Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήPlusΠιστοποιητικο νοσησης: Η εκτακτη ανακοίνωση για την τεράστια αλλαγή

Πιστοποιητικο νοσησης: Η εκτακτη ανακοίνωση για την τεράστια αλλαγή

Πιστοποιητικο νοσησης: Aπό Κυριακή 1 Μαΐου 2022, αίρονται πολλά από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Και επίσημα μπαίνει τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των ειδικών.

Αποφάσεις πάρθηκαν και για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους και εκπαιδευτικούς σχετικά με τα rapid test που θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα.

Η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους, ενώ αναφέρθηκε και στην ηπατίτιδα στα παιδιά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή.

Πιστοποιητικο νοσησης: Τι ισχύει μέχρι 1η Μαΐου 

Το πιστοποιητικό νόσησης πρέπει να επανεκδώσουν όσοι είχαν νοσήσει με κορονοϊό μετά την απόφαση για αλλαγής στο χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης.

Μέσα από νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

Έως τώρα το πιστοποιητικό νόσησης ίσχυε για τρεις μήνες και πλέον η διάρκειά του πάει στους έξι μήνες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, λοιπόν, μέσω του gov.gr να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να εκδοθεί με νέα ημερομηνία λήξης και να το αποθηκεύσουν στη συνέχεια είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τους τηλεφώνου είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που αλλάζει τη διάρκεια ζωής των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

H νέα ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ.18959/02.04.2022 (ΦΕΚ Β 1547) περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 11 Απριλίου. Μεταξύ άλλων, με την ΚΥΑ γνωστοποιείται και το νέο πλαίσιο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Τα νέα μέτρα από 1η Μαΐου

Αναστολή covid pass. Δηλαδή αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς.

Επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες.

Παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση και οδηγούμαστε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό, ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του.

Πιστοποιητικο νοσησης: Αρχικά, επισημαίνεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται: α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και

επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων,

κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψηςανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Πιστοποιητικο νοσησης: Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση»

Πιστοποιητικο νοσησης: Στους 6 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

To σημείο – κλειδί της ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Πιστοποιητικό νόσησης: Ποιοι πρέπει να κάνουν επανέκδοση – Ποια η διαδικασία

Στην επανέκδοση του πιστοποιητικού τους θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι είχαν νοσήσει με κορωνοϊό μετά την απόφαση για την αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

Μέχρι σήμερα το πιστοποιητικό νόσησης είχε διάρκεια τριών μηνών και πλέον η διάρκειά του πάει στους έξι.

Πώς εκδίδονται τα πιστοποιητικά νόσησης

Αφού αυξάνεται η διάρκεια ισχύος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω του gov.gr στη σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/ να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης και να το αποθηκεύσουν είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Επιπλέον, στην ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Πιστοποιητικο νοσησης: Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από

α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή

β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει επίσης ισχύ 180 ημερών, δηλαδή 6 μηνών.

Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.

Νέα μελέτη: Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκ γενετής ελαττωμάτων

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν σχετίζονται με την εμφάνιση εκ γενετής ελαττωμάτων ανιχνεύσιμων στα υπερηχογραφήματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ανάλογα παλαιότερα συμπεράσματα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα κλείνουν πλέον ένα κενό που είχε μείνει, επειδή οι έγκυες γυναίκες είχαν εξαιρεθεί από τις αρχικές μελέτες των εμβολίων Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής-γυναικολογίας Έμιλι Μίλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 3.156 έγκυες που είχαν κάνει υπερηχογράφημα την 19η εβδομάδα της κύησης.

Από αυτές, οι 2.622 (το 83%) είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid-19 και οι 1.149 (44%) είχαν εμβολιαστεί στο συνιστώμενο από τους επιστήμονες χρονικό διάστημα από 30 μέρες πριν τη σύλληψη έως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Αναζητήθηκαν εκ γενετής ελαττώματα και ανωμαλίες, όπως η καρδιά ή η σπονδυλική στήλη του μωρού να μην έχει σχηματιστεί σωστά.

Στις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες το 3% έως 5% των μωρών μπορεί να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα θανάτου τους.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν βρέθηκε -με βάση την ανάλυση των υπερηχογραφημάτων- να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκ γενετής ελαττωμάτων.

«Μία από τις αιτίες που οι γυναίκες διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο όταν είναι έγκυες, είναι ότι ανησυχούν για τα μωρά τους και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν.

Επίσης…

“Η νέα μελέτη δείχνει ότι πραγματικά δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκ γενετής ελαττωμάτων, υποστηρίζοντας έτσι άλλα ευρήματα ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και ωφέλιμο για τη μαμά και το μωρό”, ανέφερε η ερευνήτρια γυναικολογίας-μαιευτικής δρ Ρέιτσελ Ράντερμαν του ίδιου Πανεπιστημίου.

Το CDC είχε δημοσιεύσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο παρόμοια ευρήματα από τη μελέτη του σε έγκυες.

Ενώ το CDC είχε συγκρίνει στοιχεία εμβολιασμένων εγκύων με παλαιότερα ιστορικά στοιχεία προ πανδημίας, η νέα μελέτη του Northwestern χρησιμοποίησε ως ομάδα ελέγχου για τη σύγκριση έγκυες που εν μέσω πανδημίας δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή είχαν εμβολιαστεί μεν αλλά όχι εντός του συνιστώμενου χρονικού «παραθύρου» (από 30 μέρες πριν τη σύλληψη έως την 14η εβδομάδα της κύησης).

Η ανάλυση δεν έδειξε αυξημένη συχνότητα εκ γενετής ανωμαλιών στις εμβολιασμένες γυναίκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ