ΑΦΜ: Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει οριστικά την έκδοση ΑΦΜ σε νέα παιδιά. Πρόκειται για 500.000 πολίτες. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς…
Στην αυτόματη απόκτηση ΑΦΜ σε, περιπου 500.000 παιδιά 12 ετών θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2023.
Ειδικότερα, υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12του έτους της ηλικίας τους.
Οι γονείς δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση ΑΦΜ στο ανήλικο παιδί τους. Η ΑΑΔΕ θα τους στείλει ένα email που θα τους ενημερώνει για τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που θα έχει δώσει στο ανήλικο παιδί τους.
Κάθε χρόνο υποβάλλονται 200.000 αιτήσεις για χορήγηση ΑΦΜ με τις μισές από αυτές να αφορούν ανήλικους. Στην ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τη βάση δεδομένων τους με την αντίστοιχη της ΗΔΙΚΑ. Έτσι η ΑΑΔΕ στη χορήγηση ΑΦΜ, οίκοθεν, δηλαδή χωρίς αίτηση των γονέων στα ανήλικα παιδιά, κάνει την ταυτοποίηση της σχέσης των γονέων με τα παιδιά.
Σύμφωνα με τον νόμο όλοι οι πολίτες πάνω από 18 ετών πρέπει να έχουν ΑΦΜ, άσχετα αν καταθέσουν δική τους φορολογική δήλωση ή αναγραφούν ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση του γονέα που έχει τη γονική επιμέλεια (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι).
ΑΦΜ: Φορολογική δήλωση υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.17 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.
Τα εξαρτώμενα (προστατευόμενα) μέλη που έχουν εισοδήματα:
α) το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση, (μισθό)
β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
ΑΦΜ: Εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου θεωρούνται:
α) Ο/η σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε κατηγορίας (πηγής).
β) Τα άγαμα τέκνα, εφόσον είναι ανήλικα έως 18 ετών ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους, εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
γ) Τα τέκνα του φορολογουμένου και οι αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000,00 ευρώ.
δ) Οι ανιόντες, εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
ε) Ανήλικα ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με τον φορολογούμενο ή τον/τη σύζυγο, εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων το ανήλικο τέκνο έχει δική του φορολογική υποχρέωση, δηλαδή φορολογούνται στο όνομά του:
α) Το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση (μισθωτή εργασία κ.λπ.).
β) Οι συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, έστω και ένα λεπτό, ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.
ΑΑΔΕ: Μόνο με αίτηση μπαίνει αυτόματα το ΑΦΜ
Η απόδοση γίνεται κατόπιν αίτησης του ιδίου σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, που λειτουργεί στην διαδικτυακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε. myAADE, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki.
Επίσης, ΑΦΜ μπορεί να αποδοθεί και σε ανήλικο κατόπιν αίτησης ενός εκ των γονέων του, ενώ αυτόματη απόδοση ΑΦΜ όμως, χωρίς να τον ζητήσει ο φορολογούμενος, δεν γίνεται σε κανέναν.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, στόχος είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό «να μπορέσουμε να δώσουμε αυτόματα ΑΦΜ στα ανήλικα παιδιά, από 12 ετών και πάνω».
Τι αναφέρει η ΑΑΔΕ για την έκδοση ΑΦΜ
Δικαιολογητικά
Για να λάβετε ΑΦΜ συμπληρώνετε και υποβάλλετε την ψηφιακή αίτηση απόκτησης ΑΦΜ, την οποία θα βρείτε στην πλατφόρμα των ραντεβού και συνυποβάλλετε σε αυτήν τα παρακάτω δικαιολογητικά κατά περίπτωση:
Στοιχείο ταυτότητας, όπως αστυνομική ταυτότητα, στρατιωτική κ.λπ., διαβατήριο σε ισχύ, Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς κ.λπ. κατά περίπτωση.
Άδεια διαμονής σε ισχύ ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι διαμένετε νόμιμα στη χώρα σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
– Στις περιπτώσεις ανηλίκων φυσικών προσώπων απαιτείται α) η ρητή συγκατάθεση και των δύο ασκούντων τη γονική μέριμνα με σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους σε περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παρουσίας τους ή β) η δικαστική απόφαση για τον ασκούντα την επιμέλεια ή γ) το έγγραφο για τον νόμιμο κατά περίπτωση εκπρόσωπο.
– Για τα ανήλικα ημεδαπά φυσικά πρόσωπα κάτω των δώδεκα (12) ετών που στερούνται αστυνομικής ταυτότητας υποβάλλεται πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης των γονέων.
– Πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης υποβάλλεται και για τους ανηλίκους υπηκοότητας αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο, παράλληλα με το στοιχείο ταυτοποίησης και την άδεια διαμονής, όπου απαιτείται.
Απλή έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφής ή υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου (γίνεται δεκτό και συμβολαιογραφικό έγγραφο) από φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο που δε διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα.
Δικαστική απόφαση για τον ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη για τον υπό δικαστική συμπαράσταση φορολογούμενο.
Ληξιαρχική πράξη γάμου /συμφώνου συμβίωσης όταν ο/η αιτών/ούσα είναι έγγαμος/η.
Ταξί, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ
Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί είναι οι πρώτοι οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι δαπάνες τους συνάδουν με τον τρόπο διαβίωσης.
Οι διασταυρώσεις σε όσους δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα θα πραγματοποιηθούν ανά κλάδο, με έμφαση στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
3.011 ταξί έχουν POS, όταν μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν περισσότερα από 15.000 ταξί. Οι συναλλαγές με POS ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
1.319 υδραυλικοί χρησιμοποίησαν POS το προηγούμενο έτος. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 15,95 εκατ. ευρώ.
1.153 ηλεκτρολόγοι διαθέτουν POS. Οι συναλλαγές με κάρτες έφθασαν τα 15,49 εκατ. ευρώ.
Ειδική ομάδα ελεγκτών θα αναλάβει τον έλεγχο κάθε κλάδου της ελληνικής οικονομίας ξεκινώντας από τις φορολογικές δηλώσεις, τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις επιστροφές φόρου, τα δηλωθέντα στοιχεία που έχουν αναρτήσει στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης, ακόμη και τις ενισχύσεις που έχουν λάβει.
Σε όσους από την πρώτη κατηγορία των ελεγχομένων διαπιστωθεί ότι έχουν αποκρύψει εισοδήματα θα τους αποσταλεί σημείωμα με καταλογισμό φόρων και προστίμων, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Μέσω των ειδικών στοχευμένων ελέγχων, ΥΠΕΘΟ και φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν κρυφά εισοδήματα και παράνομη και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, αλλά και παράλληλα να περάσει το μήνυμα ειδικά στους επαγγελματίες ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, ενώ για τον έλεγχό τους θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογουμένου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του.
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τη μείωση της φοροδιαφυγής
1. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Δηλαδή όλες οι δαπάνες ενός ελεύθερου επαγγελματία είτε εκπίπτει ο ΦΠΑ είτε μόνο μειώνει το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Επι της ουσίας για όλες τις δαπάνες τους θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο.
2. Στη χώρα μας (και στις περισσότερες ευρωπαϊκές) ή έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική. Ωστόσο, συστήνεται πλέον από την Ε.Ε. η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κυρίως στον ΦΠΑ. Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει, ότι από τον Ιανουάριο του 2024, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιβάλουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση ενώ από το 2028 το σχέδιο θα γίνει υποχρεωτικό για όλα τα κράτη μέλη.
3. Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς δικηγόρους κ.λ.π. (ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 αλλά ηλεκτρονικά). Συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με τα MyDATA
4. Το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λ.π.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, τι διακινείται και που πάει.