Προσωπικός γιατρός: Νέα αλλαγή. Ποιοι τρώνε ποινή αν δεν εγγραφούν

Προσωπικός γιατρός: Αλλαγή στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους. Οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή θα επέλθει σταδιακά και θα υπάρξει ομαλότητα σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία του προγράμματος αυτού. Ποιους αφορούν οι ποινές… Προσωπικός γιατρός: Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες κατηγορίες κατά τη διάρκεια […]

Προσωπικός γιατρός: Νέα αλλαγή. Ποιοι τρώνε ποινή αν δεν εγγραφούν

Προσωπικός γιατρός: Αλλαγή στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή θα επέλθει σταδιακά και θα υπάρξει ομαλότητα σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία του προγράμματος αυτού. Ποιους αφορούν οι ποινές…

Προσωπικός γιατρός: Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες κατηγορίες κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου την περασμένη Πέμπτη.

Ερωτηθείς για τον «Προσωπικό γιατρό», και τα παράπονα που εκφράζονται από πολίτες για την μη ύπαρξη διαθέσιμων ραντεβού και άλλες πτυχές του προγράμματος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε λέγοντας «Αλλάζουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα στην χώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη.

Προσωπικός γιατρός: «Από 1η Οκτωβρίου τα ραντεβού»

Δεν είναι μόνο για να μας γράψει φάρμακα, ο «Προσωπικός Γιατρός» μπορεί να μας συμβουλεύσει για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για μια σειρά από πράγματα. Αυτά θα γίνουν σταδιακά, δεν γίνονται όλα μαζί. Σιγά – σιγά θα προχωρά η μεταρρύθμιση».

Προσέθεσε πως «Θα δείτε στις 20 Σεπτεμβρίου που θα “ανέβουν” τα ραντεβού, θα υπάρχουν χιλιάδες ελεύθερα ραντεβού, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Οκτωβρίου».

«Υπάρχει ιδιαιτερότητα στα νησιά που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν γιατροί, υπάρχει και η Αττική. Τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί σε όλη την χώρα, στην Αττική έχουν μπει 500.000. Θα μπουν και άλλες ειδικότητες γιατρών», συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρχουν ποινές μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα. Όμως, όσο υπάρχουν κενές θέσεις ασθενών και δεν εγγράφονται οι πολίτες, οι ποινές θα παραμένουν».

Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα, απάντησε «αυξήσαμε πολύ τις αποδοχές. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα δούμε και τι άλλο χρειάζεται. Θα μπουν και άλλες ειδικότητες».

«Δεν διαταράσσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις ασθενούς με γιατρό, δεν αλλάζουμε τις σχέσεις που έχουν τώρα. Δίνουμε μια εξτρά παροχή. Δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξουν γιατρό οι ασθενείς», αποσαφήνισε ο ΓΓ του Υπ. Υγείας.

Προσωπικός γιατρός: Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού

Σχετικά με τον κορονοϊό και το πρόγραμμα εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως

«Οι πολίτες άνω των 60 ετών, πρέπει να κάνουν την επικαιροποιιημένη δόση τρεις μήνες μετά την προηγούμενη δόση ή την νόσηση τους. Ομοίως τα άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις που λαμβάνουν συγκεκριμένη αγωγή, οι υγειονομικοί και όσοι ζουν ή φροντίζουν άτομα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

«Έχουν κλείσει ραντεβού αρκετές χιλιάδες πολίτες για να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως

«δεν έχει ξεκαθαρίσει πουθενά στον κόσμο αν αυτό το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα γίνεται μια φορά τον χρόνο».

Προσωπικός γιατρός: Δεν έχει διασφαλιστεί έστω και στοιχειωδώς η εφαρμογή του

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, αναφέρει σε ανακοίνωση του τα εξής: Το σίριαλ της υποβάθμισης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού που παίζεται εδώ και χρόνια, σε σκηνοθεσία όλων των κυβερνήσεων, εκτός της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει πλέον νέο “επεισόδιο” με τίτλο «ψάξε να βρεις προσωπικό γιατρό».

Μάταια χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να βρουν προσωπικό γιατρό, αφού οι “διαθέσιμοι γιατροί” με το “καλημέρα” τελείωσαν. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μέτρο χωρίς καν να διασφαλίσει στοιχειωδώς τη δυνατότητα εφαρμογής του, αφού οι γιατροί στη Δημόσια ΠΦΥ είναι ελάχιστοι και ακόμα πιο λίγοι είναι οι ιδιώτες-αυτοαπασχολούμενοι.

Όλα στον “αυτόματο πιλότο” και στην ατομική ευθύνη του λαού να λύσει το πρόβλημα και με την απειλή της ποινής του 10% προσαύξησης σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.

Το ΚΚΕ διεκδικεί να καταργηθούν οι απαράδεκτες κυβερνητικές αποφάσεις για τον προσωπικό γιατρό και τα πρόστιμα. Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών στη δημόσια ΠΦΥ και να εξασφαλιστεί από το κράτος η πλήρης και απολύτως δωρεάν ΠΦΥ για όλους.

Ένας στους δύο στην Αττική δεν μπορεί να βρει

Αγκάθι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να συνιστά ο Προσωπικός Γιατρός στην Αττική.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της συγκεκριμένης Περιφέρειας δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό – δεν καλύπτεται πάνω από το 53% των αναγκών στο λεκανοπέδιο.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι: «Υπάρχει πρόβλημα στην Αττική και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές. Χρειαζόμαστε επιπλέον επιστήμονες για την κάλυψη του πληθυσμού».

Προβληματίζει η Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, για να εγγραφεί το 100% των πολιτών στην Αττική, θα χρειαστούν επιπλέον 1.200 γιατροί πανελλαδικά , συνολικά 4.200.

Πανελλαδικά, πάντως, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.245 γιατροί, από τους οποίους οι 2.200 είναι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ και οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες γιατροί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην Αττική τα χαμηλά ποσοστά φαίνεται να σχετίζονται με τη διστακτικότητα των γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα, παρόλο που το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για υψηλές αμοιβές. Σε ορισμένα νησιά, από την άλλη, που κι εκεί παρατηρείται έλλειψη, είναι περισσότερο ζήτημα επάρκειας διαθέσιμων γιατρών.

Οι ιδιώτες γιατροί της Αττικής, που επέλεξαν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, αναφέρουν ο ένας μετά τον άλλον ότι έχουν αρχίσει να καλύπτουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλες ειδικότητες στο πρόγραμμα

Όσοι ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι εντάσσονται στον προσωπικό γιατρό, θα μπορούν να εγγράψουν έως 2 χιλιάδες πολίτες, διαθέτοντας 7 ώρες από το πρόγραμμα τους, με την αμοιβή τους να φθάνει έως και τις 65 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Η αμοιβή εκτιμάται πως θα είναι και το κίνητρο, που θα καταφέρει να πείσει κάποιους από τους γιατρούς να κάνουν το βήμα και να ενταχθούν στο σύστημα.

Το Υπουργείο Υγείας, πάντως, έχει ετοιμάσει και plan B για να καλύψει το κενό. Μεταξύ άλλων παραμένει το ενδεχόμενο να ανοίξει το σύστημα και σε άλλες ειδικότητες, ειδικά όσες διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις.

Από την άλλη, ταχύτερα από τα αναμενόμενα φαίνεται να προχωράει η εγγραφή των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πανελλαδικός στόχος ήταν να έχει εγγραφεί το 25% έως τέλη Οκτωβρίου, αλλά είμαστε ήδη στο 28%. Ειδικότερα, 2,6 εκατ. έχουν ήδη εγγραφεί. Στόχος είναι τα 3,5 εκατ. στην πρώτη φάση.

Εγγραφές και στα φαρμακεία

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος οι πολίτες, που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό, θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τα ραντεβού τους εντελώς δωρεάν, χωρίς περιορισμό λόγω του αριθμού των διαθέσιμων ραντεβού.

Παράλληλα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια και χωρίς αυξημένη συμμετοχή σε ειδικούς γιατρούς, ενώ θα βρίσκουν κατά προτεραιότητα τακτικό ραντεβού στις δημόσιες δομές.

Την πρώτη περίοδο και έως ότου σταθεροποιηθεί το σύστημα, η δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού αναμένεται να μείνει ελεύθερη, χωρίς κανέναν περιορισμό. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα εγγραφής έχουν και οι ανασφάλιστοι.

Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα λειτουργήσει πλήρως από την 1η Ιανουαρίου του 2023.