Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαPower Pass: Ανοίγει εκτάκτως ξανά η πλατφόρμα - Τι να κάνετε

Power Pass: Ανοίγει εκτάκτως ξανά η πλατφόρμα – Τι να κάνετε

Power Pass: Ανοίγει εκτάκτως ξανά η πλατφόρμα. Τι συνέβη ακριβώς και ποιοι μπορούν να κάνουν νέα αίτηση για επίδομα ρεύματος.

Στο τραπέζι να ανοίξει η πλατφόρμα για όσους έκαναν «λαθάκια» αλλά όχι για νέες αιτήσεις.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανοίξει» ξανά η πλατφόρμα για το Power Pass για τις διορθώσεις ώστε να πάρουν το επίδομα ρεύματος όσοι έκαναν μικρά λάθη.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Power Pass – Ανοίγει εκτάκτως ξανά η πλατφόρμα

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, έχει αφήσει «ορθάνοιχτη πόρτα» στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις διορθώσεις, ώστε και όσοι έκαναν μικρά λάθη να μπορούν να πάρουν το power pass.

Παρά, λοιπόν, το ότι η διαδικασία του Power Pass ολοκληρώθηκε και οι πληρωμές έγιναν, αρκετοί ζητούν δεύτερη ευκαιρία, για να μη χάσουν το επίδομα ρεύματος και παρ’ ότι το ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει τροποποιητική αίτηση για το επίδομα ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πριν από λίγες ημέρες πως «εξετάζουμε τρόπους πώς θα διορθωθούν τα λάθη», όπως το πιο απλό λάθος στο iban.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, «μέσω πλατφόρμας ή με την ίδια αίτηση, θα δούμε το πώς, θα δίνεται η δυνατότητα για τη διόρθωση λαθών στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Υπάρχουν πολλά αιτήματα που έχουν φτάσει και σε εμάς και εξετάζουμε πώς θα διορθωθούν τυχόν λάθη», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Εξετάζουμε τα αιτήματα που έχουν έρθει. Μπορεί κάποιος να έχει βάλει έναν λάθος αριθμό στον τραπεζικό λογαριασμό. Όλα εξετάζονται για το πώς θα μπορέσουν να διορθωθούν, αυτοί που δικαιούνται να λάβουν την ενίσχυση, αυτό το 60% της αυξημένης τιμής που πλήρωσαν στο ρεύμα».

«Δεν γνωρίζω το πώς, αλλά εξετάζουμε το πώς αυτά θα μπορέσουν να διορθωθούν» απάντησε ο υπουργός.

Πάντως, ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να δεχθεί νέες αιτήσεις.

Δύο είναι οι επιλογές που εξετάζονται μέχρι στιγμής:

Είτε να μπαίνουν οι δικαιούχοι στην ίδια πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr και να διορθώσουν τις αιτήσεις που υπέβαλαν.
Είτε σε μια νέα πλατφόρμα να συγκεντρωθούν όλα τα λάθη.

Power Pass: Πολύ μικρά τα ποσά

Βέβαια, αναμένεται τα ποσά να είναι υπερβολικά μικρά, μιας και οι δικαιούχοι θα μοιραστούν ουσιαστικά -αναλογικά- 20 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είχε ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που δόθηκε ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Επειδή έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Power Pass, αλλά και γιατί ορισμένοι καταναλωτές έλαβαν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς εντός Ιουνίου 2022, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει άλλη μία πληρωμή.

Έτσι, το επόμενο διάστημα, για τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης.

Κάνατε ένσταση όσοι δεν πήρατε επίδομα ρεύματος;

Περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές δεν πήραν το επίδομα ρεύματος, ενώ δεν είναι λίγοι από όσους απομένουν που και εκείνοι θα κοπούν.

Η πλατφόρμα είναι κλειστή και δεν επιτρέπονται διορθώσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ενστάσεις γιατί έκαναν λάθη και ζητούν να ξανανοίξει το σύστημα.

Όσοι δεν πήραν επιστροφή χρημάτων, ακόμα και εάν έχουν πάρει ένα email ανάλογα με το πού είναι η αίτηση, εκεί δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο να επανέλθουν με καινούρια συμπληρωμένη αίτηση σωστά. Κάποιος ο οποίος δεν έχει μπει να κάνει αίτηση, ή έχει απορριφθεί για συγκεκριμένους λόγους εντελώς, δεν έχει δοθεί ακόμα η δυνατότητα ένστασης.

Οι 4 λόγοι που απορρίπτεται η αίτηση

τα σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα
η επιβάρυνση από τη ρήτρα κάτω από 30 ευρώ, τα ποσά κάτω από 18 ευρώ που εκκαθαρίστηκαν δεν πληρώνονται
πελάτες κοινωνικού τιμολογίου
αίτηση για επαγγελματική στέγη και όχι για πρώτη ή φοιτητική κατοικία όπως προβλέπεται για την επιδότηση
Power Pass gov gr: Έρχεται νέο επίδομα
Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται, αφού είναι πολύ πιθανό να μοιραστεί εκ νέου επίδομα για το ρεύμα.

Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε νέες παρεμβάσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα από τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το Power Pass 2 θα είναι ενισχυμένο, με μεγαλύτερα ποσά για τους δικαιούχους.

«Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι, έτσι όπως πάει η οικονομία το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Τον Ιούνιο φαίνεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τους στόχους. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως αν ανέβει η τιμή στο ρεύμα, ίσως να δοθούν μεγαλύτερα ποσά:

«Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο, αν ανέβει η τιμή του, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία».

Άρα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν το νέο γύρο power pass μέσα στο φθινόπωρο.

Power Pass: Ο λόγος που πήρατε λιγότερα χρήματα τώρα

Πολλοί ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν καθώς το ποσό που τους πιστώθηκε ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Σύμφωνα με το OPEN, ο λόγος είναι πως οι πάροχοι ρεύματος εξέδωσαν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, οι οποίοι δεν είναι οι τελικοί εκκαθαριστικοί.

Υπενθυμίζεται πως το Power Pass αφορά λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιο 2022 και αποκλειστικά στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης, από το επίδομα αφαιρέθηκε η κρατική επιδότηση που είχαν λάβει ορισμένοι καταναλωτές για καταναλώσεις ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες.

Έγιναν οι πληρωμές του β’ κύκλου
Λεφτά στους λογαριασμούς τους είδαν οι δικαιούχοι του Power pass χθες, καθώς πληρώθηκαν όσοι δεν πληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Το σύστημα ολοκλήρωσε την εκκαθάριση, έβγαλε πληρωτέο ποσό προς τους δικαιούχους και χθες πληρώθηκαν αναλόγως την τράπεζα που έχουν δηλώσει.

Παράλληλα, η κυβέρνηση άνοιξε την βεντάλια με τους δικαιούχους ανακοινώνοντας πως στις πληρωμές του Power Pass εντάσσονται και όσοι έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα από τους παρόχους ενέργειας για τον μήνα Ιούνιο. Αυτή η πληρωμή αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του μήνα.

Συνολικά έγιναν 2,9 εκατομμύρια αιτήσεις για το Power Pass και εγκρίθηκαν 2,5 εκατομμύρια. Η επιδότηση αφορούσε στο 60% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ