Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΩραριο καταστημάτων – σουπερ μαρκετ 14/8: Τι ώρα κλείνουν σήμερα, Σάββατο

Ωραριο καταστημάτων – σουπερ μαρκετ 14/8: Τι ώρα κλείνουν σήμερα, Σάββατο

Ωραριο καταστημάτων – σουπερ μαρκετ 14/8: Σάββατο σήμερα, 14 Αυγούστου. Το ωράριο σούπερ μάρκετ και καταστημάτων. Τι ώρα κλείνουν. 

Και σήμερα, Σάββατο 14/8 τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα κλπ. λειτουργούν χωρίς αλλαγές.

Ωραριο καταστημάτων – σουπερ μαρκετ 14/8: Τι ώρα κλείνουν σήμερα, Σάββατο (14/8)

Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ είναι 09:00 – 21:00.

Ωάριο καταστημάτων: Τι ώρα κλείνουν σήμερα

Τα καταστήματα συνεχίζουν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Έτσι σήμερα, Σάββατο 14 Αυγούστου θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 21:00.

Σούπερ μάρκετ: Τι άλλαξε στις αγοραστικές συνήθειες με την έλευση του κορονοϊού

Σαφή ανησυχία του καταναλωτικού κοινού καταγράφει έρευνα με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Ειδικότερα, το 53% του κοινού δηλώνει ότι η εμφάνιση του ιού του προκαλεί άγχος και το 42% φόβο, ενώ αντίθετα ένα 22% δηλώνει ότι η εμφάνιση του ιού του προκαλεί σύνεση. Μόλις ένα 11% δηλώνει ότι του προκαλεί πανικό και 8% θυμό.

Το 66% του κοινού δηλώνει ότι έχει προμηθευτεί προϊόντα απολύμανσης. Επίσης το 54% απαντά ότι προσπαθεί να μειώσει τις επισκέψεις του σε καταστήματα για αγορές, αλλά μόλις 6% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τις αγορές μέσω του διαδικτύου, κάτι που δείχνει ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αγοραστές προτιμούν πιο αραιές επισκέψεις παρά ηλεκτρονικές αγορές, παρά την αύξηση που καταγράφεται στα ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ.

Το 46% εμφανίζεται ανήσυχο για την εμφάνιση ελλείψεων σε βασικά είδη, αλλά μόνο το 24% δηλώνει ότι έχει αποθηκεύσει τρόφιμα ή άλλα είδη. Άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές που καταγράφονται αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια η στροφή του κοινού από τα χύμα προϊόντα στα συσκευασμένα σε ποσοστό 38% και ο πιο συστηματικός έλεγχος της προέλευσης των τροφίμων από το 34% των αγοραστών.

Στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων πάντως συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών σε ποσοστά από 73% έως 86% δηλώνει ότι ούτε έχει αυξήσει, ούτε έχει μειώσει τις αγορές του.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία πώλησης, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα σουπερ μάρκετ φαίνεται ότι τη συγκεκριμένη περίοδο ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών. Το 59% θεωρεί ότι είναι το ασφαλέστερο για την υγεία. Το 66% αναφέρει ότι διαθέτουν τα απαραίτητα είδη που χρειάζονται αυτή την περίοδο και το 50% θεωρεί ότι υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων στα σουπερ μάρκετ.

Σουπερ μαρκετ: Μεγάλη αλυσίδα φέρνει τα πάνω-κάτω στο ωράριο

Σουπερ μαρκετ: Η απόφαση ήρθε για να μείνει καθώς, τα LIDL επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους και μετά τις 9 μ.μ.. Συγκεκριμένα θα κλείνουν για τους καταναλωτές στις 21:30, παρατείνοντας έτσι το ωράριο λειτουργίας τους κατά μισή ώρα.

Τα Lidl αλλάζουν «πατώντας» πάνω σε υπουργικές αποφάσεις και φέρνουν ανατροπές στην αγορά!

Μέχρι και πριν την πανδημία τα σούπερ μάρκετ στις 9 μ.μ. είχαν κατεβάσει ρολά. Με αποφάσεις στην αρχή του πρώτου lockdown η κυβέρνηση είχε επεκτείνει το ωράριό τους με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός εντός των καταστημάτων.

Φαίνεται όμως πως αυτή η απόφαση ήρθε για να μείνει καθώς, τα LIDL επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους και μετά τις 9 μ.μ.. Συγκεκριμένα θα κλείνουν για τους καταναλωτές στις 21:30, παρατείνοντας έτσι το ωράριο λειτουργίας τους κατά μισή ώρα.

Σιγή ισχύος για αυτή την απόφαση κρατούν οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες της αγοράς όπως ο Σκλαβενίτης, ο ΑΒ Βασιλόπουλος και τα My Market ωστόσο, ειδικά ο Σκλαβενίτης δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή τη «λογική» καθώς, παρόλο που του επιτρέπει η νομοθεσία να ανοίγει ορισμένες Κυριακές, η διοίκηση της εταιρείας δεν δίνει το ΟΚ για άνοιγμα.

Σουπερ μαρκετ: Νέο ωράριο από τα Lidl

Τη δυνατότητα που δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση για λειτουργία των επιχειρήσεων με διευρυμένο ωράριο ενεργοποίησε η αλυσίδα Lidl.

Εν αντιθέσει με το σύνολο των υπολοίπων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και έως τις 8 το βράδυ το Σάββατο, η Lidl επέκτεινε το ωράριο λειτουργίας της.

Το δίκτυο των καταστημάτων της λειτουργεί πλέον καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή μέχρι τις 21.30 και το Σάββατο μέχρι τις 21.00. Ωστόσο όπως αναφέρει στον διαδικτυακό της τόπο, το ωράριο των καταστημάτων ενδέχεται να αλλάξει βάση κυβερνητικών αποφάσεων.

Με βάση την ΚΥΑ τα σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα καταστήματα τροφίμων μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ και τα εμπορικά, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά και τα shops in a shop μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Σχετικά με την πορεία των πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το πρώτο εξάμηνο, αυτή σύμφωνα με τη Nielsen, κινήθηκε θετικά σε αξία, στο +1,1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα FMCGs στο σύνολό τους παρουσίασαν παρόμοια τάση, στο +1%.

Ωραριο καταστημάτων – σουπερ μαρκετ 14/8: Σουπερ μαρκετ: Οι καταναλωτές

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα τρόφιμα και ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία, που αναπτύχθηκε με +2,3%, ενώ οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης και τα προϊόντα οικιακής χρήσης εμφάνισαν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία, σε σχέση με το 2020, κατά -3,5% και -2,1% αντίστοιχα.

Το σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ.) σημείωσε, διψήφια ανάπτυξη +10,3%, η οποία σχετίζεται κυρίως με το διάστημα όπου το λοιπό λιανεμπόριο βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας, ενώ τα Φρέσκα και επί Ζυγίω προϊόντα παρουσιάζουν οριακή μείωση στο -0,5%.

Όσον αφορά στις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, οι μεγάλες αίθουσες άνω των 2,500τ.μ. (hypermarkets) εξακολουθούν να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του +8,2% στις πωλήσεις τους.

Ωραριο καταστημάτων – σουπερ μαρκετ 14/8: Ρυθμός

Σε ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο αρκετά πιο μετριοπαθή, ακολουθούν και οι μικρότερες αίθουσες, έως 400 τ.μ. , στο +1,5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγοραστές επιλέγουν και τα μικρότερα καταστήματα για την ευκολία τους, αλλά και τα καθημερινά τους ψώνια.

Στο επίπεδο των επιμέρους γεωγραφικών περιοχών η Αττική είναι η μοναδική περιφέρεια, που παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, στο -0,9%, ενώ αντίθετα η Πελοπόννησος αναπτύσσεται συγκριτικά πιο θετικά, με +5,8%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ