Πότε μπαίνει το Μarket Pass 2 – Η ημερομηνία της νέας πληρωμής

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το Market Pass παρατάθηκε μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

Πότε μπαίνει το Μarket Pass 2 - Η ημερομηνία της νέας πληρωμής

Οι ενισχύσεις θα παρασχεθούν έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ οι ψηφιακές κάρτες θα παραμείνουν ενεργές έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, όπως ανέφερε ο φοροτεχνικός Χρήστος Κρίγκας στην ΕΡΤ.

Το Market Pass αναγνωρίζεται ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην αγορά, σύμφωνα με την εκτίμησή του.

Για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν σε Θεσσαλία, Έβρο, Βοιωτία, και Φθοιώτιδα υπάρχει ένα διπλό Market Pass, εξήγησε.

Θέλει προσοχή η απάτη με το Market Pass

Αναφέρθηκε στο φαινόμενο phishing που γίνεται το τελευταίο διάστημα, όπου διάφοροι απατεώνες τηλεφωνούν σε ανύποπτους πολίτες και ζητάνε κωδικούς πρόσβασης στο Market Pass, αναφέροντας και ονόματα λογιστών, είπε ότι ουδέποτε ένας λογιστής θα έπραττε κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στο έκτακτο επίδομα των 10 έως 200 ευρώ που θα δοθεί σε συνταξιούχους, είπε ότι αφορά 750.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

Όσοι έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ θα πάρουν εφάπαξ 200 ευρώ, όσοι έχουν σύνταξη από 701 έως 1150 ευρώ θα πάρουν 150 ευρώ κι όσοι έχουν σύνταξη από 1201 έως 1600 ευρώ θα πάρουν εφάπαξ 100 ευρώ, είπε.

Για τους αγρότες είπε ότι θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του 2023 για το αγροτικό πετρέλαιο

Αναφερόμενος στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είπε ότι αναπροσαρμόζεται κατά 8% για 225.000 νοικοκυριά.

Αναφερόμενος στην επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου στα 1,2 εκατ. κι αναφέρθηκε αναλυτικά στις προϋποθέσεις. Διευκρίνισε ότι η επιδότηση αυτή θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου 1/1/2024 έως 31/3/2024.

Τι ισχύει για την αίτηση Market Pass

Εντός του Ιανουαρίου 2024, και πριν την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμών, διενεργούνται τελικοί έλεγχοι για όλους του αιτούντες της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως ως προς τα μέλη του νοικοκυριού. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τόσο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την αίτηση σε προηγούμενους κύκλους του Market Pass και λαμβάνουν την ενίσχυση των μηνών Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 αυτόματα, όσο και τους νέους αιτούντες. Μετά τον έλεγχο και την πλήρωση των προϋποθέσεων διενεργείται σχετική πληρωμή.

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο αιτών που θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο θα έχει δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις μετά την 8η Ιανουαρίου 2024 και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2024. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2024. Εάν υπάρξει απόρριψη της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η αλλαγή του μέσου καταβολής της ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι η παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων για όλους τους δικαιούχους του Market Pass ΙΙ αποφασίστηκε για λόγους επιχειρησιακής ευθυγράμμισης των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης και ιδίως για την αντιμετώπιση μη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας των παρατάσεων υποβολής τους από τους πληγέντες των φυσικών καταστροφών.