Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά οι τράπεζες στην Ελλάδα αναμένεται να κλείσουν για δύο ημέρες. Ποιος είναι ο λόγος…
Χωρίς τράπεζες θα παραμείνει η χώρα μας, καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα των Καθολικών.
Πιο συγκεκριμένα, το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο θα παραμείνει κλειστό.
Η Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα (7/4 και 10/4) θεωρούνται ως ειδικές ημέρες αργίας για τις διατραπεζικές συναλλαγές και έως εκτούτου θα υπάρχει περιορισμένη εξυπηρέτηση από το προσωπικό στους πελάτες τους.
Το καθεστώς της ειδικής αργίας θα ισχύει και φέτος στις τράπεζες όσον αφορά το Πάσχα των Καθολικών.
Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών θα ισχύσει στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά την 7η και 10η Απριλίου 2023.
Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2) θα παραμείνει κλειστό αυτές τις δύο ημέρες (7/4 και 10/4), δηλαδή τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών το 2023.
τράπεζες: Κλείνουν στην Ελλάδα!
Καθώς οι παραπάνω ημέρες δεν συμπίπτουν με εθνικές μας αργίες, θεωρούνται (άρθρο 11 του Ν.3336/2005) ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.
Ως εκ τούτου και με βάση το ν. 3336/2005, τις παραπάνω ημερομηνίες τα καταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν μεν ανοιχτά, (οι συγκεκριμένες ημέρες είναι εργάσιμες για το προσωπικό), αλλά θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, καθώς η μη λειτουργία του συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.
Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 11 Απριλίου 2023, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.
Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία 11 Απριλίου 2022, δηλαδή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Αναμένεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
τράπεζες: Τέλος καλό, όλα καλά;
Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και θεαματική αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας ελπίδες για ανάσχεση της καθοδικής πορεία των δύο τελευταίων εβδομάδων, κατά τις οποίες ο τραπεζικός δείκτης έχασε τα 2/3 των κερδών του προηγούμενου διμήνου (από την αρχή του έτους), ενώ ο ΓΔ απώλεσε τα μισά.
Από το ναδίρ του -5,26% οι τράπεζες γύρισαν ενδοσυνεδριακά σε θετικό πρόσημο (+0,97%) και όλοι οι δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας. “Καραβιές” μετοχών άλλαξαν χέρια, καθώς ισχυρά χαρτοφυλάκια παρενέβαιναν για να στηρίξουν τα χαρτιά τους, ή αξιοποιούσαν την ευκαιρία για τοποθετήσεις με μεσοχρόνιο ορίζοντα. 143,1 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος, 152,7 εκατ. μαζί με τα διακινηθέντα πακέτα.
Τέλος καλό, όλα καλά; Δεν είναι καθόλου σίγουρο. Η ελληνική αγορά βρέθηκε σήμερα στα απόνερα της διεθνούς αναταραχής που προκάλεσε η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της αυξανόμενης εκλογικής αβεβαιότητας και του πολιτικού ρίσκου.
Η αναταραχή στις αγορές δεν πρόκειται να σταματήσει γρήγορα – το αντίθετο μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί και να “υποτροπιάσει”
Το εκλογικό-πολιτικό ρίσκο θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες, με παράλληλη επιδείνωση του κοινωνικού και οικονομικού κλίματος.
τράπεζες: Τελειώνει η διόρθωση;
Το παράγορο και ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι η διόρθωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με όρους τεχνικής ανάλυσης. Πιθανότατα θα ακολουθήσει ανοδική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι πρόσκαιρη, ή να έχει διάρκεια και να επαναφέρει την αγορά σε τροχιά περαιτέρω ανόδου. Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις. Σημαντική παράμετρος το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ προβλέπουν αύξηση της μεταβλητότητας, εναλλαγές κατεύθυνσης και κίνηση του ΓΔ στη ζώνη των 1.045-1.065 μονάδων. Κρίσιμες θα είναι οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ενώ σημαντική παράμετρος θα αποδειχθεί το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, επηρεάζοντας αποφάσεις και επιλογές των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων.
Προς το παρόν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό. Ο DAX και ο CAC40 βυθίζονται -2,90%, ο FT100 χάνει 2,75%. Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στη Wall Street (Dow Jones και S&P500 +0,50%), ο Nasdaq ανεβαίνει +1,15%).
Ποταμοί χρήματος μετακινούνται στα ομόλογα, που τρέχουν σήμερα σε ρυθμούς ράλι. Περίπου 22 μονάδες βάσης πέφτουν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς,περίπου 10μβ του ελληνικού.
Γιατί δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο
Μπορεί να καταγράφεται ως κατάρρευση τραπεζών, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί αυτού, αλλά για το σκάσιμο της φούσκας των cryptos από τη φρενήρη άνοδο των επιτοκίων και ήδη, τόσο οι επενδυτικοί οίκοι και οι αναλυτές της Wall Street, όσο και ειδικοί στην Ελλάδα δεν βλέπουν καμιά σύνδεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και στην περίπτωσή μας ακόμα περισσότερο με τις ελληνικές.
Σχετικές είναι οι αναλύσεις της JP Morgan, της UBS και οι δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Πετράκη.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότατους δείκτες ρευστότητας, μεγάλες καλύψεις στα δάνειά τους και έχουν περιορίσει σημαντικά τα κόκκινα δάνειά τους. Έχοντας υψηλά ίδια κεφάλαια και ρευστότητα κι έχοντας περάσει την πολύχρονη περιπέτεια των δανείων αυτών, μετά την αύξηση των κεφαλαίων τους και την πολιτική αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ, έχουν υποχρεωτικά περιορίσει το δανεισμό των νοικοκυριών.
Έχουν στραφεί κυρίως στις φερέγγυες επιχειρήσεις και κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων τους σε επενδυτικές χρηματοδοτήσεις όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι ευνοϊκές για τους δανειολήπτες και μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Έτσι για παράδειγμα:
*Η Eurobank που ανακοίνωσε τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα 2022, θα δώσει φέτος μόλις 100 εκατ. ευρώ δάνεια σε νοικοκυριά. Έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε 5,2% του συνόλου κι έχει αυξήσει τις καλύψεις των δανείων στο 74,6% με κεφαλαιακή επάρκεια 15,2% (Fully Loaded CET1). Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 73,1% και ο δείκτης ρευστότητας LCR στο 172,9%.
*H Τράπεζα Πειραιώς που προηγήθηκε και ανακοίνωσε πρόσφατα αποτελέσματα, έχει μειώσει το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 6,8% του συνόλου μετά από συνολικές διαγραφές κόκκινων δανείων 3,87 δισ. ευρώ το 2021 και 320 εκατ. ευρώ το 2022, αυξάνοντας τις καλύψεις στο 54,1% των δανείων. Η καθαρή πιστωτική επέκταση 550 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 ήταν ουσιαστικά επιχειρηματικά δάνεια.
Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων FL CET1 αυξήθηκε πέρυσι σε 11,5% και τα υγιή δάνεια έφθασαν συνολικά τα 28,6 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 62% και ο δείκτης ρευστότητας LCR στο 201%.
*Καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας οι οποίες επίσης έχουν υγιείς δείκτες κι έχουν βελτιώσει τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια, να θυμηθούμε ότι ένας από τους δείκτες που ουσιαστικά αποτελεί γενικό τεστ ακραίων καταστάσεων για τη ρευστότητα των τραπεζών, είναι ο δείκτης LCR (Liquidity Cover Ratio).
Αφορά στο ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων υψηλής ρευστότητας που κατέχουν οι τράπεζες αν υπάρξουν έντονες διαταραχές (αναλήψεις και bank run) οι οποίες θα οδηγήσουν σε έντονες εκροές εντός 30 ημερών.
Είναι ένας ακόμα από τους δείκτες (πέραν του δείκτη δανείων προς καταθέσεις, όπου ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες έχουν περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με τα δάνεια που έχουν δώσει) στους οποίους οι ελληνικές τράπεζες, αριστεύουν.
Ο δείκτης άρχισε να χρησιμοποιείται για κάλυψη 100% από το 2019 από την ΕΚΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες έδειξαν για όλες δείκτη LCR πολύ μεγαλύτερο από 100%. Είδαμε ότι η Eurobank έχει 172,9% και η Πειραιώς 201%. Με στοιχεία εννεαμήνου οι δείκτες κάλυψης ρευστότητας για τις δύο τράπεζες είναι:
*Η Alpha Bank είναι στο 167%
*Η Εθνική Τράπεζα είναι στο 250,5%
*Η Alpha Bank μείωσε στο εννεάμηνο 2022, τα κόκκινα δάνεια στο 8% και αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1,6 δισ. ευρώ στα 50,1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων FL CET1 αυξήθηκε σε 12,1%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 78% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας LCR στο 167%.
*Η Εθνική Τράπεζα αύξησε τα υγιή δάνεια κατά 1,3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2022 στα 26,5 δισ. ευρώ συνολικά. Τα κόκκινα δάνεια είναι συνολικά στο 1,8 δισ. ευρώ δηλαδή στο 5,9%. Η κάλυψή τους είναι η καλύτερη στην Ελλάδα στο 83%. Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων FL CET1 είναι στο 15,2%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 56%.
Συνεπώς, η πίεση για αναλήψεις που τσάκισε την αμερικανική SVB και μετά τη Signiature, ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος να εκφραστεί, δεν μπορεί να επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες, γιατί έχουν τα κεφάλαια.
Στην πραγματικότητα, η κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, (που δεν ήταν συστημικές τράπεζες) είναι ακόμα ένα, αλλά πιο σοβαρό πλέον επεισόδιο από το σκάσιμο της φούσκας των cryptos το οποίο όμως προκλήθηκε στο αδυνατισμένο σύστημα κρυπτονομισμάτων και τεχνολογικών εταιρειών – τραπεζών που συνδέονται με αυτές, εξ αιτίας της δραματικής και υπερβολικά γρήγορης ανόδου των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.