Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανατροπή με επιδότηση – Πόσα παίρνετε

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μια σημαντική είδηση έδωσε σε συνέντευξη του τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας που σχετίζεται με την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δίνεται παράταση για ένα τρίμηνο με 15 λεπτά το λίτρο. Θυμίζουμε πως με βάση τον προγραμματισμό το μέτρο αναμενόταν να λήξει στο τέλος […]

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανατροπή με επιδότηση - Πόσα παίρνετε

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μια σημαντική είδηση έδωσε σε συνέντευξη του τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας που σχετίζεται με την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δίνεται παράταση για ένα τρίμηνο με 15 λεπτά το λίτρο. Θυμίζουμε πως με βάση τον προγραμματισμό το μέτρο αναμενόταν να λήξει στο τέλος του μήνα.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα εξακολουθήσει η ισχύς του μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2023. Με μόνη διαφορά πλέον ότι θα είναι 15 λεπτά το λίτρο, άντι 25 λεπτά το λίτρο, όπως ισχύει μέχρι το τέλος του 2022.

Για ποιο λόγο αυτή η μείωση; Ο λόγος που γίνεται αυτή η μείωση στην επιδότηση σχετίζεται με τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα είμαστε εν αναμονή των οριστικών και τελικών ποσών που θα αποσαφηνιστούν όταν εκδοθεί υπουργική απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση της επιδότησης

Μάλλον ως μη αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για περιορισμό της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του imerisia.gr. Και αυτό διότι καταναλωτές και αγορά είχαν προεξοφλήσει την συνέχιση του μέτρου, το οποίο και δίνει μία οριζόντια ανάσα στους καταναλωτές και μάλιστα σε επίπεδα κατά πολύ καλύτερα του αναμενομένου.

Αναλυτές που προσπαθούσαν να εξηγήσουν την εν λόγω απόφαση ανέφεραν ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ώθησαν την πολιτική ηγεσία στην λήψη της σχετικής απόφασης.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει υπάρξει μία σημαντική αποκλιμάκωση στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η διανομή του μέχρι και σήμερα. Μια πτώση που αποτιμάται στα περίπου 30 λεπτά το λίτρο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας δεν είναι ατελείωτες και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν επιλογές και θα πρέπει να μπουν προτεραιότητες έτσι ώστε η άσκηση να βγαίνει.

Παράλληλα σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες και ένας από αυτούς είναι η εξάλειψη μέτρων που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Και η εν λόγω απόφαση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Πηγές από την κυβέρνηση σχολίαζαν την εξέλιξη αυτή λέγοντας, πως σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να περιορίζει την ωφέλεια του καταναλωτή και μάλιστα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, ωστόσο σημείωναν δεν μπορεί να γίνουν όλα.

Έτσι λοιπόν με δεδομένο ότι η μέση τιμή σήμερα είναι στην περιοχή του 1,1 ευρώ το λίτρο και έχοντας ως υπόθεση εργασίας ότι οι διεθνείς τιμές και η ισοτιμία του ευρώ με του δολάρια, παραμείνουν στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα, τότε η λιανική τιμή στις 2 Ιανουαρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου 13,5 λεπτά υψηλότερα.

Τα 10 λεπτά από την μειωμένη επιδότηση στην αντλία και τα υπόλοιπα 3,5 λεπτά από την κατάργηση της επιδότησης από τα διυλιστήρια, κάτι που θεωρείται ως η πλέον πιθανή εξέλιξη. Έτσι λοιπόν με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στην περιοχή των 1,235 ευρώ το λίτρο.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι και σε αυτή την περίπτωση, θα είναι κατά περίπου 14 λεπτά χαμηλότερα από την τιμή που ξεκίνησε τον Οκτώβριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και μόλις 11 λεπτά – περίπου – υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Με λίγα λόγια η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι αυξημένη περίπου 10%, όσο δηλαδή και ο πληθωρισμός.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα διλήμματα των πολιτών

Αντιμέτωποι με ένα ισχυρό δίλημμα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του χρόνου οι καταναλωτές που επιλέγουν το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

Να σπεύσουν να αγοράσουν τώρα απολαμβάνοντας τη διπλή επιδότηση που εξακολουθεί να ισχύει ή να μεταθέσουν για το νέο έτος την προμήθεια, με δεδομένο ότι η επιδότηση θα είναι αισθητά μικρότερη, προσδοκώντας όμως πτώση των τιμών;

Το δίλημμα δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι η οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα παραταθεί μεν, αλλά αισθητά μειωμένη δε. Από τα 25 λεπτά ανά λίτρο θα περιοριστεί στα 15 λεπτά -συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ-, κάτι που σημαίνει αυτόματη αύξηση της τιμής λιανικής κατά 10 λεπτά ανά λίτρο με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Τι θα συμβεί το α’ τρίμηνο

Η νέα μειωμένη επιδότηση θα διαρκέσει, όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο. Από την άλλη, οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι στη σημερινή τιμή λειτουργεί ευεργετικά και η επιδότηση που γίνεται από τα διυλιστήρια συνολικού ύψους 3,75 λεπτών ανά λίτρο. Το αν θα παραταθεί ή όχι η συγκεκριμένη επιδότηση, θα κριθεί λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου.

Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,12 ευρώ ανά λίτρο. Για σήμερα οι εκπρόσωποι του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών περιμένουν μείωση της διυλιστηριακής τιμής, αλλά το τι θα γίνει ύστερα από 15 ημέρες ουδείς μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια.

Αν οι διυλιστηριακές τιμές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα, με την αλλαγή του χρόνου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέρχεται στο 1,22 ευρώ ανά λίτρο ή πάνω από το 1,26 ευρώ αν καταργηθεί και η έκπτωση των διυλιστηρίων.

Τα δημοσιονομικά δεδομένα

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη διαθέσει 170 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Στο ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού του 2023 έχει ενσωματωθεί ένα κονδύλι 130 εκατ. ευρώ για την παράταση της επιδότησης μέχρι και τον Μάρτιο με το επίπεδο των 25 λεπτών.

Με την περικοπή θα εξοικονομηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν στο «ειδικό αποθεματικό» του 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Πλέον στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν στο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο -στο οποίο μάλιστα θα επικρατήσουν και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώραώστε να μη φανεί η αύξηση.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη θα καταβληθεί και ένα σημαντικό μέρος του επιδόματος θέρμανσης. Από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα μοιραστούν τα 190 εκατ. ευρώ, είτε σε περσινούς δικαιούχους που θα λάβουν ολόκληρο το ποσό, είτε σε νέους δικαιούχους που έκαναν την αίτηση εμπρόθεσμα έχοντας προλάβει να αποκτήσουν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.