Οργή των πολιτών για τα ΙΚΕΑ: Εκτακτη απόφαση που τους εξόργισε

ΙΚΕΑ: Την οργή των καταναλωτών προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της γνωστής και αγαπημένης αλυσίδας ειδών σπιτιού, ΙΚΕΑ να αλλάξει την πολιτική των προσιτών τιμών και προσφορών. Η αύξηση των πρώτων υλών και των μεταφορικών δεν μπορούσε να μην επηρεάσει την εν λόγω αλυσίδα, η οποία προχωρά άμεσα στις αυξήσεις των προϊόντων της. Σε αύξηση των […]

Οργή των πολιτών για τα ΙΚΕΑ: Εκτακτη απόφαση που τους εξόργισε

ΙΚΕΑ: Την οργή των καταναλωτών προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της γνωστής και αγαπημένης αλυσίδας ειδών σπιτιού, ΙΚΕΑ να αλλάξει την πολιτική των προσιτών τιμών και προσφορών.

Η αύξηση των πρώτων υλών και των μεταφορικών δεν μπορούσε να μην επηρεάσει την εν λόγω αλυσίδα, η οποία προχωρά άμεσα στις αυξήσεις των προϊόντων της.

Σε αύξηση των τιμών των προϊόντων της θα προχωρήσει φέτος η Ikea, δίνοντας τέλος στην πολιτική των σταθερών τιμών που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια.

«Πονάει η ψυχή μου που πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές», είπε στο Bloomberg ο CEO της Inter Ikea Group, του παγκόσμιου franchiser του brand, Jon Abrahamsson Ring.

ΙΚΕΑ: «Δυστυχώς…»

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το άλμα στο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορικών».

Η Inter Ikea απορρόφησε πάνω από 1 δισ. ευρώ από το αυξημένο κόστος τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, αντί να το περάσει στους καταναλωτές. «Αλλά απλά δεν ήταν αρκετό», λέει ο CEO στο Bloomberg.

Ο Abrahamsson Ring αναγνωρίζει ότι οι προσιτές τιμές της Ikea είναι αυτή την περίοδο πιο σημαντικές από ποτέ, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί, εν μέσω φόβων για μια παγκόσμια ύφεση.

«Βλέπουμε ότι τα προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές, που αποτελούν περίπου το 50% της συλλογής μας, υπερ-αποδίδουν αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος απλά ψάχνει για καλές τιμές», σημειώνει.

IKEA: Απέλυσε 10.000 υπαλλήλους στη Ρωσία

Η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, η Ikea, ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε τον ετήσιο κύκλο εργασιών της κατά 6% σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε «δύσκολη» λόγω του πληθωρισμού και του κλεισίματος των ρωσικών δραστηριοτήτων της, όπου ο όμιλος έχει ήδη απολύσει 10.000 υπαλλήλους.

Η πολυεθνική, η οποία σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία τον Μάρτιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη «αποχαιρετήσει» 10.000 από τους 12.000 ανθρώπους που απασχολούσε στις πωλήσεις της στη χώρα, δήλωσε στο AFP ο Γιέσπερ Μπρόντιν, επικεφαλής της Ingka, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα περισσότερα franchises καταστήματα του ομίλου.

Στις αρχές του καλοκαιριού η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σταματάει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και φεύγει από τη ρωσική αγορά.

Στις 5 Ιουλίου ξεκίνησε τις τελευταίες οn-line πωλήσεις. Αργότερα η εταιρεία πούλησε και τα τέσσερα εργοστάσια που είχε στη Ρωσία και αιτήθηκε τη διάλυση της εταιρείας «Ikea Dom», η οποία διηύθυνε τα καταστήματα του ομίλου στη Ρωσία.

Για το οικονομικό έτος Σεπτέμβριου 2021-Αύγουστου 2022, τα περίπου 470 καταστήματα και σημεία πώλησης της πολυεθνικής πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 44,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η Inter Ikea, η κορυφαία εταιρεία χαρτοφυλακίου που έχει την έδρα της στην Ολλανδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου που απασχολεί 230.000 εργαζόμενους και πρόκειται να δημοσιεύσει τα κέρδη του τον Νοέμβριο, χαρακτήρισε το έτος ως «δύσκολη χρονιά» σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, με τον όγκο των πωλήσεων να μην «αυξάνεται».

Εξαιρουμένων των συναλλαγματικών επιδράσεων, η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν επίσης χαμηλότερη, στο 3,5%.

ΙΚΕΑ: «Αναγκαστήκαμε…»

«Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές μας, γεγονός που επηρεάζει εσάς σε μεγάλο βαθμό» που έχετε «πιο λεπτά πορτοφόλια», δήλωσε ο Γιον Αμπραάμσον Ρινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Inter Ikea.

“Είχαμε προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω ελλείψεων, ιδίως στην παραλαβή προϊόντων από την Ασία (…) Είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες σε όλους τους τομείς (…) και φυσικά την κατάσταση στη Ρωσία”, διευκρίνισε.

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ikea έκλεισε τα 17 καταστήματά της και σταμάτησε τις παραγγελίες στη Ρωσία, όπου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δυτικούς εργοδότες πριν από τον πόλεμο με συνολικά 15.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων 12.000 στο εμπορικό τμήμα.

Πριν από τον πόλεμο, η ρωσική αγορά αντιπροσώπευε περίπου το 4-5% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τρέχον πληθωριστικό κύμα ανά τον κόσμο, η Ikea ανακοίνωσε μια σπάνια αύξηση των τιμών κατά 9% κατά μέσο όρο.

Ο γαλαζοκίτρινος γίγαντας «δεν θέλει επ’ ουδενί» να επαναλάβει τις αυξήσεις, «αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», δήλωσε ο Αμπραάμσον Ρινγκ.

Ο όμιλος αναφέρει ότι έχει ήδη απορροφήσει «σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ» σε περιθώρια κέρδους για να αποφύγει να μετακυλήσει όλες τις αυξήσεις «και αυτό θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μας» στα αναλυτικά αποτελέσματα τον Νοέμβριο, πρόσθεσε ο Αμπραάμσον Ρινγκ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, NovayaGazeta.Europe

Ανοίγει νέο κατάστημα στη Βουλγαρία

O όμιλος Fourlis, αποκλειστικός δικαιοδόχος της IKEA στη Βουλγαρία, θα ανοίξει νέο κατάστημα στην πόλη Βέλικο Τάρνοβο το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε η θυγατρική της Fourlis House Market Bulgaria.

Το κατάστημα IKEA, το έκτο που ανοίγει στη Βουλγαρία, θα βρίσκεται στο Veliko Tarnovo Mall, ανέφερε η House Market Bulgaria.

Σε μια έκταση 1.800 τετραγωνικών μέτρων, το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ θα προσφέρει στους πελάτες έπιπλα σπιτιού, είδη σπιτιού και σουηδικά προϊόντα διατροφής. Θα προσφέρει επίσης υποστήριξη στον προγραμματισμό και την παραγγελία προϊόντων από ολόκληρη τη σειρά IKEA.

Τι είπε ο διευθυντής της ΙΚΕΑ Βουλγαρίας

«Η διαδικασία ανοίγματος ενός νέου σημείου αλυσίδας περιλαμβάνει μια σειρά μελετών στην περιοχή που έχουν ήδη ξεκινήσει για να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις υψηλές προσδοκίες των σημερινών και μελλοντικών πελατών μας», δήλωσε ο διευθυντής της ΙΚΕΑ Βουλγαρίας Νίκος Υφαντίδης.

Ο Όμιλος Fourlis εισήλθε στη βουλγαρική αγορά το 2011 με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος ΙΚΕΑ στη Σόφια.

Ο όμιλος λειτουργεί ακόμη δύο καταστήματα στη χώρα – στο Μπουργκάς και στο Πλόβντιβ. Παράλληλα, έχει ανοίξει υποκατάστημα στη Βάρνα αλλά και στο εμπορικό κέντρο της Σόφιας.

Αγαπημένες σουηδικές γεύσεις και στο Ηράκλειο, μετά τα Χανιά!

«Νόστιμα» νέα έρχονται από την ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, αφού το Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών IKEA στο Ηράκλειο εμπλουτίζεται με την προσθήκη Σουηδικής Γωνιάς, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν νόστιμες σουηδικές γεύσεις με την υπογραφή της ΙΚΕΑ στο σπίτι.

Μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων για κάθε ώρα της ημέρας και για κάθε γούστο είναι πλέον διαθέσιμη για τους επισκέπτες του καταστήματος.

Ρολά κανέλας, σοκολάτες, βιολογικές μαρμελάδες, αλμυρά σνακ και ο δημοφιλής βιολογικός καφές ΙΚΕΑ είναι μερικές μόνο από τις επιλογές της Σουηδικής Γωνιάς που αξίζει να δοκιμάσετε. Αντιπροσωπευτικές γεύσεις της σουηδικής γαστρονομίας που διακρίνονται για την ποιότητά τους αλλά και την καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

Στόχος της ΙΚΕΑ μέσα από αυτή την προσθήκη, είναι να εμπλουτίσει την εμπειρία του καταστήματος, φέρνοντας μία ακόμα γεύση από Σουηδία στους καταναλωτές μετά την ολοκλήρωση της βόλτας τους.

Στην επόμενη επίσκεψή σας λοιπόν στο Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ στο Ηράκλειο, μην ξεχάσετε να κάνετε μία στάση στη Σουηδική Γωνιά και να πάρετε μία γεύση Σουηδίας στο σπίτι!