Πληροφορίες για νέες πληρωμές από τον Οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο επικρατέστερος μήνας και η… λίστα.
Έρχονται νέες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στον Ιούνιο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πληρωμών της ΕΑΕ 2022 τις επόμενες ημέρες.
Ήδη, ο οργανισμός έχει ολοκληρώσει το προηγούμενο διάστημα πληρωμές ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, τα τελευταία νέα αναφέρουν για τις επόμενες πληρωμές:
Εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης και του Πρασινίσματος έτους 2022.
Εκκαθάριση Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους 2022.
Προκαταβολή Αγροπεριβαλλοντικών δράσεων.
Συμπληρωματικές πληρωμές δράσεων σε δικαιούχους κατόπιν ελέγχων κ.λπ., όπως στην περίπτωση των Βιολογικών.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των δικαιωμάτων ενίσχυσης.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη πληρωμή 71 εκ. ευρώ – Ποιοι πήραν χρήματα
Άλλη μια μεγάλη πληρωμή έγινε από τον οργανισμό σε χιλιάδες δικαιούχους στη χώρα μας. Ποιοι είδαν χρήματα στο λογαριασμό.
Ειδικότερα, ο οργανισμός το διάστημα από τις 09/05/2023 έως τις 22/05/2023 κατέβαλε σε 73.992 δικαιούχους το ποσό των 70.962.781,18 ευρώ.
Οι πληρωμές αφορούν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), καθώς και κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, έγινε η καταβολή των υπόλοιπων της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά (1.219 δικαιούχοι, 2.734.482,01 ευρώ), ενίσχυση για την διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων σε 3.207 δικαιούχους ύψους 7.713.404,33 ευρώ, ενίσχυση για την καλλιέργεια των γεώμηλων (937 δικαιούχοι ύψους 323.091,59 ευρώ).
Παράλληλα, πληρώθηκαν προγράμματα και δράσεις του ΠΑΑ όπως των νέων αγροτών, οι γενετικοί πόροι, τα σχέδια βελτίωσης κ.ά.
Επίσης, πληρωμές έγιναν για τις τοπικές ομάδες leader, τις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, τεχνική βοήθεια, μεταφορικά Αιγαίου, επενδυτικά προγράμματα (αμπελοοινικά) και προωθητικά προγράμματα (προς τρίτες χώρες), καθώς και επιχειρησιακά προγράμματα (φρούτων, δωρεάν διανομή γάλακτος κ.α).
Αναλυτικά οι πληρωμές ΕΔΩ.
Έδωσε ζεστό χρήμα πριν τις εκλογές Μαϊου ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Χρήματα λίγο πριν τις Κυριακάτικες εκλογές μοιράστηκαν από τον οργανισμό στους δικαιούχους.
Λεφτά στο παρά πέντε των εκλογών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και εκδόθηκαν εντολές πληρωμής 38.000 δικαιούχων, με το ποσό να ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.
Εντός της ημέρας αναμένεται, μάλιστα, αναμένεται τα χρήματα να τα δουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους.
Η πληρωμή αφορά στη στήριξη των παραγωγών αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού που αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα αύξησης του κόστους παραγωγής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ήδη, τα αρχεία πληρωμής διαβιβάστηκαν από το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφιμων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αρμόδια τράπεζα.
Οι δικαιούχοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
Καπνά επικράτειας, – κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών
Μελίσσια της επικράτειας, – κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας.
Κορινθιακή σταφίδα, κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας
Αχλάδια επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας
Σπαράγγια επικράτειας, κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας
Κρόκο επικράτειας, Π.Ε. Κοζάνης.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι:
α) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
β) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
γ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρόκου, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
δ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.
ε) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, σε αγροτεμάχια με αμπελώνες σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργεια.
στ) Οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε οκτώ (8) ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή εκατομμυρίων ευρώ
Μία ακόμα πληρωμή αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να γίνει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Όπως έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ, θα διατεθούν συνολικά 8.000.000 ευρώ τα οποία θα μοιραστούν σε 12.000 κτηνοτρόφους, αναλογικά με το μέγεθος του ζωϊκού κεφαλαίου τους.
Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί ανά ζώο και παρέχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αυτά ίσχυαν στις 31/12/2021, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το ποσό της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά δικαιούχο υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) και καθορίζεται ως εξής.
Για την Κρήτη, από 1 έως 100 αιγοπρόβατα στα 250 ευρώ. Από 101-200 στα 500 ευρώ, από 201-300 το ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 650 ευρώ, από 301-500 ποσό ενίσχυσης στα 800 ευρώ και από 501 και πάνω το ποσό ενίσχυσης φτάνει τα 900 ευρώ
Στα υπόλοιπα νησιά της χώρας οι τιμές ορίζονται ως εξής:
Από 1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ, από 101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ, από 201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ, από 301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ, από 501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ
Οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων γίνονται ψηφιακά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).
Αρκετά χρήματα με τη νέα ΚΑΠ – Τι έχει αποφασιστεί
Πάρα πολλά είναι τα χρήματα που αναμένεται να μοιραστούν στους νέους αγρότες. Τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ.
Στα… κόκκινα ήταν εδώ και καιρό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να προλάβει να ετοιμάσει τις εφαρμοστικές ρυθμίσεις για το πλαίσιο πληρωμών της ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδος 2023-2027.
Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ «η χρονιά έναρξης κάθε Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αποτελεί πρόκληση για τη χώρα που πρέπει να την εφαρμόσει με εκατοντάδες ζητήματα να απαιτούν ρύθμιση».
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου των πληρωμών των δύο πυλώνων της ΚΑΠ.
Προκειμένου να ετοιμαστούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ απαιτήθηκε στενή συνεργασία και συντονισμός μιας σειράς από Γενικές Γραμματείες και Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και δεκάδων υπαλλήλων και των στελεχών του. Συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αλλά και του Τεχνικού Συμβούλου του ΥΠΑΑΤ για τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Θεσμικοί φορείς αλλά και παραγωγοί εξέφρασαν την ανησυχία τους λόγω καθυστερήσεων, ενώ η πίεση για την ολοκλήρωση και δημοσίευση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα άνοιγε τον δρόμο για την αξιοποίηση των 19,3 δις ευρώ ήταν μεγάλη.
Έτσι, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι εφαρμοστικές αποφάσεις, υπογεγραμμένες από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.
Με τις πρώτες δύο εφαρμοστικές ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών τους. Σε αναφορά του στα 19,3 δις ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα οποία θα κατευθυνθούν για της στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι πρόκειται για «μια επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κατάφερε, η Ελλάδα να διατηρήσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι άλλες χώρες είδαν μείωση των πόρων της ΚΑΠ. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο «πράσινο», βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό» πρωτογενή τομέα που οι παραγωγοί και η χώρα έχουν ανάγκη».
Τι αναφέρουν οι εφαρμοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ
Οι δυο πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις για τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ που δημοσιεύθηκαν στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφορούν τη Βασική Ενίσχυση, τη συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών, την αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη.
Στην πρώτη, εκ των δύο εφαρμοστικών αποφάσεων για τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, γίνεται η καταγραφή των οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων.
Σε ό, τι αφορά στη δεύτερη απόφαση, σε αυτή καταγράφονται οι λεπτομέρειες της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.
Τέλος, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων γίνονται προσπάθειες να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι επόμενες εφαρμοστικές αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τα οικολογικά σχήματα (eco schemes) την αιρεσιμότητα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.λ.π.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή de minimis – Τι μοιράστηκε
Νέα μεγάλη πληρωμή στους δικαιούχους de minimis είχαμε από τον οργανισμό. Αναλυτικά τι δόθηκε.
Όπως έγινε γνωστό, πληρωμή έγινε την Παρασκευή 12 Μαΐου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατέβαλλε τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
Δείτε αναλυτικά…
Ειδικότερα, η πληρωμή αφορά στους παραγωγούς των παρακάτω προϊόντων.
- Σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής έτους 2021
- Φασόλια Γίγαντες ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας έτους 2019
- Θερμοκήπια στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έτους 2022
- Αμυγδαλιές τοπικής κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασέας και Καναλιών, Δήμου Ρήγα Φεραίου ΠΕ Μαγνησίας έτους 2022
- Οινοποιήσιμα σταφύλια Δήμου Τυρνάβου έτους 2022
Οι καταβολές των χρημάτων ξεκίνησαν με τα σταφύλια της Χαλκιδικής και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Αγροτεμάχια με καλλιέργεια φασολιών πλακέ-γίγαντες και φασολιών γίγαντες ελέφαντες στην ΠΕ Φλώρινας στα 70 €/στρ και στην ΠΕ Καστοριάς σε 105 €/στρ.
Αγροτεμάχια με καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής, στα 150 €/στρέμμα.
Αγροτεμάχια με καλλιέργεια κηπευτικών και ανθοκομικών υπό κάλυψη στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής από 9,60 έως 12,40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμυγδάλων στη Δημοτική Κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασιάς και Καναλίων Δήμου Ρήγα Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας 90 €/στρ.
Αγροτεμάχια με καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών στο Δήμο Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας στα 120 €/στρ.