Επίδομα: Ο Οργανισμός ΟΠΕΚΑ δίνει το επίδομα που φτάνει τα 422 σε χιλιάδες δικαιούχους. Ποια η διαδικασία.
Το επίδομα ύψους 422 ευρώ μπορούν να το εισπραξουν χιλιάδες δεκάδες δικαιούχοι.
Το συγκεκριμένο επίδομα, είναι προνοιακό και το δίνει όπως και τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα, ο ΟΠΕΚΑ.
Παρέχεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η αξία του είναι 422,64 ευρώ ή αλλιώς 35,22 ευρώ το μήνα για 12 μήνες.
Αυτό είναι το «επίδομα Ομογενών» του ΟΠΕΚΑ.
Επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται
Το Επίδομα Ομογενών το δικαιούνται άνω των 60 ετών.
Οι συμπληρώσαντες το 60ο έτος της ηλικίας ή ανίκανοι για εργασία οικονομικά αδύνατοι, οι οποίοι δεν έχουν ανιόντες ή κατιόντες που θα μπορούν να τους συντηρήσουν.
Οι οικονομικά αδύνατοι φοιτητές και σπουδαστές ανώτατων και ανώτερων Σχολών ως και επαγγελματικών Σχολών, ομογενείς από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
και από την Κίνα που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το έτος 1944 ή γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς ομογενείς ή έχουν γεννηθεί από πατέρα ή μητέρα ομογενή ως
και οι φοιτητές από τη Βόρειο Ήπειρο που κατέφυγαν στην Ελλάδα από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και μετά γεννήθηκαν στην Ελλάδα από τον πιο πάνω πόλεμο ή έχουν γεννηθεί από πατέρα ή μητέρα βορειοηπειρώτη υπό την προϋπόθεση ότι φοιτούν κανονικά και πετυχαίνουν στις τμηματικές εξετάσεις.
Σημείωση: Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσέρχονται με την ταυτότητα τους ή άλλο σχετικό έγγραφο στην υπηρεσία κάθε χρόνο με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και το εκκαθαριστικό του νέου έτους . Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης ή άλλου κωλύματος θα προσέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του δικαιούχου.
Επίδομα: Διαδικασία:
Υποβολή απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Έλεγχος δικαιολογητικών – συμπλήρωση φακέλου.
Διενέργεια Κοινωνικής έρευνας.
Έκδοση Απόφασης .
Σε περίπτωση εγκριτικής απόφασης, εγγραφή στο Μητρώο & στις καταστάσεις πληρωμής.
Αποστολή αντιγράφου Απόφασης στο δικαιούχο.
Τα Δικαιολογητικά:
Έντυπη Αίτηση.
Βεβαίωση ομογένειας.
Φωτοτυπίας ταυτότητας.
Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα δηλώνεται το προσωπικό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (Αυτεπάγγελτη αναζήτηση).
Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας, Ε1και Ε9.
Φωτοτυπία εκκαθαριστικού των παιδιών και απόφαση ΚΕΠΑ σε περίπτωση τέκνου με Βαριά Αναπηρία.
Φωτοτυπίες βιβλιαρίου υγείας μόνο ΟΓΑ.
Σε περίπτωση φιλοξενίας από τα τέκνα φωτοτυπίες εκκαθαριστικού των παιδιών του ομογενή (εάν είναι κάτοικοι εξωτερικού να φαίνεται όπως και η φιλοξενία).
Βεβαίωση από ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ότι δεν λαμβάνουν κανένα βοήθημα η σύνταξη ή είναι ανυπόγραφοι ή αναλυτική κατάσταση ενσήμων.
Βεβαίωση από τις σχολές των ομογενών φοιτητών σχετικά με την επιδότηση ενοικίου και την παραμονή τους σε εστίες.
Βεβαίωση σπουδών (Για ομογενείς φοιτητές-τριες των ΑΕΙ-ΤΕΙ)
Μία φωτογραφία
IBAN Τράπεζας και ΑΜΚΑ
Πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον ΟΠΕΚΑ και το opeka.gr.
Επιδόματα από 733 έως 2.400 ευρώ – Δείτε ΕΔΩ αν είστε δικαιούχοι
Επιδόματα: Ο Οργανισμός (ΟΑΕΔ) με δύο επιδόματα για τους εγγεγραμμένους στα Μητρώα, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά στους πολίτες.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το ειδικό επίδομα έπειτα από:
Ειδικό επίδομα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων
Το «Ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων», χορηγείται σε ασφαλισμένους που είναι άνεργοι επί τρεις μήνες και έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας.
Το επίδομα ισούται με 15 ημερομίσθια και ανέρχεται σε 244, 35 ευρώ. Το επίδομα μπορεί να δοθεί έως και τρεις φορές τον χρόνο. Έτσι, ο άνεργος να λάβει συνολικά έως και 733,05 ευρώ ετησίως.
Οι άνεργοι για να δικαιούνται το επίδομα θα πρέπει:
Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λ.π.)
Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής Εφορίας.
Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.
Για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.738,81 ευρώ
Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας
Το συγκεκριμένο επίδομα, ύψους 200 τον μήνα, μπορούν να το λάβουν όσοι είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 20 έως 66 ετών και θα πρέπει να έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά.
Παράλληλα, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, ενώ θα πρέπει να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Τέλος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Το επίδομα καταβάλλεται στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Δηλαδή συνολικά ο άνεργος θα λάβει 2.400 ευρώ.
Κάθε μηνιαίο επίδομα πιστώνεται αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος, εφόσον αυτός πραγματοποιεί ανελλιπώς τις δηλώσεις παρουσίας του εντός των προκαθορισμένων χρονικών διαστημάτων, όπως αυτά αναγράφονται αναλυτικά στην “Απόφαση Υπαγωγής στην Επιδότηση” που έχει εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία.
Η πίστωση των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτής, δηλαδή κάθε Παρασκευή.
Το άγνωστο επιδομα των 600 ευρώ – Δείτε ΕΔΩ αν είστε δικαιούχοι
ΟΠΕΚΑ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Οργανισμού έχουν δικαίωμα να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ.
Ένα άγνωστο για πολλούς επίδομα χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.
Πρόκειται για την Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών.
ΟΠΕΚΑ: Το χορηγούμενο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι:
Α) 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3000 ευρώ
Β) 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3000.01 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ
ΟΠΕΚΑ: Προϋποθέσεις χορήγησης της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης:
Τα μέλη της οικογένειας να κατοικούν μόνιμα σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές τουλάχιστον δύο (2) έτη πριν την υποβολή της αίτησης
Το ετήσιο οικογενειακό επίδομα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.
ΟΠΕΚΑ: Οικογένεια
Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών και όχι η στέγη.
Ως οικογένεια νοείται το ζεύγος σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντων συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μαζί με τα ανήλικα άγαμα τέκνα τους που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη.
Ως μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται η οικογένεια που απαρτίζεται από ένα μόνο γονέα (άγαμο, σε χηρεία, σε διάσταση, διαζευγμένο ή λόγω κράτησης του ετέρου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αντίστοιχες περιπτώσεις), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη ή πρακτικό διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων άγαμων τέκνων.
Ανήλικα θεωρούνται τα τέκνα, τα οποία κατά το έτος υποβολής της αίτησης συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Η διεύθυνση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας είναι: https://oreina.epidomata.gov.gr/
ΟΠΕΚΑ: ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ως ορεινές περιοχές νοούνται εκείνες που περιλαμβάνονται στον ΠΙΝΑΚΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ της οδηγίας 81/645/ΕΟΚ όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της από την απόφαση 83/339/ΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οδηγίες 85/148/ΕΟΚ, 89/588/ΕΟΚ, 93/66/ΕΟΚ και την απόφαση 94/516/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ως μειονεκτικές περιοχές για το έτος 2019 νοούνται οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον ΠΙΝΑΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ της οδηγίας 81/645/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίηση της από την απόφαση 83/339/ΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις Οδηγίες 85/148/ΕΟΚ, 89/588/EOK 93/66/ΕΟΚ και την απόφαση 94/516/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για το έτος 2020 και μετά, νοούνται οι περιοχές με σημαντικά φυσικά μειονεκτήματα και οι περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, όπως αυτές καθορίστηκαν στα σχετικά Παραρτήματα του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας»
Η διεύθυνση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας είναι: https://oreina.epidomata.gov.gr/