Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΟΠΕΚΕΠΕ: Ζεστό χρήμα στους αγρότες με νέα πληρωμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζεστό χρήμα στους αγρότες με νέα πληρωμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές για μακροχρόνια παύση γαιών αναμένονται το επόμενο διάστημα και ειδικότερα προς το Πάσχα. Τι ανακοινώθηκε…

«Η πληρωμή των δικαιούχων για το 2018 από το πρόγραμμα «Μακροχρόνιας Παύσης Γαιών» και για το 2020 από το πρόγραμμα «Δάσωσης Γαιών (ακακίες)», αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου του 2022.

Οι όποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν λόγω των αυξημένων ελέγχων και επανεξέτασης ενστάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ της πληρωμής προκαταβολής (Οκτώβριο) και της εκκαθάρισης της ενιαίας ενίσχυσης τον Δεκέμβριο του 2021».

Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, στον αν. γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, που του μετέφερε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των παραγωγών κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στην οποία αναλύθηκαν εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τις πληρωμές του Οργανισμού.

Ο κ. Μελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού για το άμεσο χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε πως «περί τα τέλη Μαρτίου θα καταβληθούν η συνδεδεμένη ενίσχυση στον σκληρό σίτο, η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, η εξόφληση υπολοίπων από γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα της περσινής χρονιάς, μετά και την έκδοση των αποφάσεων µε την έγκριση πίστωσης 15 εκατ. ευρώ για τη Νιτρορύπανση καθώς κι άλλες ενισχύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ «την ανάγκη άμεσης τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους παραγωγούς, που έχουν ανάγκη τη ρευστότητα, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο, στην οποία έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται οι σπορές των εαρινών καλλιεργειών και καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Εκτακτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σχεδόν 14,8 εκατ. ευρώ πίστωσε σε 883 δικαιούχους παραγωγούς ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Συγκεκριμένα από τις 17/1 έως και τις 3/2 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε 14.791.462,75 ευρώ για πληρωμές που αφορούσαν μεταξύ άλλων σε νέους αγρότες και επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού.

Παράταση στην παράδοση ξηρής σταφίδας

Έως τις 17 Φεβρουαρίου παρατείνεται η παράδοση της ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατείνεται έως την 4η Μαρτίου 2022 η ημερομηνία για την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του οργανισμού από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και για την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμη 5,3 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε πληρωμή άνω των 5,3 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Συγκεκριμένα από τις 10/1 έως και 16/1, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πίστωσε στους λογαριασμούς 516 δικαιούχων το ποσό των 5.318.597,43 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η πληρωμή αφορά κυρίως:

-σε σχέδια βελτίωσης

-και νέους αγρότες.

ΟΠΕΚΕΠΕ: ΣΟΚ! Η χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ίδια ημέρα χιλιάδες αγρότες είδαν, για δεύτερη φορά, είτε να μην πιστώνονται καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους, είτε τα ποσά να είναι πετσοκομμένα.

Η διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας επιβεβαιώθηκε με την ολοκλήρωση της χειρότερης πληρωμής άμεσων ενισχύσεων αγροτών και κτηνοτρόφων όλων των εποχών!

Την ώρα που η ακρίβεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, καύσιμα και αγροεφόδια θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της παραγωγής, το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων δείχνει να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Τα παραπάνω σημειώνουν σε Κοινή δήλωση τους οι Στ. Αραχωβίτης και Ολ. Τελιγιορίδου, τομεάρχης και αν. Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργό και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα επισημαίνουν:

Στις 22 Δεκέμβρη υπήρξε η καθιερωμένη πανηγυρική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούσε στην μεγάλη πληρωμή της ημέρας εκείνης και που κατέληγε ως εξής:

«Επισημαίνεται ότι το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο μέχρι 31/1/2022».

Την ίδια ημέρα χιλιάδες αγρότες είδαν, για δεύτερη φορά, είτε να μην πιστώνονται καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους, είτε τα ποσά να είναι πετσοκομμένα.

Μισό μήνα μετά, σύμφωνα με καταγγελίες και σχετικά δημοσιεύματα, όχι μόνον οι αγρότες και τα ΚΥΔ αλλά ακόμη και οι περιφερειακές Υπηρεσίες του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα.

Η Κυβέρνηση των “Αρίστων” που κατάφερε να προκαλέσει ένα ακόμη μπάχαλο στα ποσά και τους χρόνους που καταβάλλονται οι αγροτικές ενισχύσεις, στερεί τώρα το δικαίωμα των αγροτών ώστε να ενεργήσουν και, εφόσον δικαιωθούν , να συμπεριληφθούν στην επικείμενη διορθωτική πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης. Μέχρι αυτή τη στιγμή επικρατεί η παντελώς απαράδεκτη κατάσταση να αποκλείονται από το να προχωρήσουν στις διοικητικές πράξεις, δεκάδες χιλιάδες αγρότες που είναι αδικημένοι από τις προβληματικές, πρόχειρες, αδιαφανείς, γεμάτες αποκλίσεις και περικοπές πληρωμές.

Ταυτόχρονα, και οι λοιπές, δήθεν προγραμματισμένες πληρωμές (η προγραμματισμένη για πέρσι πληρωμή των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις) βρίσκονται στον αέρα λόγω της πλήρους αποσύνθεσης του συστήματος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Περίτρανη απόδειξη, το ότι δυο χρόνια τώρα, αδυνατούν να καταρτίσουν μια διακήρυξη που να μην καταπίπτει από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δίκαιη, ορθή, έγκαιρη και διαφανή πληρωμή όλων των αγροτικών ενισχύσεων.

Με διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο, ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, προειδοποιούμε, επισημαίνουμε τα προβλήματα και προτείνουμε λύσεις. Η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί. Η απαράδεκτη, αδιαφανής, αλαζονική και αμφίβολης νομιμότητας κατάσταση με τα χρήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά θα κληθεί να λογοδοτήσει μπροστά στον Ελληνικό λαό και αυτό θα γίνει σύντομα. Τότε θα πάρει την ετυμηγορία που της αξίζει.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτακτη πληρωμη 1,1 δισ. ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε νέα έκτακτη πληρωμή προχώρησε ο Οργανισμός 1,1 δισ. ευρώ.

Δείτε τι αναφέρει η ΚΥΑ και ποιοι είναι οι δικαιούχοι…

Ανακοίνωση Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους τομείς χοίρων, αυτόχθονων μαύρων χοίρων και παραγωγής μελιού.

Στο πλαίσιο της με αριθμό ΚΥΑ 1184/247574 (ΦΕΚ B’ 4246/14.09.2021) «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς:

α) της εκτροφής χοίρων,

β) της εκτροφής αυτόχθονων μαύρων χοίρων και

γ) της παραγωγής μελιού και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο), όπως τροποποιήθηκε», καταβλήθηκε το ποσό των 15.896.219,75€ σε 3.566 δικαιούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικότερα:

Για την εκτροφή χοίρων, καταβλήθηκε το ποσό των 12.259.354,56€ σε 518 δικαιούχους.
Για την εκτροφή αυτόχθονων μαύρων χοίρων καταβλήθηκε το ποσό των 1.158.598,45€ σε 53 δικαιούχους.
Για την παραγωγή μελιού καταβλήθηκε το ποσό των 2.478.266,74€ σε 2.995 δικαιούχους.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη πληρωμή 1,1 δισ. ευρώ – Δικαιούχοι, πίνακες με ποσά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε πληρωμή ρεκόρ προχώρησε ο Οργανισμός. Δείτε αναλυτικά τους δικαιούχους, τα ποσά. Οι πίνακες…

Περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός το διάστημα από τις 17/12/2021 έως τις 30/12/2021 κατέβαλε σε 1.707.839 δικαιούχους το ποσό των 1.100.300.485,52 ευρώ.

Στις πληρωμές περιλαμβάνεται η μεγάλη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (βασική ενίσχυση, «πρασίνισμα», νέοι αγρότες) καθώς και η εξισωτική αποζημίωση.

Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν επενδυτικά προγράμματα και δράσεις:

του ΠΑΑ,

την αναδιάρθρωση των αμπελώνων,

γενετικοί πόροι,

βελτίωση στην παραγωγή και την εμπορία μελιού,

μεταφορικά νησιών Αιγαίου,

σύσταση ομάδας παραγωγών κ.ά.

Δείτε τα ποσά αναλυτικά, κάνοντας “κλικ” ΕΔΩ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τεράστια απάτη πληρωμής με τηλεφωνήματα σε αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Να εξαπατήσουν τους αγρότες προσπαθούν επιτήδειοι οι οποίοι παριστάνουν υπαλλήλους του Οργανισμού και τάζουν πληρωμές! 

Όπως κάνει γνωστό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., άγνωστοι τηλεφωνούν σε δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων (αγρότες, κτηνοτρόφοι, επενδυτές του αγροτικού τομέα, κ.ά).

Συστήνονται ως υπάλληλοι του Οργανισμού και με το πρόσχημα ότι θα καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Προσπαθούν να τους ξεγελάσουν και να τους παραχωρήσουν αυστηρά προσωπικές πληροφορίες, όπως είναι ο αριθμός τραπεζικής κάρτας, ο κωδικός ασφαλείας της κάρτας, κτλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., το τελευταίο 24ωρο έφτασε στον Οργανισμό καταγγελία στην οποία αναφέρεται ότι, δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων γίνονται αποδέκτες παραπλανητικών τηλεφωνημάτων από αγνώστους που συστήνονται ως υπάλληλοι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Οι άγνωστοι που τηλεφωνούν, προβάλλοντας ως αιτιολογία την άμεση κατάθεση οφειλόμενου ποσού ενίσχυσης από τον Οργανισμό, ζητούν την παραχώρηση ευαίσθητων πληροφοριών όπως τον αριθμό τραπεζικής κάρτας των δικαιούχων, τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας της και τον κωδικό χρήστη (pin).

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ζητά από τους δικαιούχους να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ενέργειες που σκοπό έχουν την εξαπάτηση τους και την απόκτηση πρόσβασης στον λογαριασμό τους, προφανώς για την απόσπαση χρηματικού ποσού, ή/και τη χρήση των καρτών τους.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διαβεβαιώνει τους δικαιούχους ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν ποτέ από υπαλλήλους του Οργανισμού, μέσω email, μηνυμάτων, ή τηλεφωνημάτων, προσωπικά τους στοιχεία όπως, αριθμοί και άλλες πληροφορίες τραπεζικών καρτών ή κωδικοί πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους για την ψηφιακή τους εξυπηρέτηση κατά τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα (ebanking / phonebanking).

Τα στοιχεία αντλούνται μόνο από τις αιτήσεις

Τα απαραίτητα στοιχεία για τις πληρωμές των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων που διεκπεραιώνει ο Οργανισμός, αντλούνται από τις αιτήσεις των δικαιούχων στον Οργανισμό, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνται με τραπεζική κατάθεση σε πιστωτικά ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί η απάτη αυτή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καλεί τους δικαιούχους που γίνονται δέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων, να υποβάλλουν αμέσως καταγγελία στην Αστυνομία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ