Ηλεκτρικό Ρεύμα: Μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα και τις ώρες αιχμής κατά τις οποίες θα πρέπει να προσέχουμε τον βαθμό της κατανάλωσης μας.
Σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, όπου οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη τόσο ρεύμα, όσο και ευρύτερα σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής αυτή η ανακοίνωση μοιάζει ιδιαίτερα σημαντική – ιδιαιτέρως όσον αφορά το στόχο περί μείωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος που έτσι κι αλλιώς έχει τεθεί από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας.
Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι λεγόμενες ώρες αιχμής κατά τις οποίες πρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την ανακοίνωση και το στόχο πίσω από αυτό.
Ξεκινάμε από το στόχο ο οποίος έχει διακηρυχθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν και σχετίζεται με το να μπει «ψαλίδι» κατά 5% στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον.
Να σημειωθεί πάντως πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, και βασίζεται κυρίως στην ανάγκη ενσυναίσθησης και συλλογικής προσπάθειας, έτσι ώστε να περιοριστεί ένα πρόβλημα το οποίο αφορά τους πάντες και οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας στα οικονομικά τους όρια.
Άλλωστε η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής οδηγεί σε ακριβότερες τιμές ανά κιλοβατώρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, αν δηλαδή μειωθεί η χρήση των ενεργοβόρων συσκευών, θα δούμε σημαντική μείωση της μέσης τιμής ανά κιλοβατώρα για την Ελλάδα. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και κυβέρνησης, θα φέρει και χαμηλότερους λογαριασμούς.
Αυτό συμβαίνει γιατί εάν υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση, τότε συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ηλεκτρικό ρεύμα – Πότε ξεκινούν οι ώρες αιχμής
Το μέτρο έχει επιβληθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή στη μείωση της κατανάλωσης είναι εθελοντική σε πρώτη φάση και αφορά αρχικά τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 5% που έχει τεθεί, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής συμμετοχής και άλλων κατηγοριών καταναλωτών. Αρχίζει από τον Δεκέμβριο και θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2023.
Ειδικότερα για την Ελλάδα προβλέπεται η συνολική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 104.545 MWh, το τετράμηνο Δεκεμβρίου – Μαρτίου. Η μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να αφορά τις ώρες αιχμής που με βάση τη σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ έχουν προσδιοριστεί η 19η, η 20η και η 21η και αφορούν και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Τι είπε ο Κώστας Σκρέκας
Για τους οικιακούς καταναλωτές, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε προτρέψει να συμμετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου. Είχε πει χαρακτηριστικά:
«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».
Ηλεκτρικό ρεύμα – Δείτε τις συσκευές που πρέπει να σβήνουμε από 6 μέχρι 9
Όπως εξήγησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, στην ΕΡΤ, οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι παρακάτω:
Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W)
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας «Energy Saving Trust», μεγάλες ποσότητες ρεύματος καταναλώνει και το πλυντήριο ρούχων, καθώς και το στεγνωτήριο ρούχων.
Χρήσιμο! Απλοί τρόποι για οικονομία στο ρεύμα
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, μερικά tips που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια είναι τα εξής:
Να απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
Να πραγματοποιούμε συχνά απόψυξη ψυγείου – Δείτε πώς θα κάνετε εύκολα απόψυξη στο ψυγείο σας για εξοικονόμηση ρεύματος έως και 30% ΕΔΩ.
Να χρησιμοποιούμε το οικονομικό «ECO» πρόγραμμα πλύσης όταν χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων, πιάτων, ή το στεγνωτήριο.
Να ρυθμίζουμε σωστά το κλιματιστικό, με σκοπό την αποδοτικότητα: Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το χειμώνα, το κλιματιστικό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους +10 βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, στην αυξημένη απόδοση του κλιματιστικού βοηθά η καλή μόνωση του σπιτιού, επομένως μην ξεχνάτε να κλείνετε τις κουρτίνες σας το βράδυ.
Να κάνουμε σωστή χρήση της κουζίνας και του φούρνου – Δείτε όλα τα κόλπα για εξοικονόμηση ρεύματος στην κουζίνα ΕΔΩ.
Να κάνουμε «έξυπνη» χρήση θερμοσίφωνα – Δείτε την απλή ρύθμιση στο θερμοσίφωνα για οικονομία στο ρεύμα ΕΔΩ.
Επιλέξτε φωτισμό LED για εξοικονόμηση ρεύματος πάνω από 70%.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβρη
Μικρότερες του αναμενομένου ήταν τελικώς οι μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο.
Η ΔΕΗ, ο πάροχος με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας 38 λεπτά για τον Νοέμβριο από 40 λεπτά που ήταν η αντίστοιχη χρέωση για τον Οκτώβριο.
Άλλοι πάροχοι ρεύματος ανακοίνωσαν χαμηλότερες τιμές, με την Elpedison να κατεβάζει την τιμή στα 35 λεπτά ή στα 32,27 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας, τον Ήρωνα να προσφέρει χρέωση 30,4 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας 20% (αρχική τιμή στα 38 λεπτά) και την Protergia να ανακοινώνει τιμή 36,8 λεπτά. Μεγάλες μειώσεις και από άλλους “παίκτες” της αγοράς με την ΕΛΙΝ να δίνει τιμή στα 28,5 λεπτά.
Βασικό χαρακτηριστικό του επόμενου μήνα θα είναι και πάλι οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια από πάροχο σε πάροχο. Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης θα προσαρμοστεί στα δεδομένα του πρώτου “παίκτη”, δηλαδή της ΔΕΗ.
Έτσι, οι επιδοτήσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 2 λεπτά από τα 0,238 στα 0,218 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 0,168 από 0,188 ευρώ για τις επόμενες 500. Για τις ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις, θα έχουμε επιδότηση 0,078 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Επομένως, η τελική τιμή λιανικής για τον βασικό πάροχο θα παραμείνει και πάλει στην περιοχή των 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, με τους υπόλοιπους παρόχους, δίνεται η δυνατότητα για μείωση του τελικού κόστους ακόμη και κάτω από τα 0,11 ευρώ που ήταν τα προ κρίσης επίπεδα. Για παράδειγμα, με αρχικά τιμή στα 0,3 ευρώ και επιδότηση 0,218 ευρώ, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 0,082 ευρώ.