Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαPower pass: Η έκτακτη πληρωμή - Πώς θα είναι το νέο επίδομα...

Power pass: Η έκτακτη πληρωμή – Πώς θα είναι το νέο επίδομα ρεύματος

Power Pass: Αλλαγή στον τρόπο της επιδότησης ρεύματος προωθεί η Κυβέρνηση, καθώς όπως φαίνεται, θα είναι διαφορετικός από αυτόν που μέχρι τώρα γνώριζαν οι πολίτες (σ.σ Power Pass).

Power Pass: Η αιτία της διαμόρφωσης αυτής είναι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξευτούν…

Διαφορετικό μοντέλο από το Power Pass θα έχει η επιδότηση στο ρεύμα προκειμένου να μη φουσκώσουν πολύ οι λογαριασμοί.

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας».

Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Θα ανακοινωθεί παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Power Pass: Η νέα επιδότηση στο ρεύμα

Ο τρόπος της επιχορήγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο, δεν θα μοιάζει με το μοντέλο του Power Pass.

Τα βασικό σενάριο της κυβέρνηση είναι να δοθεί χαμηλότερη βασική επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία θα εξασφαλίζουν έξτρα ποσό ανάλογα με τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης.

Αν αυτό όμως είναι πιο απλό για τα νοικοκυριά δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις που οι ανάγκες τους σε ρεύμα είναι ανελαστικές. Το μέτρο θα χρειαστεί το ιστορικό κατανάλωσης ρεύματος της παροχής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα δύσκολο.

Ένα άλλο σενάριο στο τραπέζι είναι η κλιμακούμενη ενίσχυση στους λογαριασμούς αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση.

«Εξετάζονται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Power Pass: Πότε η πληρωμή του Power Pass

Μερικές μέρες ακόμα θα πρέπει να περιμένουν οι δικαιούχοι του Power Pass για να πάρουν τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται για τους λογαριασμούς του Ιουνίου. Η εμβόλιμη πληρωμή θα καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο αναμένεται να λάβουν το Power Pass το πολύ σε 8 μέρες. Το πιθανότερο είναι η πληρωμή να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα χρήματα είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών επειδή «περίσσεψαν» ουσιαστικά 20 εκατ. ευρώ από την υλοποίηση του προγράμματος για το χρονικό διάστημα από Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022. Αυτό το ποσό θα μοιραστούν όσοι έχουν ήδη εγκριθεί στον πρώτο γύρο.

Φυσικά, τα χρήματα που θα δουν οι δικαιούχοι θα είναι πολύ μικρότερα, ακόμα και από τις πληρωμές του Ιουλίου, οπότε και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να πάρουν πάνω από 40 ευρώ για ολόκληρο το εξάμηνο.

Ακόμα δε και από όσους πληρούσαν τα κριτήρια, υπήρχαν αρκετοί που δεν πήραν επίδομα ρεύματος, αφού τα ποσά κάτω από 18 ευρώ που εκκαθαρίστηκαν δεν πληρώνονται.

Power Pass: Ποιοι δεν θα πάρουν τον Σεπτέμβριο

Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας
Όσοι δεν πληρώθηκαν ούτε την πρώτη φορά
Τέλος Power Pass 2 και Fuel Pass 3
Τελικά, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και από τη λίστα μέτρων στη ΔΕΘ βγήκαν οι νέοι γύροι για επίδομα ρεύματος και επίδομα καυσίμων.

Καμία αναφορά δεν έγινε σε αυτά τα δύο επιδόματα ούτε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού αλλά ούτε και της συνέντευξης Τύπου.

Αντιθέτως, ανακοινώθηκε η επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ αλλά με κόφτη για χιλιάδες δικαιούχους, επίδομα θέρμανσης το οποίο μάλιστα θα είναι διπλό για όσους επιστρέψουν στο πετρέλαιο και άλλα μέτρα.

Τη χρυσή τομή για την επιδότηση ενέργειας αναζητεί η κυβέρνηση

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει όλα τα δεδομένα που αφορούν στην επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε αυτή να λειτουργήσει ως πραγματική ανάσα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να μην βγει εκτός προϋπολογισμού.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχουν υπογραμμίσει κατ΄επανάληψη κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι μετρημένα, κοστολογημένα που δεν επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε προαναγγείλει πως οι ανακοινώσεις για την επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας, η οποία θα περιλαμβάνει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου, θα γίνουν τέλος του μήνα.

Έως εκείνη τη στιγμή οι επιτελείς της κυβέρνησης, αναζητούν τη χρυσή τομή για το νέο power pass.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δωθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μια χαμηλότερη βασική επιδότηση τα οποία θα εξασφαλίζουν έξτρα ποσό ανάλογα με κάποιον στόχο μείωσης της κατανάλωσης.

Χαμηλή κατανάλωση, υψηλή επιδότηση

Το συγκεκριμένο σενάριο παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή του όσον αφορά τις επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό αναζητούνται εναλλακτικές.

Ένα ακόμα σενάριο είναι η κλιμακούμενη ενίσχυση στους λογαριασμούς αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι:

«Το 80% των παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Τα 4,1 δισ για τα νοικοκυριά και τα 6,5 δισ για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ. Για την υλοποίηση των μέτρων κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός.

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως από τα 2,9 δισ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού μεγάλο ποσό θα πάει για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022.

Σκρέκας: Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές φυσικού αερίου – Έρχονται ανακοινώσεις

«Θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο σε αυτούς που δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να το υποκαταστήσουν»: αυτό διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να επιδοτηθεί στο ίδιο ποσοστό με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μιλώντας ενημερωτική εκπομπή ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε, μάλιστα, ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος επιδοτούνται πάνω στους λογαριασμούς ρεύματος. Με έναν τρόπο που εκεί απορροφούμε το 94%. Στο φυσικό αέριο δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το ίδιο ποσοστό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε για να περάσουμε ομαλά τον χειμώνα. Είναι σημαντικό το θέμα της εξοικονόμηση ενέργειας, για παράδειγμα με το να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη ένα βαθμό πιο χαμηλά, θα μπορέσει να βοηθήσει το περιβάλλον, αλλά θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ