Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠέρασες κορονοϊό; Αυτή την εξέταση θα πρέπει να κάνεις σε ένα χρόνο

Πέρασες κορονοϊό; Αυτή την εξέταση θα πρέπει να κάνεις σε ένα χρόνο

Κορονοϊός: Όσοι πέρασαν κορονοϊό θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν μια εξέταση μετά από ένα χρόνο. Δείτε στο newsme.gr ποια είναι.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, κατέδειξε ότι η μόλυνση COVID-19 φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, κατά περίπου 40% στους 12 μήνες μετά.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Βασιλική Βασιλείου (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Δείτε τη μελέτη.

Κορονοϊός: Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε

Η βάση δεδομένων συμπεριέλαβε πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, από τους οποίους 180.000 είχαν διάγνωση COVID-19. Τα άτομα με COVID-19 εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο κατά 40% εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη (HR 1,40, 95% CI 1,36-1,44), καθώς και αυξημένο κίνδυνο κατά 85% για ανάγκη χρήσης αντιγλυκαιμικής αγωγής συνολικά (HR 1,85, 95% CI 1,78-1,92).

Μάλιστα, παρατηρήθηκε διαβάθμιση του κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη ανάλογα με τη βαρύτητα της COVID-19, δηλαδή ανάλογα με το εάν οι ασθενείς δεν είχαν νοσηλευτεί, είχαν νοσηλευτεί ή χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να σημειωθεί όμως ότι παρατηρήθηκε σχετική επιβάρυνση ακόμη και σε εκείνους με ήπια νόσηση από COVID-19.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα κάποιων προηγούμενων μικρότερων μελετών. Αναδεικνύουν δε την ανάγκη ώστε ασθενείς με ιστορικό COVID-19 να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη ακόμη και ένα έτος μετά τη νόσηση.

Τέτοιες συστάσεις δεν έχουν περάσει ακόμη στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς χρειάζεται προφανώς ακόμη κάποιος χρόνος για να αποσαφηνιστεί πλήρως τι συμβαίνει παθοφυσιολογικά. Όμως, είναι ήδη σημαντική η αυξημένη ευαισθησία γιατρών και ασθενών για την πιθανότητα διάγνωσης νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη μετά από COVID-19.

Κορονοϊός: Νέα κύμα – Που εμφανίστηκε

Αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα της COVID-19, το πέμπτο κατά σειρά, βρίσκεται η Νότια Αφρική, όπου τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός άρχισαν πάλι να αυξάνονται. Ωστόσο το νέο αυτό κύμα οφείλεται σε δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον: την ΒΑ.4 και την ΒΑ.5.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το νέο κύμα άρχισε λίγους μόνο μήνες μετά το τέλος του προηγούμενου του χειμώνα. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα:

Τα νέα κρούσματα τριπλασιάστηκαν

Τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ αυξήθηκαν

Παρατηρήθηκε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στη Νότιο Αφρική κάποια στιγμή το Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο πρωτοανιχεύθηκαν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες τώρα πια έχουν επικρατήσει. Οι επιστήμονες έχουν έως στιγμής παρατηρήσει τα εξής:

Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ξεπερνούν εύκολα την φυσική ανοσία που έχουν αναπτύξει οι ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι είχαν νοσήσει από την αρχική παραλλαγή Όμικρον.

Οι νέες παραλλαγές εξαπλώνονται πιο γρήγορα από την ΒΑ.2. Αυτή είναι η προηγούμενη υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική από την αρχική. Η ΒΑ.2 (ή Όμικρον 2) είναι το στέλεχος της Όμικρον που κυριαρχεί στη χώρα μας (έχει φτάσει στο 93% των κρουσμάτων του κορωνοϊού).

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν το νέο κύμα που προκαλεί ο κορωνοϊός θα έχει πιο σοβαρά περιστατικά.

Οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ, αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Στην Αμερική επικρατεί η ΒΑ.2, αλλά έδαφος κερδίζει και μία άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον, η ΒΑ.2.12.1.

Τι έχει διαφοροποιηθεί

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι νέες μεταλλάξεις που δημιούργησε ο κορωνοϊός, του επιτρέπουν να μεταδίδεται ακόμα πιο γρήγορα απ’ όσο κατά το παρελθόν. Στην πραγματικότητα, έχει φτάσει στο επίπεδα μεταδοτικότητας της ιλαράς, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Αυτό συμβαίνει με μικρές μεταλλάξεις σε μία ήδη υπάρχουσα παραλλαγή (την Όμικρον) η οποία «βελτιώνεται» με τον καιρό, για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την επιβίωση (και διαιώνιση) του επικίνδυνου ιού.

Οι ειδικοί λένε πως είναι νωρίς για να προβλέψουν τι μπορεί να σημαίνει το πέμπτο κύμα της Νοτίου Αφρικής για τον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό διότι εκτός από τον κορωνοϊό καθαυτό, ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως:

Το τοπικό επίπεδο ανοσίας
Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού
Οι καιρικές συνθήκες
Στη Νότιο Αφρική υπολογίζεται ότι το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ή/και έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό. Η ανοσία όμως από τη λοίμωξη τυπικά φθίνει μετά από 3 μήνες. Επομένως είναι λογικό να υπάρχουν επαναλοιμώξεις, λένε οι ειδικοί.

Πόσο μάλλον που έχει αλλάξει άρδην η συμπεριφορά μας απέναντί του, αφού λ.χ. πετάξαμε τις μάσκες κι αρχίσαμε τα ταξίδια.

Όπως και να ‘χει όμως, «αν ο ενδημικός κορoνοϊός εμφανίζεται σε κύματα κάθε 6 μήνες, θα έχουμε μεγάλες περιπέτειες», δήλωσε η επιδημιολόγος Dr. Katelyn Jetelina, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Γενετικής του Ανθρώπου & Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ντάλλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ