Πλειστηριασμοί: Αρχίζουν σε λίγο καιρό οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μην σας πάρουν το σπίτι.
Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί στη χώρα μας.
Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2022 θα γίνουν 4.285 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 1.973 αφορούν κατοικίες.
Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.
Υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των οφειλετών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς; Το MEGA παρουσιάζει μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να κρατήσουν το σπίτι τους.
Πλειστηριασμοί: Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε
Διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού. Το κύριο πρόβλημα σε αυτό τον μηχανισμό είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν αναγνωρίζουν τις ρυθμίσεις που έχει βγάλει το σύστημα. Το μέσο προστασίας αυτό το επικαλέστηκαν περίπου πενήντα χιλιάδες δανειολήπτες και μόνο τετρακόσιοι επωφελήθηκαν τελικά.
Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για ευάλωτα νοικοκυριά, αφορά τους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια του στεγαστικού επιδόματος, και μπορούν να μπουν σε μία ειδική πλατφόρμα – την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους – να συμπληρώσουν μία αίτηση, να πάρουν την βεβαίωση του «Ευάλωτου» και να προστατευτούν παίρνοντας μία επιδότηση από το κράτος της δόσης του δανείου.
Διμερής διαπραγμάτευση, μεταξύ δανειολήπτη και δανειστή, αλλά το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο δανειστής ζητάει συνήθως εξωπραγματική προκαταβολή από τον οφειλέτη.
Δικαστική προστασία με δυνατότητα ανακοπής και ασφαλιστικά μέτρα κατά διαταγής πληρωμής και ανακοπή κατά της κατάσχεσης, βάσει δικαστικού προηγούμενου που έχει διαμορφωθεί και θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι οφειλέτες.
Πλειστηριασμοί ακινήτων και από την Εφορία.
Δεν είναι μόνο εκείνοι που έχουν χρέη προς τις τράπεζες που απειλούνται με πλειστηριασμούς, αλλά και όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Ήδη «πακέτο» ακινήτων έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί, μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr.
Σε πλειστηριασμό θα βγουν οικόπεδα, μεζονέτες ακόμη και διαμερίσματα για ποσά που ξεκινούν από τα 23.000 ευρώ και ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.
Ο πρώτος από τους πλειστηριασμούς για χρέη στην Εφορία έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 23 Μαρτίου με τα υπόλοιπα ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί έως τον Μάϊο.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι πέρα από τους πλειστηριασμούς σχεδόν 2 εκατ. συμπολίτες μας κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Ήδη οι πλειστηριασμοί ακινήτων και από την Εφορία «ξεπαγώνουν» και στην ιστοσελίδα της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει αναρτήσει τα πρώτα ακίνητα που θα πλειστηριαστούν για χρέη προς την Εφορία.
Ποια ακίνητα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί της ΑΑΔΕ
Μεταξύ άλλων ακινήτων η λίστα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει:
Κατοικία 124,86 τ.μ. σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 365.000 ευρώ και το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει στις 18 Μαΐου.
Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στη Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει στις 23 Μαρτίου.
Μεζονέτα 374 τ.μ. σε οικόπεδο 1.200 τμ. στη Ν. Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 507.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου 2022.
Το 50% κτιρίου στον Δήμο Κασσάνδρας στην Χαλκιδική, που περιλαμβάνει ημιυπόγειο 35,26 τμ και υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο πάνω από το ισόγειο 68,60 τμ. Βγαίνει στο σφυρί, επίσης στις 13 Απριλίου 2022, με αρχική προσφορά 57.000 ευρώ
Έκταση 3.562 τ.μ. (κατά τον τίτλο κτήσης) στην Λέσβο με τιμή πρώτης προσφοράς 150.000 ευρώ. Στις 13 Απριλίου προγραμματίστηκε ο πλειστηριασμός.
Διαμέρισμα Β’ Ορόφου 50 τμ στον Δήμο Αθηναίων, με τιμή πρώτης προσφοράς 26.000 ευρώ. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει στις 23 Μαρτίου.
Η επανεκκίνηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης γίνεται σε όλα τα επίπεδα, καθώς σταδιακά «ξεπαγώνουν» οι διαδικασίες που είχαν σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας.
Το Δημόσιο καλείται να διεκδικήσει οφειλές από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων, οι οποίες ήδη έχουν φτάσει τα 111δισ. ευρώ.
Μόνο οι νέοι απλήρωτοι φόροι του 2021 έφτασαν τα 5,79 δισ. ευρώ ενώ με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 3.996.871 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Την πίεση των αναγκαστικών μέτρων έχουν ήδη δεχθεί 1.332.050 οφειλέτες.