Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΟΠΕΚΕΠΕ: Μοιράζει πολλά χρήματα - Πότε τα λεφτά στο λογαριασμό

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μοιράζει πολλά χρήματα – Πότε τα λεφτά στο λογαριασμό

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αρκετές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Δείτε με τι σχετίζεται η κάθε μία.

Μοιράζει χρήματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες μέχρι το τέλος του έτους στη χώρα μας.

Ποιοι θα πάρουν χρήματα και για ποιο λόγο θα γίνει η κάθε μία από τις επόμενες πληρωμές.

Δείτε αναλυτικά…

Οι πληρωμές που θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Έως τις γιορτές, λοιπόν, στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών πρόκειται να πιστωθεί ποσό άνω του 1 δισ.  ευρώ από το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης (προ μηνός κατεβλήθησαν άλλα 657 εκατ. ευρώ), τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις (το λεγόμενο «πρασίνισμα»), την εξισωτική αποζημίωση (στους παραγωγούς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές), την βιολογική γεωργία και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Επιπρόσθετα, την ίδια χρονική περίοδο πρόκειται να καταβληθούν:

  • 60 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για λιπάσματα.
  • 89 εκατ. ευρώ ως δεύτερη κατά σειρά φέτος επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών (αφορά κτηνοτρόφους στους οποίους έχουν καταβληθεί άλλα 41 εκατ. ευρώ).
  • 35-50 εκατ. ευρώ (το ακριβές ποσό εξαρτάται από τον χρόνο επεξεργασίας των πορισμάτων λόγω του μεγάλου όγκου τους) από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε παραγωγούς των οποίων έχουν πληγεί οι καλλιέργειες.
  • 30 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, οι λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας -deminimis, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών λόγω αφ’ ενός των καιρικών συνθηκών και αφ’ ετέρου της επίπτωσης της ουκρανικής κρίσης στην αγορά φρούτων(επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο θα καταβληθούν στις αρχές του 2023).

Πως θα δοθεί η επιδότηση για τα λιπάσματα

Η επιδότηση στα λιπάσματα καταβάλλεται για πρώτη φοράστα χρονικά καθώς η τιμή τους έχει αυξηθεί έως και 200% τον τελευταίο χρόνο λόγω του ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου που διαμορφώνει έως το 90% του κόστους τους. Για να λάβουν την επιδότηση οι παραγωγοί έχουν περιθώριο έως την προσεχή Παρασκευή 25 Νοεμβρίου να «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων από 1/10/21-30/9/22.

Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι επελέγη το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, άρα και η εκταμίευση των 60 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τον προϋπολογισμό. Οι εταιρείες λιπασμάτων είχαν, πάντως, προτείνει η επιδότηση να καταβληθεί με βάση τα νέα τιμολόγια ως κίνητρο για αγορές εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, άρα ως κίνητρο για στήριξη της παραγωγής.

Καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί επιδότηση στα λιπάσματα και το 2023 αφού ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 450 εκατ. ευρώ στα 27 κράτη-μέλη από το αποθεματικό της γεωργίας (στην Ελλάδα αντιστοιχούν περί τα 25 εκατ. ευρώ), ποσό που μπορούν να το αυξήσουν τα κράτη-μέλη από τους προϋπολογισμούς τους, η πρόταση των εταιρειών θα επανεξεταστεί από το υπουργείο με μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί αυτή τη φορά.

Στήριξη επενδύσεων στο πρωτογενή τομέα

Παράλληλα με τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης των παραγωγών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποδίδουν μεγάλη βαρύτητα και στη στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα. Ήδη έχουν προκηρυχθεί δράσεις 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ανοιχτό είναι και καθεστώς για επενδύσεις στην αγροδιατροφή στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου η νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτεί σύγχρονο εξοπλισμό και, για πρώτη φορά, αγορά οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης και αγορά γης.

Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζουν πρόγραμμα για την υποστήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων να καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι μέσω της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Επισημαίνεται ότι το 2022 αναμένονται πληρωμές ρεκόρ άνω των 1,2 δισ. ευρώ μόνο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μία από τις καλύτερες επιδόσεις διαχρονικά.

Λαβράκια από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι βρήκαν

Εκατοντάδες παρατυπίες διαπιστώθηκαν, βάσει των οποίων καταβλήθηκαν επιδοτήσεις ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, για βοσκοτόπους, εντόπισαν στα Δωδ/σα, ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή των Δωδεκανήσων από την διασταύρωση με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, έδειξαν πολύ ισχυρές ενδείξεις παράτυπων διαδικασιών και δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, και τα οποία διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές κατόπιν αιτήματός τους.

Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων που ανέρχονται στις 431 μοναδικές περιπτώσεις, είναι ότι κατά τους επιτόπιους ελέγχους σπάνια προσήλθαν οι ίδιοι οι αιτούντες στον έλεγχο.

Αντίθετα προσέχονταν τρίτα πρόσωπα με τεχνική κατάρτιση, ενίοτε ο ίδιος άνθρωπος ως εκπρόσωπος πολλών αιτούντων, ακόμη και ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι των ΚΥΔ που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ με την χρήση συσκευών εντοπισμού GPS, είχαν ήδη μεταφορτώσει τα προς έλεγχο αγροτεμάχια στις συσκευές.

Στις αρχές θα αποσταλούν και τα πρόσωπα αυτά και οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ που παρουσιάσθηκαν για την υπόδειξη αγροτεμαχίων, που όπως αποδείχθηκε τόσο από τα στοιχεία του Κτηματολογίου όσο και με πραγματικά συμβάντα κατά τους ελέγχους, συνειδητά παραπλανούσαν τους ελεγκτές.

Το συνολικό ποσό που υπολογίσθηκε ότι καταβλήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται περίπου στα 4,5 εκ ευρώ για τα έτη 2020 και 2021, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάκτησής τους. Σημειώνεται ότι χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν κατά την διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής του έτους 2022, δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις στους εμπλεκόμενους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ