Ποια τα όρια για την κατανάλωση αλκοόλ τα Χριστούγεννα – Τεράστια πρόστιμα

Κατανάλωση αλκοόλ: Ποια είναι τα όρια του ποτού που μπορείτε να καταναλώσετε τα Χριστούγεννα για να μη δεχθείτε πρόστιμα. Δείτε στο newsme. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η σημερινή μέρα μετά την κατανάλωση του αλκοόλ από τον κόσμο. Τα μειωμένα αντανακλαστικά μας μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να μας οδηγήσουν σε κάποιο ατύχημα αν […]

Ποια τα όρια για την κατανάλωση αλκοόλ τα Χριστούγεννα - Τεράστια πρόστιμα

Κατανάλωση αλκοόλ: Ποια είναι τα όρια του ποτού που μπορείτε να καταναλώσετε τα Χριστούγεννα για να μη δεχθείτε πρόστιμα. Δείτε στο newsme.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η σημερινή μέρα μετά την κατανάλωση του αλκοόλ από τον κόσμο.

Τα μειωμένα αντανακλαστικά μας μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να μας οδηγήσουν σε κάποιο ατύχημα αν όχι δυστύχημα.

Από την άλλη, το λιγότερο που έχουμε να πάθουμε είναι να μας σταματήσει η τροχαία σε κάποιο μπλόκο για αλκοτέστ και ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει να λάβουμε και το αντίστοιχο πρόστιμο.

Κατανάλωση αλκοόλ Χριστούγεννα: Ποια είναι τα όρια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Οι ποινές που προβλέπονται ξεκινούν από τα 200 ευρώ και μπορούν φτάσουν σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο έως τα 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζονται ως εξής:

Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 γρ./λτ. έως 0,80 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πρόστιμο: 200 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος

Βαθμοί Ποινής: 5

Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 γρ./λτ. και μέχρι 1,10 γρ./λτ., μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πρόστιμο: 700 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες

Βαθμοί Ποινής: 9

Πρόστιμα Αλκοόλ Χριστούγεννα: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα πρόστιμα

Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πρόστιμο: 1.200 ευρώ / Φυλάκιση 2 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.

Βαθμοί Ποινής: –

Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση.

Πρόστιμο: 2.000 ευρώ / Φυλάκιση 6 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.

Βαθμοί Ποινής: –

Σύμφωνα με τα παραπάνω ένας οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γρ./λτ. αίματος και άνω. Ενδεικτικά 0,50 γρ./λτ. οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού δύναται να συγκεντρωθούν μετά την κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55 ml ουίσκι ή βότκα κ.α.

Υπάρχει πρόστιμα αν πηγαίνουμε αργά με το αμάξι;

Αρκετές φορές βλέπουμε οδηγούς να κινούνται πολύ αργά σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που βλέπουμε οχήματα περιορισμένων επιδόσεων σε αυτούς.

Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους και οι δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 130 χλμ/ώρα και 110 χλμ./ώρα αντίστοιχα για τα επιβατικά οχήματα, αλλά επισημαίνει και το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας.

Η ελάχιστη ταχύτητα κίνησης στον αυτοκινητόδρομο είναι τα 70 χλμ./ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οδηγούμε όχημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει με ασφάλεια αυτή την ταχύτητα, δεν πρέπει να κινείται σε αυτόν. Ο λόγος είναι απλός και είναι η ασφάλεια όλων των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός ένα τρίκυκλου, ο ποδηλάτης (ηλεκτρικού ή μη) και τα ηλεκτρικά πατίνια, δεν μπορούν να κυκλοφορούν σε αυτούς τους δρόμους, έστω και για λίγο, μιας και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον οδηγό τους όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου που κινούνται με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι πινακίδες σήμανσης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχυτήτας είναι χρώματος μπλε (κάτω φωτογραφία), ενώ αυτές για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας είναι κόκκινες με άσπρο.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., “ο οδηγός οχήματος υποχρεούται να μην παρεμποδίζει την ομαλή πορεία άλλων οχημάτων κινούμενος με ασυνήθη βραδύτητα και χωρίς ουσιαστικό λόγο”.

Για αυτό τον λόγο, αναφέρει ότι όποιος οδηγεί με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.