Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΠολύ άσχημα νέα για όσους πίνουν καφέ! Δείτε τι αποφασίστηκε

Πολύ άσχημα νέα για όσους πίνουν καφέ! Δείτε τι αποφασίστηκε

καφές: Σαρώνει το κύμα ακρίβεια με βασικά αγαθά και προϊόντα να παίρνουν συνεχώς αυξήσεις. Ενα από τα αγαθά είναι και καφές.

Κατά 7% έχει αυξηθεί η τιμή του καφέ σε έναν χρόνο (από τον Απρίλιο του 2021), ενώ το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας (δηλαδή το 2020-2021) η κατανάλωση είχε εκτοξευτεί κατά 10%.

Τώρα, η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί ξανά από τον Ιούνιο, αφού οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά έχουν προχωρήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων.

Τα αναπροσαρμοσμένα τιμολόγια των προμηθευτών είναι το «κερασάκι στην τούρτα», σε ένα ράλι αυξήσεων που έχει ξεκινήσει στον καφέ από πέρσι το καλοκαίρι.

Ο παγετός έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, αυξήθηκαν τα ναύλα μεταφοράς με κοντέινερ, ενώ οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ίσχυαν στον κόμβο εξαγωγής αγαθών Χο Τσι Μιν στο Βιετνάμ είχαν βάλει μια ακόμα «βόμβα» στις παγκόσμιες προμήθειες καφέ αλλά και στις τιμές.

καφές: Σαρώνει τα πάντα η ακρίβεια

Οι νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές πρώτων υλών και παρόχων υπηρεσιών, σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, ενώ και στα σούπερ μάρκετ αναμένονται να περάσουν οι ανατιμήσεις από τον επόμενο μήνα.

Η ακρίβεια παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τις βασικές προμήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι τιμοκατάλογοι που φτάνουν από τους προμηθευτές ενόψει του Ιουνίου είναι αρκετά «τσιμπημένοι» και αποτυπώνουν τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες θα έρθει και άλλο αντιμέτωπος ο καταναλωτής.

Αυτή την εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, που «έσπασε» ρεκόρ 28 ετών, γυρνόντας στη δεκαετία του ’90.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 10,2%, παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, έναντι αύξησης 0,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πρωτιά στις ανατιμήσεις είχε ξανά το φυσικό αέριο, που σε έναν χρόνο, έχει αύξηση 122%, ενώ ακολουθεί ο ηλεκτρισμός με 88% και με 55% το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όμως, πλέον η ακρίβεια διαχέεται και στα τρόφιμα. Ενδεικτικά, τα έλαια αυξήθηκαν 22%, 14% τα κρέατα, κατά 13% τα λαχανικά.

καφές: Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022:

Φυσικό αέριο: 26,2%

Αρνί και κατσίκι: 20,7%

Πουλερικά: 8%

Χοιρινό: 6,5%

Μοσχάρι: 6,4%

Γιαούρτι: 5,5%

Ψωμί: 5%

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφηκαν σε έναν χρόνο (Απρίλιος 2021-Απρίλιος 2022) είναι αρχικά στην ενέργεια, όμως συμπαρασύρθηκαν και τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

Κρέατα (γενικά): 14,1%

Ψωμί και δημητριακά: 10%

Έλαια και λίπη: 22%

Γαλακτοκομικά και αυγά: 11,7%

Λαχανικά (γενικά): 13,8%

Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα: 11,5%

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο: 15,8%

Μεταφορά επιβατών με πλοίο: 17,7%

Κινηματογράφοι-θέατρα: 13,9%

Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία: 16,1%

Ακρίβεια δίχως τέλος: Πού έφτασε η βενζίνη τα 2,5 ευρώ – Οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής

Φωτιά» στα νοικοκυριά έχει βάλει η ακρίβεια, την ώρα που ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,2 % τον Απρίλιο, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ 28ετίας.

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η βενζίνη
Αναλυτικότερα, οι τιμές στη βενζίνη δείχνουν να έχουν πλέον «κλειδώσει» πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιοχές οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 2,5 ευρώ το λίτρο.

Πανελλαδικά, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (στοιχεία 10/5/2022), η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έχει φτάσει τα 2,179 ευρώ και του diesel κίνησης τα 1,910 ευρώ.

Αρνητική πρωτιά στην τιμή της αμόλυβδης έχουν οι Κυκλάδες με 2,37 ευρώ/λίτρο, τα Δωδεκάνησα με 2,31 ευρώ/λίτρο και η Ευρυτανία με 2,267 ευρώ/λίτρο.

Βέβαια, υπάρχουν και περιοχές όπου η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,5 ευρώ/λίτρο όπως για παράδειγμα η Ικαρία και η Κάλυμνος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, η πλειοψηφία των οδηγών γεμίζει το ρεζερβουάρ με ποσά από 10 έως 20 ευρώ το πολύ (5-10 λίτρα), ίσα ίσα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής: 22% πάνω το ελαιόλαδο

Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε όλα τα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα βασικά είδη διατροφής, «πνίγοντας» ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές.

Ενδεικτικά:

Ελαιόλαδο: +22%
Κρέατα: +14,1%
Λαχανικά: +13,8%
Γαλακτοκομικά: +11,7%
Ψωμί: +10%

Εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στα μη βασικά αγαθά, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα και οικιακή είδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ