ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κλείδωσε» μεγάλη πληρωμή – Πότε στα ΑΤΜ οι αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με γεμάτο πορτοφόλι θα κάνουν γιορτές χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες, καθώς θα μπουν στους λογαριασμούς χρήματα. Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές των επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους… Σε προγραμματισμένες πληρωμές για παραγωγούς, που αφορούν σε αγροτικές επιδοτήσεις, προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος του έτους. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί σε αγρότες […]

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κλείδωσε» μεγάλη πληρωμή - Πότε στα ΑΤΜ οι αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με γεμάτο πορτοφόλι θα κάνουν γιορτές χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες, καθώς θα μπουν στους λογαριασμούς χρήματα.

Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές των επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους…

Σε προγραμματισμένες πληρωμές για παραγωγούς, που αφορούν σε αγροτικές επιδοτήσεις, προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους το υπόλοιπο ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την εξόφληση του Δεκεμβρίου.

Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021 και όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν μόνο σε κτηνοτρόφους.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε η πληρωμή της β’ δόσης

Στόχος του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πληρωμή της β’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης 2022 να γίνει πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Την πληρωμή της ενιαίας, θα ακολουθήσει εκείνη της εξισωτικής με διαφορά μιας ή περισσότερων ημερών.

Εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα λέει το ΥπΑΑΤ, θα καταβληθούν οι έκτακτες ενισχύσεις λιπασμάτων (60 εκατ. ευρώ) και οι ενισχύσεις για αγορά ζωοτροφών (89 εκατ. ευρώ).

Επί τούτου, σημειώνεται πως την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στη διαύγεια σχετική απόφαση Στύλιου, η οποία και καθορίζει τα ποσά των ενισχύσεων ανά κλάδο και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η πληρωμή.

Με email στους παραγωγούς ενστάσεις για monitoring, πότε ανοίγει το σύστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης των ΕΑΕ 2022, συμπεριλήφθηκαν τα αγροτεμάχια τα οποία κατά τον έλεγχο μέσω monitoring, προσδιορίστηκαν ως «πράσινα», δηλαδή επιλέξιμα ως προς την δηλωθείσα καλλιέργεια, καθώς σε αυτά, επιβεβαιώθηκε η δηλούμενη καλλιέργεια.

Τα αγροτεμάχια αυτά αποτέλεσαν το μεγαλύτερο τμήμα του συνόλου των αγροτεμαχίων που ελέγχθησαν με την μέθοδο αυτή.

Επισημαίνουμε, ότι ο έλεγχος με τη μέθοδο του monitoring έχει ως σκοπό την διεπαφή με τον παραγωγό και την πληροφόρηση του για τα ευρήματα με σκοπό, ακολουθώντας τις οδηγίες στην συνέχεια, την διόρθωση ή συμμόρφωση, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις – ποινές, στην πληρωμή.

Για το λόγο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν στα email των παραγωγών που υπέβαλαν ατομικά online τις αιτήσεις τους και στα email των Κ.Υ.Δ., ειδοποιήσεις σφαλμάτων που θα αφορούν τα αγροτεμάχια που ελέγχονται με την μέθοδο monitoring, τα οποία δεν υπολογίστηκαν για την πληρωμή στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και για τα οποία απαιτούνται διορθώσεις.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. από 1.11.2022, θα ανοίξει το σύστημα και σε συνεργασία με τα Κ.Υ.Δ., χωρίς επί πλέον κόστος, θα προχωρήσει στις όποιες διορθώσεις χρειάζονται, ενώ μόνο όταν κριθεί απαραίτητο θα ζητούνται, μέσω email, ενέργειες από τους παραγωγούς.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, βάσει των Κοινοτικών Κανονισμών, δεν δύναται να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις στα αγροτεμάχια τα οποία έχουν περιληφθεί στην πληρωμή της πρόσφατης προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2022.

Στην τελική ευθεία το Ταμείο Μικροπιστώσεων για αγρότες – Ρευστότητα 21,5 εκατ. ευρώ

Παροχή συγχρηματοδοτούμενων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα με ευνοϊκούς όρους προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων θα διοχετευτεί το επόμενο διάστημα το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».

Την ερχόμενη Τρίτη σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και Γιώργου Γεωργαντά αντίστοιχα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), Αθηνά Χατζηπέτρου θα «πέσουν» και επίσημα οι υπογραφές για την έναρξη της λειτουργία του.

Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του Ταμείου φτάνουν τα 21.500.000 ευρώ προερχόμενοι από το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αυτά τα 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την παροχή χρηματοδοτήσεων για τη δράση που αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4) και τα υπόλοιπα 6,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων για επενδύσεις σε μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό (Δράση 4.2.4.)

Το συνολικό ποσό θα διατεθεί στο λογαριασμό του Ταμείου σε 4 ισόποσες δόσεις, εφόσον έχει επιτευχθεί η δέσμευση συγκεκριμένων προκαθορισμένων ποσοστών για τη χορήγηση δανείων.

Πηγές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκαναν λόγο «για ένα πρόγραμμα που είναι πολύ καλά επεξεργασμένο» ενώ όπως είπαν «θα υπάρχει η δυνατότητα για μηδενική επιτοκιακή επιβάρυνση για τα δυο πρώτα χρόνια».

Η ΕΑΤ έχει εκδώσει ήδη την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμών που επιθυμούν θα συμμετέχουν στο Ταμείο, με την τελική επιλογή να αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια θα χορηγηθούν μέσω επιλεγμένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί (ΕΧΟ). Ο καθένας από αυτούς θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο δανείων προς επιχειρήσεις, με τα κεφάλαια του Ταμείου και τα προσφερόμενα προς συνεπένδυση κεφάλαια του ιδίου του ΕΧΟ.

Η υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, η πιστοληπτική αξιολόγηση των δανείων και ο έλεγχος της κατ΄ αρχήν επιλεξιμότητας, η σύναψη δανείων και η παρακολούθησή τους θα υλοποιηθούν από τον ΕΧΟ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Επιχειρησιακή Συμφωνία και τις εσωτερικές διαδικασίες του τελευταίου.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η χρηματοδότηση

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέσω του νέου «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» θα λάβουν μικρά δάνεια επιμερισμένου κινδύνου με ελάχιστο ύψος χρηματοδότησης τα 3.000 ευρώ και μέγιστο ύψος χρηματοδότησης τα 25.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι πόροι του Ταμείου θα διατεθούν:

– για τη χρηματοδότηση κατά 50% κάθε δανείου (η οποία και θα είναι άτοκη),

– την κάλυψη του κόστους διαχείρισης του Ταμείου εκ μέρους της ΕΑΤ,

– την επιδότηση επιτοκίου που χρεώνει ο ΕΧΟ για τα πρώτα 2 χρόνια, εφόσον ο τελικός αποδέκτης δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών,

– καθώς και τη δυνατότητα επιχορήγησης έως 300Euro για την παροχή συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης.

Η διάρκεια της χρηματοδότησης ανέρχεται από 24 έως και 60 μήνες (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος), με την περίοδο χάριτος έως και 24 μήνες. Προβλέπεται παράλληλα η δυνατότητα ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής. Καταληκτική ημερομηνία εκταμίευσης της τελευταίας δόσης δανείου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025.

Οι δικαιούχοι

Ο εν δυνάμει υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει αρχικά το αίτημα χρηματοδότησης στο πληροφοριακό σύστημα των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στη συνέχεια αίτημα χρηματοδότησης στον ΕΧΟ της επιλογής του.

Για τη δράση που αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4) οι τελικοί αποδέκτες πρέπει να είναι είτε επαγγελματίες αγρότες (για τα φυσικά πρόσωπα να είναι επικεφαλής της αγροτικής εκμετάλλευσης ενώ για τα νομικά πρόσωπα να έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία), είτε νέοι αγρότες, είτε οντότητες που χαρακτηρίζονται ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρησης, είτε τέλος συλλογικοί αγροτικοί φορείς (γεωργικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανισμοί παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανισμών παραγωγών).

Με εξαίρεση τις ΚοινΣΕπ και τους συλλογικούς αγροτικούς φορείς, οι υποψήφιοι τελικοί αποδέκτες θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση για καταβολή άμεσων ενισχύσεων από το ΕΓΤΕ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013, ενώ ακόμη θα πρέπει το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσής τους να είναι μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ.

Τέλος, οι συμβάσεις τελικού αποδέκτη μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις/δαπάνες, οι οποίες είναι επιλέξιμες σύμφωνα με τον Κανονισμού ΕΓΤΑΑ και τις εκτελεστικές πράξεις αυτού.