Πετρέλαιο θέρμανσης: Σκάει νέο επίδομα – Ποιοι το παίρνουν

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Στο τραπέζι των συζητήσεων και των υπολογισμών της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται νέο επίδομα για την ενίσχυση των πολιτών. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού χτυπάνε βάναυσα τα ελληνικά νοικοκυριά. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά τους τελευταίους μήνες μια σειρά […]

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σκάει νέο επίδομα - Ποιοι το παίρνουν

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Στο τραπέζι των συζητήσεων και των υπολογισμών της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται νέο επίδομα για την ενίσχυση των πολιτών.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού χτυπάνε βάναυσα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά τους τελευταίους μήνες μια σειρά από επιδόματα και άλλα μέτρα, με σκοπό να δοθεί μια μικρή ανάσα ιδιαίτερα στα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία στενάζουν.

Παρόλα αυτά οι συνθήκες παραμένουν δυσχερείς μιας και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα, αλλά και οι τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, οδηγούν τα νοικοκυριά εκ νέου στα οικονομικά τους όρια.

Πετρέλαιο θέρμανσης – Σκέψεις για νέες ενισχύσεις

Για αυτό το λόγο ενδεχομένως να κριθεί αναγκαία από την κυβέρνηση ακόμα μια «ένεση» βοήθειας σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες που πιέζονται περισσότερο.

Μην ξεχνάμε πως ο Χειμώνας είναι μπροστά μας και ιδιαίτερα στο μέτωπο της ενέργειας και της θέρμανσης των νοικοκυριών, η εξίσωση μοιάζει για πάρα πολλούς πολίτες δύσκολη ως και μη επιλύσιμη.

Για αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει μια συζήτηση εντός της κυβέρνησης αναφορικά με την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή του δείχνει να έχει μειωθεί κάπως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα φέρει το μέλλον. Ιδιαιτέρως αν σκεφτεί και συνυπολογίσει τις εύθραυστες ισορροπίες που μαίνονται αυτή τη στιγμή στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, σκέφτεται να επεκτείνει την επιδότηση στην αντλία και για το επόμενο έτος. Όπως καο να’ χει αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι οριστικό με το ρεπορτάζ να αναφέρει πως το μέτρο θα είναι διαρκώς υπό εξαίρεση.

Να θυμίσουμε επίσης σε αυτό το σημείο πως από τον Οκτώβριο είναι σε ισχύ η επιδότηση 25 λεπτά το λίτρο και η οποία σταματά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πετρέλαιο θέρμανσης – Πως διαμορφώνεται η τιμή του

Με την κρατική επιδότηση, την έκπτωση από τα διυλιστήρια και την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας στο 1,17 με 1,20 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα τελειώνει ο χρόνος για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, καθώς όπως είναι προγραμματισμένο, λήγει το βράδυ η διορία για αιτήσεις στο myΘέρμανση.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι.

Για τους νέους δικαιούχους, που υπέβαλαν αίτηση, η πληρωμή θα γίνει επίσης μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, τα χρήματα που θα μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αφορούν τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου και οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,3 εκατ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταχωρήσουν και τα τιμολόγια, όσοι θέλουν να πληρωθούν ως τις 21 Δεκεμβρίου.

Αλλιώς θα λάβουν μόνο τις προκαταβολές για τα 100-1.600 ευρώ που θα τους δοθούν αυτομάτως εφέτος, με βάση τις περσινές καταναλώσεις τους. Επόμενη διορία που θα τους δοθεί θα είναι να καταχωρήσουν έως 15 Φεβρουαρίου, τις αγορές που έκαναν μέχρι 31 Ιανουαρίου, για να πληρωθούν το επίδομα στα τέλη Φλεβάρη.

Αναλυτικά:

Για αγορές από 1 Οκτωβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023 η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 31η Μαΐου 2023 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 16η Μαϊου 2023.

Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 15η Ιουλίου 2023 για παραστατικά έως την 30ή Ιουνίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, φέτος θα δοθεί όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για:

-φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες

-φυσικό αέριο θέρμανσης

-φιάλες υγραερίου

-καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

-θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Όλη η διαδικασία ΕΔΩ:

Με την είσοδο στο σύστημα και με τους κωδικούς του taxisnet γίνεται η υποβολή της αίτησης και αυτά που χρειάζονται είναι το ΑΦΜ, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, και τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Με βάση τα στοιχεία που αντλούνται αυτομάτως από το taxis ο αιτών παίρνει άμεσα την απάντηση αν το αίτημα εγκρίνεται οπότε εντάσσεται απευθείας στο μητρώο δικαιούχων και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποβολή των παραστατικών ή αίτηση απορρίπτεται αν δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι ημερομηνίες για την καταβολή του επιδόματος

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις δόσεις ως εξής:

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως την 16η Μαϊου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 31η Μαΐου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 15η Ιουλίου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.