτήτων, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού.
Να σημειωθεί πώς απαιτούνται περίπου 500 ειδικοί γιατροί για να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ελλείψεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε λίγες ημέρες από τώρα, θα υπάρχουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα, «για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα να πηγαίνουν να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους.
Και πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια πολίτες που είμαστε τώρα, μέχρι τα 6 εκατομμύρια», ανέφερε την χθες ο υπουργός Υγείας.
Προσωπικός γιατρός: Πώς επιλέγουν προσωπικό γιατρό οι πολίτες
Μέχρι σήμερα ως προσωπικοί γιατροί είχαν αναλάβει παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί. Όσον αφορά στους πολίτες, ήδη 4,5 εκατ. έχουν εγγραφεί στον δικό τους προσωπικό γιατρό ενώ συνολικά δικαιούχοι είναι 8 εκατ. πολίτες.
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο πολίτης εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε προσωπικό Ιατρό, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό, όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, μέσω των φαρμακείων.
Προσωπικός γιατρός: Ενεργοποιείται μηχανισμός καταγγελιών για τους πολίτες όταν οι γιατροί θα τους ζητούν χρήματα
Προσωπικός γιατρός αλλά με έλεγχο από τους ίδιους τους πολίτες!
Ένα νέο μηχανισμό ελέγχου του προσωπικού γιατρού θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Υγείας ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τις επισκέψεις.
Ο «προσωπικός γιατρός» άλλωστε είναι ένας θεσμός που είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες αφού θα μπορούν να τον επισκέπτονται για προβλήματα υγείας ή για ζητήματα πρόληψης.
Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, άμεσα θα υπάρξει μηχανισμός ώστε οι πολίτες να μπορούν να καταγγέλλουν εάν ο προσωπικός γιατρός τους ζητά χρήματα.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης
Σημείωσε ωστόσο ότι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των γιατρών θα είναι όταν ο ίδιος ο πολίτης θα φεύγει από τη λίστα εγγραφής.
Να τονισθεί ότι ο πολίτης μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό μία φορά το χρόνο, αλλά σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να μικρύνει τον χρόνο ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν άλλον προσωπικό γιατρό με δεδομένο ότι τον έχουν επιλέξει τυχαία μέσα από την πλατφόρμα χωρίς να τον γνωρίζουν.
Πότε θα πληρώνεται ο γιατρός
Η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει επισημάνει πολλές φορές ότι ο θεσμός θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώνουν.
Συγκεκριμένα όταν ο προσωπικός γιατρός τον οποίο θα έχουν επιλέξει οι πολίτες, θα πρέπει να πηγαίνει κατ’ οίκον επίσκεψη, ο ασθενής θα πληρώνει κανονικά. Η επίσκεψη καθορίζεται με βάση το τιμολόγιο που χρεώνει ο κάθε ιδιώτης γιατρός ξεχωριστά.
Προς ώρας δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν επισκέψεις κατ΄ οίκον ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά το υπουργείο υγείας έχει δεσμευτεί στους γιατρούς ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών ξεχωριστά, ώστε να καλύπτονται οι επισκέψεις αυτές από χρήματα του ΕΟΠΥΥ και να μην πληρώνουν οι ασθενείς.
Δωρεάν και εκτός ωραρίου ο προσωπικός γιατρός
Όμως σε αυτό που δεν αναμένεται να κάνει «πίσω» το υπουργείο Υγείας είναι ότι οι πολίτες και να πηγαίνουν στον προσωπικό τους γιατρό εκτός προγραμματισμένου ραντεβού ή ωραρίου, δεν θα πληρώνουν και πάλι.
Πρόκειται για μία ξεκάθαρη θέση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παρότι προκαλεί αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα.
Και αυτό διότι το ωράριο που θα καθοριστεί και θα δηλωθεί επίσημα από τον κάθε προσωπικό γιατρό, θα μπορεί να παραβιάζεται.