Εφορία: Το 2023 μπήκε, όμως η Εφορία ήδη έχει κάνει τα πλάνα της για το πως θα κινηθεί αυτή τη χρονιά. Ποιοι θα μπουν στο… μικροσκόπιο.
Η εφορία με τον ερχομό του νέου έτους έχει ήδη βάλει μπροστά τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση δεκάδων χιλιάδων ελέγχων σε φορολογικές υποθέσεις από την έναρξη κι όλας του νέου έτους.
Ειδικότερα το 2023 μπαίνει με 44.000 φορολογικούς ελέγχους τους οποίους είχε προγραμματίσει η ΑΑΔΕ.
Όλα αυτά με σκοπό την κινητοποίηση των διαδικασιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και μέτωπα της οικονομικής ζωής του τόπου.
Υποθέσεις δηλαδή που αφορούν τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και επιχειρήσεις, και στις οποίες υπάρχει υψηλή «επικινδυνότητα» εντοπισμού παραβάσεων και παρατυπιών.
Οι παραπάνω έλεγχοι γίνονται στο πλαίσιο της εντολής που έχει δώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μέσα από απόφαση του που κοινοποιήθηκε.
Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει εντολές για τη διενέργεια 28.000 ελέγχων σε ακίνητα και εισοδήματα, 15.500 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και 900 φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά ποιες υποθέσεις και ποιους τομείς «αγγίζουν» οι έλεγχοι που δρομολογεί η ΑΑΔΕ για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Γιώργου Πιτσιλή.
ΑΑΔΕ: Πού στοχεύουν οι φορολογικοί έλεγχοι
Ειδικότερα, λοιπόν, η απόφαση για τη διενέργεια των 25.500 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.), προβλέπει ότι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν:
Τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Σε ότι αφορά στους 25.500 ελέγχους, στόχος είναι οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2017 και μετά, καθώς το 2023, θα παραγραφούν οι υποθέσεις του έτους 2017 οι οποίες δεν θα ελεγχθούν.
Επίσης στο στόχαστρο είναι και οι φορολογούμενοι, που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις κατά την τελευταία τριετία.
Εφορία: Ετοιμάζει ελέγχους σε ακίνητα
Εφορία: Συγχρόνως, το έτος 2023 θα διενεργηθούν από τις ίδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, θα αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις, δηλαδή δεν αφορά στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή δημοτικών τελών, που αποτελούν αντικείμενο άλλων ελεγκτικών διαδικασιών.
Συγκεκριμένα ελέγχονται όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων λόγω αγοράς, κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς.
Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται βασικά οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου.
Επίσης, σε κάθε περίπτωση, ζητείται από τις υπηρεσίες, η προσκόμιση πιστοποιητικού πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.
Εφορία: Στόχος η μεγάλη φοροδιαφυγή
Εφορία: Η έτερη παρτίδα φορολογικών ελέγχων που προγραμμάτισε η ΑΑΔΕ έχει στόχο τη μεγάλη φοροδιαφυγή και κυρίως τις απάτες στον τομέα του ΦΠΑ και γενικά υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.
Με την απόφαση του κ. Πιτσιλή δόθηκε εντολή να διενεργηθούν 15.500 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς επίσης και 900 φορολογικοί έλεγχοι σε έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι, μεταξύ των λόγων για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν από τη φορολογική διοίκηση οι σοβαρότερες φορολογικά υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Οι στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), οι οποίες εδρεύουν σε μεγάλες ΔΟΥ της χώρας και διενεργούν στοχευμένους ελέγχους και έρευνες φοροδιαφυγής σε μεγάλες υποθέσεις και στις απλές περιπτώσεις, με τις οποίες ασχολούνται τα ελεγκτικά τμήματα των κατά τόπους ΔΟΥ.
Εφορία: Φέρνει βαριά πρόστιμα – Οι περιπτώσεις που χτυπάει
Εφορία: Βαριά πρόστιμα αναμένονται να επιβληθούν από την ΑΑΔΕ σε τουλάχιστον 100.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ή πρόκειται να υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αρχική τους ή την τροποποιητική τους φορολογική δήλωση.
Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 ευρώ έως και 500 ευρώ, ενώ αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, επιβάλλεται επιπλέον τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την προκαθορισμένη ημερομηνία πληρωμής του φόρου
Η «αυλαία» των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε στις 30 Αυγούστου 2022. Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι υποβάλλουν ακόμη και σήμερα τη φορολογική τους δήλωση. Πάνω από 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα με το συνολικό αριθμό των φετινών δηλώσεων να έχει φθάσει στα 6.526.130, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών.
Οι ποινές που θα επιβληθούν
Η Εφορία πάντως δεν χαρίζεται σε όσους καθυστερούν να υποβάλλουν δήλωση. Η υποβολή εκπρόθεσμων τόσο αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
Σε όλους τους φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία επιβλήθηκε πρόστιμο ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό.