Επιστρεπτέα προκαταβολή: Την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής απαιτεί η ΑΑΔΕ με τη νέα χρονιά από χιλιάδες επιχειρηματίες που δεν τήρησαν τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις αυτής, με αποτέλεσμα να λάβουν «κατά λάθος» υπέρογκα χρηματικά ποσά.
Συγκεκριμένα, έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τα ποσά που έλαβαν, προσαυξημένα με τόκους 2 ετών ενώ τυχεροί είναι όσοι υπέβαλαν έως το τέλος της περασμένης χρονιάς τα σωστά δικαιολογητικά καθώς διαγράφονται ή μειώνονται τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.
Το «φλουρί» της χρονιάς, για να κρατήσουν ή να επιστρέψουν όσα λεφτά πήραν σαν Επιστρεπτέα προκαταβολή το 2020 και το 2021, θα βρουν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες επιχειρήσεις, στα «ραβασάκια» που ετοιμάζεται να τους αποστείλει μετά τις γιορτές η ΑΑΔΕ.
Πριν δύο χρόνια, μέχρι και τα μέσα του 2021, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις και άλλαζαν ΚΑΔ για να ζητήσουν να εισπράξουν Επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεσμεύονταν ότι δεν θα απολύσουν προσωπικό και δήλωναν υπευθύνως ότι τηρούν μια σειρά όρων και υποχρεώσεων.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι δικαιούνται
Δεν υπολόγιζαν όμως κάποιοι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να γίνει εκ των υστέρων έλεγχος για όσα δήλωναν τότε. Σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν το 2022 να μην πληρούν τους όρους χορήγησης. Τέλη 2022 ειδοποιήθηκαν να φέρουν πίσω τα λεφτά.
Αυτό σημαίνει όμως καταστροφή για επιχειρήσεις που εισέπραξαν μεγάλα ποσά που μπορεί πλέον να μην τα έχουν για να τα γυρίσουν. Όχι λίγοι επιχειρηματίες, έφταναν αλλόφρονες από όλη τη χώρα στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αναζητώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δικαιολογηθούν ή να επιστρέψουν από μόνοι τους λεφτά που τυχόν πήραν «κατά λάθος».
Η διορία για ενστάσεις στο My Business Support έκλεισε 30 Δεκεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τις διορθώσεις για τυχόν λογιστικά λάθη ή επουσιώδεις παραλείψεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες.
Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν, αν μετά τις διορθώσεις προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν. Και μάλιστα εφάπαξ, «μια και έξω» έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, μαζί και με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής δύο ετών. Αφαιρούνται μόνο τα ποσά που τυχόν ήδη καταβλήθηκαν.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι σώζονται και ποιοι όχι
Για τους πιο…τυχερούς, τα πρόστιμα που αναρτήθηκαν προ διμήνου διαγράφονται ή τροποποιούνται (μειώνονται) κατά περίπτωση, με βάση και τα πιο διασταλτικά κριτήρια που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με αυτά (ΓΔΟΥ 85/2022) διασώζονται όσοι ξέχασαν ή έστειλαν ελλιπή ή λάθος δικαιολογητικά, αλλά εκ των υστέρων υπέβαλαν τα σωστά μέχρι και 30η Δεκεμβρίου 2022.
Ωστόσο, ειδικά για όσους παραβίασαν τον όρο διατήρησης των θέσεων των εργαζομένων:
–συγκρίνοντας πόσους εργαζομένους είχαν πριν τη λήψη της ενίσχυσης και πόσους απασχολούσαν μετά, εάν προκύπτει ότι ο αριθμός εργαζομένων μειώθηκε κατά 1 μονάδα ή περισσότερο, τότε θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Έτσι χάνουν την ενίσχυση και καλούνται να την επιστρέψουν οριστικά στο κράτος.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη σύγκριση…
είναι μεν μικρότερο αλλά λιγότερο από 1 μονάδα, τότε θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση, παρότι σε απόλυτα μεγέθη υπήρξε μείωση –οριακή- του προσωπικού. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συνέβει αν πχ μεσολάβησαν σαββατοκύριακο ή λίγες ημέρες για να αντικατασταθεί κάποιος υπάλληλος που αποχώρησε ή συνταξιοδοτήθηκε κλπ.
Έτσι, εφόσον μετά και τον επανυπολογισμό του κριτηρίου για διατήρηση του προσωπικού, αλλά και τη λήξη της νέας διορίας ως 30 Δεκεμβρίου 2022 για υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών, έχει προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε τα ποσά πρέπει να επιστραφούν, ενώ ακυρώνεται η παράταση που δόθηκε και οι τόκοι τρέχουν από 1 Δεκεμβρίου 2022.
Σε ειδικές περιπτώσεις:
(i) Για επιχειρήσεις που εκ παραδρομής αναγνωρίστηκε το μη επιστρεπτέο ποσό, σαν έσοδο του φορολογικού έτους 2020, αν έχει υποβληθεί μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αποκλειστικά για την αιτία αυτή, τότε έχει διενεργηθεί εκ νέου υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού, κατόπιν διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ, στα ποσά των κωδικών 481, 144, 500 και 560 των εντύπων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2020 .
(ii) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, όταν μέρος των εισοδημάτων είχε δηλωθεί στο φορολογικό έτος 2018, η σύγκριση των εσόδων πραγματοποιείται με αναγωγή του συνόλου των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογικών ετών 2018 και 2019 σε δωδεκάμηνη βάση.
Το mega – ενοίκιο της ΑΑΔΕ, ο Μαέστρος επενδυτής και ο ΕΟΑΝ
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Το mega – ενοίκιο της ΑΑΔΕ
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες χαρακτηρίζεται ο διαγωνισμός για την μίσθωση του ακινήτου που θα στεγάσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Γιατί;
Η ΑΑΔΕ διενεργεί μειοδοτική δημοπρασία για να εκμισθώσει ένα τεράστιο ακίνητο που θα διαθέτει χώρους μικτής επιφάνειας περίπου 26.570 τ.μ., με 15 θέσεις στάθμευσης για υπηρεσιακά οχήματα και 5 θέσεις στάθμευσης για υπηρεσιακά δίκυκλα.
Η ΑΑΔΕ αναζητά ένα ακίνητο που είναι λειτουργικά ανεξάρτητο. Θα πρέπει να βρίσκεται εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων ή των όμορων σε αυτόν δήμων και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 800 μέτρων από μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ θα πρέπει να είναι και εύκολα προσπελάσιμο και από μεγάλους οδικούς άξονες.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εμφανίζεται διατεθειμένη να καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα έως 374.000 ευρώ, δηλαδή 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Και για μια δωδεκαετή περίοδο μίσθωσης, κατά την οποία το μίσθωμα θα είναι σταθερό για τρία έτη και εν συνεχεία θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει πως ο εκμισθωτής μέσα σε μια περίοδο 12 ετών θα εισπράξει κατ’ ελάχιστον μίσθωμα ύψους 53,8 εκατ. ευρώ !
Η δημοπρασία για την μίσθωση του ακινήτου που θα στεγάσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διεξαχθεί σε 16 ημέρες από σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 2023. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για την εξέλιξη …
Ο Μαέστρος επενδυτής
Ο Κύπριος Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου, ιδρυτικός πρόεδρος, μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών και πρόεδρος της Κυπριακής Μουσικής Ακαδημίας είναι γνωστός διεθνώς για τις καλλιτεχνικές του περγαμηνές.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν αρκεί να πούμε πως το 2015 έγινε ο πρώτος Έλληνας Μαέστρος που διηύθυνε την περίφημη Συναυλία της Κυριακής της Αναστάσεως στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη. Ωστόσο, ο Γιάννης Χατζηλοΐζου φέρεται πως έχει και επιχειρηματικές ανησυχίες.
Το 2019 απέκτησε την ΠΕΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, την οποία μετονόμασε σε ETI GLOBAL PROJECTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
Με όχημα την ETI GLOBAL PROJECTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ προχωρεί σήμερα σε μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην Αρχαία Ήλιδα, στην Αμαλιάδα. Η εν λόγω επένδυση ύψους 37,5 εκατ. ευρώ αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας πέντε αστέρων δυναμικότητας 235 δωματίων και 526 κλινών.
Το έργο υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και η ETI GLOBAL PROJECTS θα επιχορηγηθεί με 10 εκατ. ευρώ για την τουριστική της επένδυση. Ομολογουμένως, ο Κύπριος Μαέστρος είναι τολμηρός και ευρηματικός και στις επενδύσεις του.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΑΝ
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2023 του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος προβλέπει έσοδα 16,9 εκατ. ευρώ και δαπάνες 14,9 εκατ. ευρώ, ήτοι είναι πλεονασματικός κατά 2 εκατ. ευρώ. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ωστόσο υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τον οργανισμό του ΕΟΑΝ το Διοικητικό του Συμβούλιο χαράζει την πολιτική του Οργανισμού και καθορίζει τα μέσα εφαρμογής της για την εκπλήρωση των σκοπών, ωστόσο τίποτα δεν προχωρά εάν δεν υπάρξει υπογραφή του υπουργού.
Ακόμη και εάν το ΔΣ του ΕΟΑΝ εισηγείται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα όπως τα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων, το ύψος των ετήσιων εισφορών και των ανταποδοτικών τελών που καταβάλουν οι φορείς των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), για τη λήψη των αναγκαίων
νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων του ΕΟΑΝ, για τη σήμανση των συσκευασιών , τις εγκρίσεις των φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, κ.α.., στο τέλος η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από το υπουργείο. Οπότε και στα έξοδα του ΕΟΑΝ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει λόγο…