φριτέζα: Συναγερμός έχει σημάνει στο καταναλωτικό κοινό εξαιτίας της πρόσφατης ανάκλησης γνωστής φριτέζας που πωλείται στην ελληνική αγορά.
Η εταιρία Cosori με το ομώνυμο προϊόν φριτέζας αέρος αποσύρει από την αγορά κάποιους αριθμούς μοντέλων της για λόγους ασφάλειας, καθώς οι χρήστες αυτών κινδυνεύουν … να καούν!
Αν έχετε κι εσείς μια φριτέζα αέρα Cosori, δώστε προσοχή, γιατί μπορεί να είναι μία εκ των 2 εκατ. air fryer της εταιρείας παραγωγής ειδών μαγειρικής που ανακαλείται.
“Μετά από ενδελεχή έρευνα, προσδιορίσαμε ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι σύνδεσμοι πτύχωσης κλειστού άκρου στις ανακληθείσες φριτέζες αέρα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ηλεκτρικών συνδέσεων μεταξύ ορισμένων καλωδίων, μπορεί να υπερθερμανθούν, προκαλώντας κίνδυνο φωτιάς και εγκαυμάτων“, αναφέρει ανακοίνωση στον ιστότοπο της Cosori, όπως παρατίθεται από το site Delish.
φριτέζα: Προσοχή
To CNN ανέφερε πως η “Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ έχει λάβει περισσότερες από 200 αναφορές περιστατικών από ανθρώπους που ανέφεραν πως οι φριτέζες τους έπιασαν φωτιά, κάηκαν ή έλιωσαν εξαρτήματά τους, ενώ 10 καταναλωτές έκαναν λόγο για εγκαύματα.
Η Cosori προειδοποιεί τους καταναλωτές στον ιστότοπό τους να σταματήσουν άμεσα τη χρήση της φριτέζας αέρα και όσοι την επιστρέψουν να συμπληρώσουν μια φόρμα εγγραφής ανάκλησης με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς και πληροφορίες αποστολής, προϊόντος και αγοράς.
Η ανάκληση αφορά τους εξής αριθμούς μοντέλων, όπως παρατίθενται στο πίσω μέρος της συσκευής:
CP158-AF, CP158-AF-R19, CP158-AF-RXW, CP158-AF-RXR, CAF-P581-BUSR, CAF-P581-AUSR, CAF-P581-RUSR, CP137-AF, CP137-AF-R CP137-AF-RXR, CP137-AF-RXW, CS158-AF, CS158-AF-RXB, CS158-AF-R19, CAF-P581S-BUSR, CAF-P581S-RUSR, CAF-P581S-AUSRAF, CO1, CO1 CO158-AF, CO158-AF-RXB, CP258-AF
Εκτός από επικίνδυνες για τον καταναλωτή, οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι επιβλαβείς και για την ασφάλεια τροφίμων.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα, αυστηρές δοκιμές της εταιρείας Campden BRI αποκάλυψαν τρία βασικά ευρήματα στο μαγείρεμα με φριτέζα αέρα: αναντιστοιχία στη θερμοκρασία του καντράν με την πραγματική θερμοκρασία μέσα στη φριτέζα, διαφορά στον χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη ασφαλούς μαγειρέματος και διακύμανση στην τελική θερμοκρασία του φαγητού.
φριτέζα: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή;
«ΤΡΩΩ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΛΛΑ τις φτιάχνω σε φριτέζα αέρος». Τα τελευταία χρόνια η συσκευή αυτή εμφανίζεται σε προσφορές καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, σε τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές, σε συνταγές και φυσικά στην κουζίνα μας.
Κι αν το καλοσκεφτούμε, η υπόσχεση μιας φριτέζας αέρος είναι καταπληκτική: τηγανητό φαγητό με ελάχιστο λάδι, άρα και σημαντικά λιγότερες θερμίδες.
Τελικά όμως πόσο σωστή επιλογή είναι μια φριτέζα αέρος για την υγεία μας, τη ρύθμιση του βάρους μας και τι θέση πρέπει να έχει στη διατροφή μας;
Το πρόβλημα με το τηγανητό φαγητό
Για να το δούμε αυτό θα πρέπει να πάμε μερικά βήματα πίσω και να δούμε για αρχή τα προβλήματα με το τηγανητό φαγητό: ίσως από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς όταν αρχίζει να ασχολείται με τη διατροφή του είναι πως οι θερμίδες των τηγανητών είναι εξαιρετικά υψηλές, δυσανάλογα υψηλότερες μάλιστα σε σχέση με άλλες μορφές μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή το βράσιμο.
Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζουμε ότι το τηγάνισμα συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη, υψηλής χοληστερίνης και πίεσης, άρα είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για το γαστρεντερικό μας σύστημα.
Φαίνεται επίσης πως τα τηγανητά επιδρούν πάνω στα επίπεδα ορμονών του σώματος που σχετίζονται με την πείνα, τον κορεσμό και την αποθήκευση λίπους.
φριτέζα: Το πρόβλημα δυστυχώς δεν σταματά εκεί!
Τα τηγανητά φαγητά περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια αρκετά τοξική για το σώμα μας ένωση, η οποία δημιουργείται όταν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως τα άμυλα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως άνω των 120 βαθμών, όπως συμβαίνει με το τηγάνισμα.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες ακρυλαμιδίου έχουν βρεθεί σε τρόφιμα όπως τα τσιπς, τα δημητριακά, τα μπισκότα, οι φρυγανιές και φυσικά οι αγαπημένες σε όλους τηγανητές πατάτες.
Στοιχεία από μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία του ακρυλαμιδίου με διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, καθώς και του οισοφάγου. Η ποσότητα του ακρυλαμιδίου στις τηγανητές πατάτες είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο, καθώς και τη θερμοκρασία του τηγανίσματος.
Πώς λειτουργούν οι φριτέζες αέρος
Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Πέραν όμως των θερμίδων, φαίνεται πως με τις φριτέζες αέρος μειώνεται και η δημιουργία του ακρυλαμιδίου, έως και 90% σύμφωνα με μια μελέτη. Άρα λοιπόν, με αυτά τα δυο δεδομένα φαίνεται πως πράγματι, οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα.
Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή;
Οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα.
Αν ωστόσο τις συγκρίνουμε με το βράσιμο ή το ψήσιμο σε φούρνο, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο λόγος είναι πως ναι μεν μειώνεται το ακρυλαμίδιο, αλλά διάφορα άλλα πολύ τοξικά για το σώμα σύμπλοκα, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι γλυκοτοξίνες (AGEs) συνεχίζουν να δημιουργούνται, ειδικά όταν τηγανίζουμε ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, ακόμη κι αν η συσκευή είναι η φριτέζα αέρος.
Επιπλέον, αν με μια φριτέζα αέρος καταφεύγουμε συνεχώς σε μια πιο υγιεινή εκδοχή της τηγανητής πατάτας, μειώνοντας τα υπόλοιπα λαχανικά, σε βάθος χρόνου καταλήγουμε σε μια λιγότερο καλή λύση για τη διατροφή και την υγεία μας.
Εν κατακλείδι, έχει θέση μια φριτέζα αέρος στην κουζίνα μας; Ναι, εφόσον το τηγάνισμα, έστω και σε αέρα, γίνεται σποραδικά και δεν γίνεται εις βάρος άλλων λαχανικών ή άλλων τρόπων μαγειρέματος!
Πώς να τηγανίσετε χωρίς λάδι (ή βούτυρο) και…χωρίς φριτέζα αέρος
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες, στους κεφτέδες και γενικά στα τηγανιτά; Κανένας. Ωστόσο το τηγάνισμα είναι ένα είδος μαγειρέματος που καλό θα ήταν να μην γίνεται συνέχεια, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας. Αλλά ευτυχώς υπάρχει λύση.
Εκτός λοιπόν από εκείνες τις τεχνολογικές λύσεις που μας επιτρέπουν να τηγανίζουμε χωρίς λάδι, όπως οι φριτέζες αέρα, υπάρχει ένα συστατικό που μας επιτρέπει να τηγανίζουμε χωρίς λάδι ή φυτικά ή ζωικά λίπη και να έχουμε υγιεινό και τραγανό τηγάνισμα. Και αυτό το συστατικό είναι η σκόνη γλυκόζης.
Μια νέα τάση στη μοριακή κουζίνα εκμεταλλεύεται τη μεγαλύτερη ικανότητα της γλυκόζης να μεταφέρει τη θερμότητα τηγανίζοντας σε λιγότερο χρόνο. Και είναι εύκολο να το δοκιμάσετε ακόμα και σε οικιακές παρασκευές.
Στην πραγματικότητα, αυτή η φυσική ζάχαρη που εξάγεται από τα σταφύλια λιώνει στους 160 βαθμούς χωρίς νερό και δεν καραμελώνει μέχρι τους 190 βαθμούς, ένα τέλειο εύρος θερμοκρασίας για ελαφρύ τηγάνισμα. Χάρη στην υψηλή θερμική αγωγιμότητα, η σκόνη γλυκόζης καθιστά δυνατή τη μείωση των χρόνων τηγανίσματος, ενώ το ιξώδες της δίνει τραγανό και αποφεύγει το φαινόμενο του «σφουγγαριού» στα τηγανητά.
Πώς να τηγανίσετε με σκόνη γλυκόζης
Το τηγάνισμα με γλυκόζη σε σκόνη είναι πολύ εύκολο. Απλά βάζουμε τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε ανακατεύοντας απαλά και συνεχώς μέχρι να διαλυθεί.
Μόλις φτάσει η θερμοκρασία των 160 βαθμών, η σκόνη γλυκόζης θα λιώσει τελείως, θα γίνει διαφανής: αυτή είναι η στιγμή για να προσθέσουμε τα φαγητά και να τα τηγανίσουμε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ροδίσει Μόλις είναι έτοιμο, απλά ανασηκώνουμε τα τηγανητά με μια τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά, ώστε να φύγει η περίσσεια γλυκόζης.