Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΟΠΕΚΑ: «Βρέχει» λεφτά! Ποια επιδόματα πληρώνονται και πότε

ΟΠΕΚΑ: «Βρέχει» λεφτά! Ποια επιδόματα πληρώνονται και πότε

ΟΠΕΚΑ: Ταμείο αναμένεται να πάνε οι δικαιούχοι των επιδομάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Δείτε ποια επιδόματα πληρώνονται και πότε.

Μπαράζ πληρωμών αναμένεται για τους δικαιούχους στη χώρα μας τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές στους δικαιούχους θα γίνουν μετά την έγκριση (με υπουργική απόφαση) δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2022, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της καταβολής (δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα καταβληθούν αυτό το μήνα είναι:

Επίδομα Παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Υπερηλίκων.

ΟΠΕΚΑ: Τι ισχύει για το Επίδομα γέννας

Το επίδομα γέννας δίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ.

Το επίδομα γέννας έχει σχέση με όσα παιδιά γεννήθηκαν από την 1 Ιανουαρίου και εφεξής, οι γονείς υποβάλλουν αίτηση, μετά την αποδοχή της οποίας, το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ενώ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

ΟΠΕΚΑ: Εμβόλιμη πληρωμή για το επίδομα παιδιού

Όπως είναι γνωστό το επίδομα παιδιού στη χώρα μας πληρώνεται κάθε δύο μήνες στους δικαιούχους του.

Η πρώτη «κανονική» πληρωμή για το 2022, θα είναι την τελευταία ημέρα του Μαρτίου και συγκεκριμένα, την Πέμπτη 31 Μαρτίου, με τα χρήματα να φαίνονται στα ΑΤΜ από τις 30/3 το απόγευμα.

Ωστόσο, τέλος Γενάρη αναμένεται μια «εμβόλιμη» πληρωμή για όσους είχαν εκκρεμότητες από το 2021 (π.χ. αποστολή – έγκριση δικαιολογητικών) και για όσους έκαναν πρόσφατη αίτηση που αφορούσε το έτος 2021.

Επίδομα παιδιού Α21: Τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο έτος

Η πλατφόρμα για το 2022 θα ανοίξει μέσα στον Φλεβάρη και θα είναι διαθέσιμη για αιτήσεις ως τον Ιανουάριο του 2023. Το διάστημα αυτό πρέπει να γίνουν νέες αιτήσεις από τους δικαιούχους.

Το «πράσινο φως» θα δώσει ο ΟΠΕΚΑ με ανακοίνωσή του που θα αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και πληροφορίες για τη διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αναφορικά με τις αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού έτους 2021, ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία υποβολής ΕΛΗΞΕ στις 15-1-2022. Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση θα πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Για το 2022, με δεδομένο ότι το επίδομα παιδιού καταβάλλεται ανά δίμηνο, το πλάνο πληρωμών είναι ως εξής:

Η πρώτη δόση τέλος Μαρτίου.

Η δεύτερη δόση τέλος Μαΐου.

Η τρίτη δόση τέλος Ιουλίου.

Η τέταρτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πέμπτη δόση τέλος Νοεμβρίου.

Έκτη δόση, πριν τις γιορτές.

Μητέρα έλαβε το επίδομα ενώ είχε κοπεί – Τι συνέβη

«…η στέρηση χωρίς αποχρώντα λόγο, του Επιδόματος είναι αδικαιολόγητη, καθώς θίγει και το κατοχυρωμένο από το άρ.26 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού δικαίωμά του, να επωφεληθεί από την κοινωνική πρόνοια».

Με βάση αυτό το σκεπτικό μια χωρισμένη μητέρα που είχε αποκλειστικά την επιμέλεια των παιδιών της τα τελευταία χρόνια, δικαιώθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, καθώς για «τυπικούς» λόγους η αίτησή της είχε απορριφθεί και η ίδια είχε μείνει εκτός της διμηνιαίας παροχής του Επιδόματος Παιδιού Α-21.

Για να βρει το δίκιο της απευθύνθηκε προς το Συνήγορο του Πολίτη.

Το αίτημά της, «κατέληξε» κατόπιν πιέσεων στη Διεύθυνση Ενδικοφανών Προσφυγών του ΟΠΕΚΑ που τελικά αποφάσισε να της χορηγηθεί το επίδομα, ακόμη και αν ήταν αδύνατη  ανεύρεση της παλιάς φορολογικής της δήλωσης ως βασικό κριτήριο για την καταβολή των χρημάτων.

Να σημειωθεί, ότι η μητέρα είναι αλλοδαπή, είχε πάρει διαζύγιο από τον Έλληνα άντρα της και για κακή της τύχη «μπλέχτηκε» στα «γρανάζια» της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Η υπόθεση

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά αλλοδαπής μητέρας, σχετικά με την
απόρριψη του αιτήματος χορήγησης του επιδόματος παιδιού, που υπέβαλε αυτή πρώτη φορά, μετά το διαζύγιο και την αποκλειστική ανάληψη της επιμέλειας.

Έως τότε, το επίδομα λάμβανε, ο αιτών, Έλληνας πατέρας των παιδιών.

Το έτος υποβολής της αίτησης της μητέρας, τέθηκε σε ισχύ, για τη χορήγηση του επιδόματος σε πολίτες τρίτων κρατών, η προϋπόθεση 12ετούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής στη χώρα, αποδεικνυόμενη από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η αίτηση απορρίφθηκε, λόγω αδυναμίας ανεύρεσης της δήλωσης του έτους 2009 (!) -πριν όμως την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας.

Ο Συνήγορος ενημέρωσε τη Διεύθυνση Ενδικοφανών Προσφυγών ΟΠΕΚΑ ότι η προϋπόθεση υποβολής δηλώσεων φορολογίας τέθηκε για την πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξη του χρόνου της νόμιμης και μόνιμης διαμονής, η οποία για το επίμαχο έτος αποδεικνυόταν από τα ένσημα εργασίας της αιτούσας, στον ίδιο εργοδότη με τα προηγούμενα και επόμενα έτη.

Ιδίως, όμως, ο Συνήγορος υποστήριξε ότι σκοπός της τροποποίησης του νόμου (άρ.15 ν. 4659/2020) ήταν η καθιέρωση κριτηρίων για την υπαγωγή νέων οικογενειών πολιτών τρίτων χωρών στο πεδίο εφαρμογής του εφεξής, και όχι ο αποκλεισμός των ήδη ωφελούμενων αλλοδαπών παιδιών (άρ.16 του ίδιου νόμου).

Άλλωστε, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ (1485/2016), κοινωνικά πλεονεκτήματα
και οικογενειακές παροχές πρέπει να χορηγούνται στην οικογένεια νομίμως
διαμένοντος στην Ελλάδα, εφόσον τυχόν άρνηση χορήγησής τους στον καταρχάς
‘δικαιούχο’ πολίτη τρίτης χώρας φέρει σε δυσμενέστερη θέση μέλη της οικογένειας
του, που είναι πολίτες της Ένωσης, σε σχέση με τα μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη,
που έχει παιδιά ελληνικής ιθαγένειας. Κατά μείζονα λόγο, αυτό ισχύει εάν τα μέλη της
οικογένειας του τυπικώς δικαιούχου, εν προκειμένω της μητέρας, που τίθενται σε
δυσμενέστερη θέση, είναι παιδιά με ελληνική ιθαγένεια.

Τέλος, όπως αναφέρει ο ΣτΠ “…δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παροχή αφορά το ίδιο το παιδί, που είναι ο αληθινός αποδέκτης του επιδόματος, η στέρηση της χωρίς αποχρώντα λόγο, εμφανίζεται ακόμη περισσότερο αδικαιολόγητη, ενώ θίγει και το κατοχυρωμένο από
το άρ.26 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού δικαίωμά του, να επωφεληθεί από την κοινωνική πρόνοια.”

Κατόπιν των παραπάνω, η προσφυγή της αιτούσας έγινε δεκτή και χορηγήθηκε το επίδομα παιδιού για τα τέκνα της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ