Οριστικό λουκέτο για γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ – Ποιοι την αγόρασαν

Αλλαγή πορείας ανακοίνωσε πρόσφατα η ιστορική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΓΕΓΟΣ καθώς παρέδωσε και τα τελευταία κλειδιά των καταστημάτων της στους νέους ιδιοκτήτες.  Ο όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ πρώτος, προχώρησε στην εξαγορά τεσσάρων καταστημάτων της ΓΕΓΟΣ σε Πόρτο Ράφτη, Λούτσα και Μαρκόπουλο και ακολούθησε ο ΜΑΣΟΥΤΗΣ σε Κερατέα και Αργυρούπολη. «Μετά από 51 χρόνια ιστορίας η αυλαία έπεσε. […]

Οριστικό λουκέτο για γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ – Ποιοι την αγόρασαν

Αλλαγή πορείας ανακοίνωσε πρόσφατα η ιστορική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΓΕΓΟΣ καθώς παρέδωσε και τα τελευταία κλειδιά των καταστημάτων της στους νέους ιδιοκτήτες. 

Ο όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ πρώτος, προχώρησε στην εξαγορά τεσσάρων καταστημάτων της ΓΕΓΟΣ σε Πόρτο Ράφτη, Λούτσα και Μαρκόπουλο και ακολούθησε ο ΜΑΣΟΥΤΗΣ σε Κερατέα και Αργυρούπολη.

«Μετά από 51 χρόνια ιστορίας η αυλαία έπεσε. Τα Super Market Γέγος ιδρύθηκαν το 1971 και πέρασαν πριν λίγες μέρες στις αλυσίδες Σκλαβενίτης (4 καταστήματα) και Μασούτης (2 καταστήματα).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, προμηθευτές, στα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ καθώς και σε όλο το προσωπικό μας που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια.

Σούπερ μάρκετ: Λουκέτο!

Σας ευχαριστούμε θερμά όλους. Κάθε τέλος μια νέα αρχή!» αναφέρει στον λογαριασμό του στο LinkedIn, ο Ευάγγελος Γέγος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Γέγος».

Την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην αλυσίδα «Μασούτης» και στην αλυσίδα «Γέγος», η οποία προβλέπει ότι τα καταστήματα της δεύτερης σε Αργυρούπολη και Κερατέα περνούν στον έλεγχο της πρώτης.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 είχε υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στην αλυσίδα «Γέγος» και στη «Σκλαβενίτης», βάσει της οποίας η δεύτερη εξαγόρασε τα 4 από τα 6 καταστήματα της πρώτης και συγκεκριμένα τα καταστήματα στο Πόρτο Ράφτη, στη Λούτσα και στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Η εταιρεία «Γέγος» ιδρύθηκε το 1971 από τρεις συνεταίρους με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στο Πόρτο Ράφτη.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της «Γέγος» διαμορφώθηκε σε 19,07 εκατ. ευρώ έναντι 20,5 εκατ. ευρώ το 2020 με το καθαρό αποτέλεσμα, μετά από φόρους, να είναι κέρδη ύψους 719.548 ευρώ.

Σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 6,2% το 2022 λόγω ακρίβειας – Επεσαν οι πωλήσεις, limit up στα PL

Με ανάπτυξη 6,2% έκλεισε το 2022 για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, με τον τζίρο του συγκεκριμένου δείγματος που εξετάζει η εταιρεία να διαμορφώνεται σε €8,56 δισ. από €8,06 δισ. το 2021.

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,8% σε αξία, 4,7% στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας και 3,1% στα προϊόντα σπιτιού.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 5,8% (σε αξία) και 6,8% (ανά τεμάχιο).

Αναφορικά με το ξεκίνημα του 2023, ο Βαγγέλης Φώσκολος, senior consultant της IRI, σημειώνει ότι «τα πρώτα σημάδια του Ιανουαρίου δείχνουν ότι εντείνεται η πτώση στην κατανάλωση, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει το “ταξίδι” του».

Υψηλό διετίας

Εξετάζοντας την αγορά μήνα μήνα, ο Δεκέμβριος έκλεισε με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της χρονιάς (13,1%), την υψηλότερη μηνιαία επίδοση της τελευταίας διετίας.

Επιστροφή του κόσμου σε μικρότερους χώρους

Τέλος, αναλύοντας την εικόνα ανά μέγεθος καταστήματος, διαπιστώνουμε στην έρευνα της IRI ότι μετά από μία διετία όπου τα hypermarkets πρωταγωνιστούσαν σε ρυθμό ανάπτυξης, το 2022 επικράτησαν τα μικρά καταστήματα με διψήφια άνοδο(+11,6%).

Σούπερ μάρκετ: Στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass

Στις 20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας νωρίτερα στο OPEN.

Όπως είπε ο υπουργός, οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν είτε στην άυλη κάρτα ή σε τραπεζική κατάθεση έως τις 10 Μαρτίου.

Σημειώνεται πως με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Σημειώνεται πως η κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Market Pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια:

α) Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

β) Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

γ) Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

δ) Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Εξαιρούνται:

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Σε ποια καταστήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με το market pass
-Σούπερ μάρκετ
-Αρτοποιεία
-Παντοπωλεία
-Κρεοπωλεία
-Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
-Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
-Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Τι αναμένεται να μπει στο Καλάθι της Σαρακοστής

Στο «καλάθι» θα συμπεριληφθούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αυτήν την περίοδο. Με αυτά τα δεδομένα, στο «καλάθι» αναμένεται να συμπεριληφθούν:

-Ταραμάς
-Χαλβάς
-Οστρακοειδή (μύδια κ.λ.π.)
-Καλαμάρια

Αίτηση στην ειδική εφαρμογή
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Αυτό σημαίνει πως ένα μονομελές νοικοκυριό με μηνιαίες αγορές 220 ευρώ, θα λάβει μηναία ενίσχυση ύψους 22 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα και μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα λάβει 52 ευρώ μηναία ενίσχυση σε χρεωστική κάρτα για τα ψώνια του, αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Ψηφιακή κάρτα – Κάθε πότε πληρώνεται

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.