Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήPlusΠροσοχή! Πότε παίρνεις πρόστιμο κάθε 3 ώρες - Τι να μην κάνετε

Προσοχή! Πότε παίρνεις πρόστιμο κάθε 3 ώρες – Τι να μην κάνετε

Πρόστιμο: Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι οδηγοί, αφού ενδέχεται να δεχθούν πρόστιμο ανά τρεις ώρες για την παράβασή τους.

Υπάρχει μάλιστα παράβαση σύμφωνα με την οποία ο παραβάτης τιμωρείται με ποινή κάθε τρεις ώρες.

Αυτό αφορά την παράνομη στάθμευση σε θέση για ΑΜΕΑ. Εφόσον ο παραβάτης δεν έχει αποσύρει το όχημα μετά τις 3 ώρες, κόβεται νέα κλήση κ.ο.κ.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Σε ποια παράβαση «τρως» κλήση κάθε 3 ώρες

Πολλοί από αυτούς που παρκάρουν παράνομα θεωρούν ότι στην έσχατη των περιπτώσεων θα λάβουν μία κλήση από την Τροχαία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.

Η παράνομη στάθμευση αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης, μιας και δυσχεραίνει την κυκλοφορία, ενώ καθιστά εφιαλτικές τις μετακινήσεις στα άτομα ΑμεΑ.

Με δεδομένους, λοιπόν, τους κινδύνους που εγκυμονεί το παράνομο παρκάρισμα, αλλά και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει στο οδικό δίκτυο, ο ΚΟΚ προβλέπει «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα σε όσους αφήνουν τα αυτοκίνητά τους… όπου βρουν.

Αυτό, ωστόσο, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των 3 ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε βεβαιώνεται νέα παράβαση.

Επί παραδείγματι, αν κάποιος λάβει πρόστιμο (80 ευρώ) για παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμιο και έχουν παρέλθει 3 ώρες δίχως να έχει απομακρύνει το αυτοκίνητό του, τότε, σε τυχόν νέο έλεγχο της Τροχαίας, θα βεβαιωθεί εις βάρος του νέο πρόστιμο. Επομένως, ο συνολικός «λογαριασμός» θα ανέλθει σε 160 ευρώ.

Παράλληλα, αν παρέλθει και το δεύτερο τρίωρο, τότε θα γίνει η μεταφορά τους οχήματός του, εκτός αν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, οπότε η μεταφορά θα γίνει αμέσως.

Υπενθυμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η παράνομη στάση και στάθμευση επισύρει πρόστιμο που κυμαίνεται από τα 40 έως τα 150 ευρώ, ενώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για διάστημα 10 ημερών.

Ακόμα πιο αυστηρές είναι οι συνέπειες για όσους παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις ατόμων με αναπηρία, με τον ΚΟΚ να προβλέπει επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Μεγάλο πρόστιμο για το καμένο «στοπ»στο αυτοκίνητο

Η αμέλειά ή η αδιαφορία μας να επιδιορθώσουμε αμέσως κάποιο από τα πίσω φώτα προειδοποίησης φρεναρίσματος που υπάρχουν στο αυτοκίνητό μας δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα, αλλά επισύρει και χρηματικό πρόστιμο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ οδηγούμε αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε φτάσει πολύ (ή και επικίνδυνα) κοντά στο προπορευόμενο από εμάς αυτοκίνητο, χωρίς να το καταλάβουμε και ιδίως χωρίς να έχουμε αποσπάσει την προσοχή μας από τον δρόμο ή επιταχύνει τον ρυθμό μας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή στο όχημα εμπρός μας δεν λειτούργησαν τα προειδοποιητικά φώτα τροχοπέδησης και δεν είχαμε έγκαιρα το γνωστό οπτικό ερέθισμα του κόκκινου φωτός, το οποίο μας κάνει να αντιδράσουμε και να μειώσουμε και εμείς την ταχύτητά μας ή να ακινητοποιήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο.

Εάν διαπιστώσουμε ότι κάποιο από τα δύο βασικά φώτα τροχοπέδησης του οχήματός μας δεν ανάβει, φροντίζουμε να επιδιορθώσουμε τη βλάβη άμεσα. Όχι, μόνο ως υποχρέωσή μας έναντι των υπολοίπων οδηγών αλλά και για να αποφύγουμε το χρηματικό πρόστιμο το οποίο προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας γι’ αυτή την περίπτωση.

Εάν τα στελέχη της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια ελέγχου, αντιληφθούν ότι κάποιο από τα φώτα «στοπ» δεν λειτουργεί, τότε θα μας επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το όχημά μας αλλά και για τη δυσλειτουργία κάποιου από τα φώτα τροχοπέδησης και στο ρυμουλκούμενο τρέιλερ ή την μπαγκαζιέρα που τυχόν έχουμε προσαρμόσει στο αυτοκίνητό μας.

Τέλος, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι «τα αυτοκίνητα οχήματα, τα οποία μπορούν να υπερβούν την ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα σε ευθεία οριζόντια οδό και τα ρυμουλκούμενα, επιβάλλεται να έχουν στο πίσω μέρος τους τουλάχιστον δύο ερυθρά φώτα τροχοπέδησης, η φωτιστική ένταση των οποίων να είναι σημαντικά μεγαλύτερη εκείνης των πίσω φώτων θέσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ