Σεισμός τώρα: Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος χτυπάει το καμπανάκι για μια περιοχή της Ελλάδας που τις τελευταίες ώρες… κουνιέται!
Ο σεισμός «παραμονεύει» στη Νεάπολη Λασιθίου, προειδοποίησε σήμερα (03.01.2023) ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός στη Νεάπολη Λασιθίου.
Ειδικότερα, ο γνωστός σεισμολόγος γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook:
Νεάπολη Λασιθίου, ο Εγκέλαδος…παραμονεύει!
Έντονη σεισμική δράση αναπτύσσεται στο θαλάσσιο χώρο βόρεια από τη Νεάπολη με πολλούς σεισμούς από τις 28.12.2022. Τα μεγέθη είναι σχετικώς μικρά, δεν υπερέβησαν το 4,4. Ωστόσο, η επιμονή της σεισμικής δράσης επιβάλλει εξίσου επίμονη και συνεχή αξιολόγηση της πορείας του φαινομένου.
Σεισμός τώρα: Περιοχή 1 ώρα από την Αθήνα θέλει μεγάλη προσοχή
Σεισμός τώρα: Ανησυχία προκαλεί ο πρόσφατος σεισμός των 4,9 ρίχτερ που σημειώθηκε σε περιοχή της Εύβοιας και σε απόσταση 1 ώρας από την πρωτεύουσα της Αθήνας.
Την πιθανότητα να σημειωθεί ένας πιο ισχυρός σεισμός τουλάχιστον 5,5 ρίχτερ στην ίδια περιοχή εξέφρασε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και αποσαφήνισε την αναγκαιότητα των κινητών σεισμογράφων, ώστε να παρατηρείται καλύτερα το φαινόμενο από τους επιστήμονες.
Για την σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, μετά από τα 4,9 Ρίχτερ της Τετάρτης, μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λίγη ώρα μετά από την παρέμβαση του Προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος σημείωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει ένας σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, είπε πως «έχουμε μια εστία στα Νέα Στύρα, που έχει παρελθόν. Στα Ψαχνά είναι μια νέα εστία. Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός τα 4,9 Ρίχτερ».
Σεισμός τώρα: Έντονη ανησυχία
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μόνο όταν είναι σίγουροι οι επιστήμονες μπορούν να μιλούν για την κύρια δόνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στις 29 Νοεμβρίου ξυπνήσαμε με 4,7 Ρίχτερ. Κάποιοι συνάδελφοι με τα στοιχεία που είχαν είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός και το απόγευμα έγινε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ».
Αφήνοντας αιχμές για την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι
«Η επιτροπή έδωσε καλές οδηγίες, αλλά υπήρξαν δύο παραλείψεις. Η πρώτη παράλειψη είναι ότι δεν συνέστησε την τοποθέτηση κινητών σεισμογράφων για να παρακολουθήσουμε καλύτερα την περιοχή, που είναι 1 ώρα από την Αθήνα.
Από χθες μέχρι τώρα έχουμε 75 καταγεγραμμένες σεισμικές δονήσεις, Υπάρχονυ και άλλες που δεν καταγράφονται και αν είχαμε κινητούς σεισμογράφους θα είχαμε 10 φορές περισσότερες καταγραφές, που θα μας βοηθούσαν να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «είναι εύλογο να ανησυχεί ο κόσμος. Το ζήτημα είναι εμείς πως αποκρινόμαστε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Πολιτείας. Η δεύτερη παράλειψη είναι ότι δεν έχει γίνει αξιολόγηση για το τι γίνεται στην νότια Εύβοια. Έχει πολλά ρήγματα, τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή η νότια Εύβοια, όχι μόνο η κεντρική».
«Μπορεί να χρειαστούν και 2 και 3 ημέρες για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός», επεσήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Σεισμός τώρα: Έξι παρατηρήσεις Τσελέντη για τη δόνηση – Θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί
Για «μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούς» κάνει λόγο ο σεισμολόγος Άκη Τσελέντης σε ανάρτησή του τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα δώσει άλλο μεγαλύτερο σεισμό το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας.
Επιπλέον, στην ανάρτησή του τονίζει ότι «η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς».
Η ανάρτησή του:
Χθες όπως διαπιστώσατε απέφυγα να προβώ σε δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ παρ/ ότι δέχθηκα δεκάδες αιτήματα. Επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι όταν λέω κάτι αυτό πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και βγαίνω ΜΟΝΟ τότε.
Δεν έχει νόημα λίγα λεπτά μετά από κάθε σεισμό να πετάγονται διάφοροι χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο για το ένα λεπτό δημοσιότητας να προβαίνουν σε επιστημονικές αξιολογήσεις και να κινδυνολογούν για να κινήσουν το ενδιαφέρον και να δίνουν οδηγίες στον κόσμο!
Σε κάθε «ισχυρό» σεισμό
είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και υπομονή να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία για να τα αξιολογήσουμε και να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και επάρκεια στο πως εξελίσσεται το φαινόμενο.
Η Κυβέρνηση πρόσφατα συγκρότησε μια ολιγομελή επιτροπή σεισμικού κινδύνου αποτελούμενη από επιστήμονες καταξιωμένους στο αντικείμενο σεισμικής επικινδυνότητας και σεισμικής διακινδύνευσης στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος.
Μισή ώρα μετά το χθεσινό σεισμό και τα 6 μέλη της επιτροπής αυτής συσκευθήκαμε και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα το οποίο καταθέσαμε στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλλιανίδη ο οποίος το διαβίβασε στον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στο πόρισμα μας, εδώθησαν οδηγίες στον κρατικό μηχανισμό για το τι πρέπει να κάνει και φυσικά και οι κάτοικοι.
Εγώ προσωπικά μίλησα με τρεις Υπουργούς οι οποίοι αμέσως μετά το σεισμό επικοινώνησαν μαζί μου και τους μετέφερε τις έως τότε πληροφορίες που είχα για το φαινόμενο.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς.
Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%!
Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί.
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Εύβοιας.
Δεν παρατηρήσαμε καμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος.
Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης και τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
(**) Ως πρώην μαθητής του οφείλω να συγχαρώ τον Ομότιμο Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος σε αιτήματα πολλών δημοσιογράφων να εμφανιστεί δήλωσε «εγώ είμαι συνταξιούχος υπάρχουν νεότεροι επιστήμονες που πρέπει μερικές φορές να παίρνουν τη σκυτάλη»
Άλλαξε το ρου της ιστορίας
Πολλοί πίστευαν ότι ο σεισμός ήταν μια τιμωρία του Θεού. Άλλοι αναρωτήθηκαν αν η επιστήμη ήταν ένας καλύτερος τρόπος να κατανοήσουμε το σύμπαν και τον τρόπο λειτουργίας του. Σήμερα συνδέουμε αυτούς τους στοχαστές με την Εποχή του Διαφωτισμού, μια ιστορική περίοδο που οδήγησε στη Γαλλική Επανάσταση και στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.
Λίγο καιρό μετά τον σεισμό μεγέθους 8,5 βαθμών που κατέστρεψε την πόλη της Λισαβόνας το 1755, ένας διακεκριμένος άνδρας ανέβηκε σε ένα άλογο και κάλπασε μέσα από τα ερείπια για να φτάσει στον βασιλιά της Πορτογαλίας.
Ο μονάρχης, ο Dom José I, είχε γλιτώσει οριακά τον θάνατο παραμένοντας στο εξοχικό του παλάτι έξω από την πόλη. Ως κάποιος που εκτιμούσε το κυνήγι και τη φιλαρέσκεια πολύ περισσότερο από τη διακυβέρνηση, ο βασιλιάς δεν ήταν σίγουρος για το πώς να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο βασίλειό του.
Σε μια στιγμή που έμεινε για πάντα χαραγμένη στα βιβλία της ιστορίας της Πορτογαλίας, ο διακεκριμένος έφιππος άνδρας, ο υπουργός Επικρατείας Sebastião José de Carvalho e Melo, διαισθανόμενος την αβεβαιότητα στον αέρα, άρχισε να δίνει εντολές στους βοηθούς του αναλαμβάνοντας τη διοίκηση στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Με την ευλογία του βασιλιά, ο ντε Καρβάλιο -γνωστός στην ιστορία ως Μαρκήσιος ντε Πομπάλ- συνέχισε να κυβερνά την Πορτογαλία μέχρι τον θάνατο του Ντομ Ζοζέ. (Μετά τον σεισμό, ο Ντομ Ζοζέ, που έπασχε από οξεία κλειστοφοβία μέσα στα κτήρια, έζησε τις υπόλοιπες ημέρες του σε μια παλατιανή σκηνή, λειτουργώντας ως διακοσμητικό πρόσωπο, ενώ ο Πομπάλ έπαιρνε στρατηγικές αποφάσεις).
Στα 22 χρόνια της εξουσίας του, ο Πομπάλ θα γινόταν μια βαθιά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που χρησιμοποίησε την καταστροφή της Λισαβόνας για να αναγκάσει τη θρησκευόμενη χώρα να εισέλθει στη σύγχρονη εποχή. Η Λισαβόνα που προέκυψε μετά τον σεισμό επέδειξε σύγχρονη σκέψη για τη σεισμολογία, την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό καταστροφών.